Laeb

August - mida huvitavat ja vajalikku võiks teha aias?

Augustikuu pakub aias usinat toimetamist. Unarusse ei saa jätta saagi korjamist ega taimede ettevalmistamist sügishooajaks. Loe BAUHAUS aianduseksperdi nõuandeid, milliseid tööd suve lõpupoole aias ära teha tuleks ja milliseid vahendeid või tööriistu selleks soovitame. Nautigem sumedat ja sooja augustikuud!

Muru hooldamine

Murul on tähtis koht aias. Muru õigel hooldamisel saame tiheda ja umbrohuvaba pinna ja ära jäta muru unarusse ka suve teises pooes. Ilumuru on kõige tihedam ja ilusam regulaarselt niidetuna. Augustis tuleks niita kindlasti kogujaga, õhutada muru ning väetada sügisväetisega. Peaks tegema ka umbrohu- ja samblatõrjet. Kui umbrohutõrjele aega ei soovi raisata, siis saad korrapäraselt niites siiski ühtlase liigrikka rohelise õuemuru, mis aeg-ajalt rõõmustab mesilasi.

Saagikoristus

Järgmine oluline töö on augustis järjepidev saagi korjamine, kuivade ilmade puhul ka kastmine. Viljade korjamine ergutab taimi uusi moodustama. Kindlasti peab olema valmis ka esimesteks jahedateks öödeks. Selleks varu valmis juba vajalikul hulgal katteloori

Oluline on toestada saagikate viljapuude oksi, eemaldada haigustunnustega viljad. Korista luuviljalistelt puudelt (ploomid, kreegid) kõvasti okstele kinnitunud mädanemistunnustega viljakägarad.

Hekkide ja taimede hoodus

Augustis on viimane aeg hoolduslõikuseks ja hekkide pügamiseks, seda nii leht-kui ka okaspuu hekkide jaoks. Loe hekkide pügamise ja hekilõikuri valimise kohta lähemalt siit.

Kui marjapõõsastelt on marjad kokku kogutud, siis on aeg lõigata ka sõstrapõõsaid ja karusmarju. Lõika igal aastal mõned vanemad oksad välja. Uutest, veel harunemata okstest jäta alles sama palju kui vanu välja sai lõigatud. Vali välja kõige jõulisemad ja parema asetusega oksad, teised lõika maapinnani maha. Õunapuud võivad hoolduslõikusega oodata kevadeni.

Nopi õitsevatelt taimedelt ära vanad õied ja lase valmida seemnetel (ühe/kaheaastastel lilledel), mida soovid ka järgmistel aastatel näha. Samuti on august osade püsikute jagamise ja ümberistutamise aeg. Nendeks on suve algul õitsevad püsililled (pojengid, iirised jt). Tuleks jälgida, et istutatud puud ja lilled saaks vajadusel kastetud, muidu nad ei juurdu ja ei talvitu. August on ka uute maasikapeenarde rajamise aeg. Augustis istutatud tütartaimed juurduvad enne talve ära. Samuti istuta uusi vaarikataimi augustis.

Tuleb meeles pidada, et jahedus ja niiskus panevad ka umbrohu lokkama, aeda tuleb veel rohida! Umbrohi võtab mullast vajalikke toitaineid ja on pelgupaigaks taimekahjuritele ja -haigustele. Kaitse aeda tigude eest, sest nad on nüüd taas aktiivsemad.

Aiajäätmete kogumiseks on sul vaja kindasti kompostrit. Loe kompostritüüpide ja valimise kohta lähemalt siit. Kui komposter on juba olemas, siis jälgi, et kompost oleks hoitud õhurikkana, sest liiga tihe või liiga märg kompost hakkab mädanema. Õhuta komposti hargiga ja lisa kindlasti ka komposti kiirendajat.

On hea aeg valmistada ette kohad sibullilledele ning planeerida, mida ja kus soovid kevadel näha õitsemas. Esimesena pane mulda liilia ja nartsisside sibulad, teistega on aega, kuna vajavad juurdumiseks jahedat mulda. Tähista istutuskoht, et sa hiljem sügisel või varakevadel kogemata samasse kohta taimi peale istutama ei hakkaks. Loe sibullillede istutamise kohta lähemalt siit.

Ära unusta kasvuhoonet!

Kuna augusti ööd muutuvad jahedaks, tuleks öösel kasvuhoone aknad ja uksed kinni hoida. August on haiguste ja kahjurite levikuks soodne aeg - eemalda kasvuhoones kasvavatelt taimedelt koltunud ja ilmsete haigustunnustega lehed või taimeosad ja kobesta mulda. 

Jälgi, et saagi all lookas tomatitaimed oleks korralikult toestatud, sest viljadest rasked oksad on kerged murduma. Tomatitaimede toestamiseks on BAUHAUSis saadaval ka spetsiaalsed spiraalsed tomatitoed. Eemalda liigselt tihedad lehed kobarate ümbrusest, et õhk pääseks liikuma ja päike viljadele ligi. Kasta taimi regulaarselt, see väldib viljade lõhkiminekut ning lisa kastmisveele näiteks Substrali või Horticomi tomativäetist, et tomatid muutuksid punaseks ja ei lõheneks. 

Kurkidelt eemalda vanemaid lehti ning viljatuid ja tihedalt kasvavaid harusid.

Lõpeta viinapuude väetamine, kui marjad hakkavad värvuma. Kui kobarad on mattunud lehtedesse, eemalda kobarate ümbrusest liigsed lehed. See kiirendab marjade valmimist ning ligipääsev päike küpsetab marjad magusaks.

Sügisel, kui taimed on kasvuhoonest välja viidud, tuleb kasvuhoonet fungitsiidiga pritsida ja nöörid ära põletada

Sügisväetis on oluline

Augustis alusta kogu aia sügisväetisega väetamist. Sügisväetis sisaldab fosforit ja kaaliumit, mis aitavad taimedel ettevalmistuda paremini raskeks talveks. Fosfor tugevdab kudesid, tänu millele paraneb talvekindlus ja haigustele vastupidavus. Fosfor kiirendab ka viljade valmimist. Kaalium soodustab suhkrute ladestumist ning suurendab külmakindlust. Tänu kaaliumile muutuvad rakuseinad tugevamaks ning taim on vastupidavam. Sügisväetis soodustab ka õiealgete moodustumist ning aitab okstel puituda ja soodustab talveks varuainete moodustumist, Ühtlasi valmistab sügisväetis taimed ette järgmise aasta õitsemiseks ja saagi moodustamiseks.

Sügisväetamiseks sobivaim aeg on augusti algusest septembri teise pooleni. Sel juhul saavad taimed neile vajalikud toitained kätte enne kasvuperioodi lõppu. Oktoobris antud sügisväetis ei jõua enam mõjuda. Kui aga jäite hiljapeale, siis müügil on ka kastmislahusena antavaid sügisväetisi. Maasikad, marjapõõsad ja viljapuud vajavad sügisväetist võimalikult kohe pärast saagiaja lõppu.
Roose soovitatakse väetada kahes osas: augusti keskel 2/3, septembri algul 1/3 väetisekoguse normist. Juhul, kui oled kasutanud kevad-suvel pikatoimelisi ehk aeglaselt lahustuvaid väetisi, pole enamasti sügisväetist enam vaja.
Loe väetamise kohta lähemalt siit.

Tee ettevalmistusi ka tubasteks tegevusteks

Too tuppa tagasi aias või rõdul suvitanud toataimed. Ööd võivad nende jaoks juba jahedad olla. Vajadusel istuta need ümber. Loe lähemalt siit, kuidas toataimi istutada ning neid hooldada.  Korista ning desinfitseeri kelder ja hoiuruumid enne sügisvarude kogumist. Kaunista terrass või aed valguskettidega, pane valmis terrassisoojendaja ja küünlalaternad ning naudi sumedat augustikuud!

Related Posts
  1. Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Avaldame iga kuu kohta asjalikke nõuandeid nii toataimede hooldamise, taimede eelkasvatamise, väetamise kui ka aiatööde teemal. Et toimetused ei jääks hilja peale ja et oskaksite õigel ajal vajalikud tooted varuda. Kasulikku lugemist ja põnevaid nippe saate siit kindlasti! 

  2. Näpunäiteid aednikule

    Näpunäiteid aednikule

    Ilus ja hästi hooldatud aed on silmarõõmuks kõigile! Meie aiaekspertide juhiste järgi saate oma aeda kauniks muuta.

  3. Aed sügiseks korda!

    Aed sügiseks korda!

    On aeg õu ettevalmistada sügis-talviseks perioodiks. Kasvuperioodi lõppedes on oluline võtta kasutusele vajalikud hooldusmeetmed, et taimed pikad talvekuud üle elaks. Sügisesed pinnatööd tagavad ka selle, et taimed saaks kevadel uuesti korralikult kasvama hakata. Mida siis täpsemalt aias ette tuleb võtta?

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo