Laeb

Sobiva hekilõikuri valimine ja 7 nõksu targaks kasutamiseks

Vaata regulaarselt üle oma heki olukord. Igihaljaid põõsaid ja noort kasvuhoos hekki pügatakse 1 kord aastas - kevadel või augustis-septembris. Soovitud kõrguse saanud hekki võib pügada 1-3 korda aastas - kevadel, augustis-septembris ja vajadusel juunikuus.

Okaspuuheki puhul peab arvestama, et enne regulaarse lõikamise alustamist tuleks hekil lasta kasvada peaaegu soovitud kõrguseni. Külgedelt pügamist alustada alles 3.-4. aastal peale istutamist ja võrreldes eelmise pügamiskorraga peaks jääma alles 1,5 – 2 cm.

Elupuuheki taimed seevastu vajavad kohe peale istutamist 10-20 cm tagasilõikamist – see soodustab okste kasvu ja istutatud taimed kasvavad omavahel kiiremini kokku. Aasta pärast istutamist on soovitav oksatippe külgedelt veidi kärpida.

Millist hekilõikurit valida?

Enne kui lähed hekilõikurit ostma, tee selgeks oma vajadused. Kui kõrged, madalad ja laiad, mis seisukorras ja millistest  taimeliikidest on hekid? Kas lisaks tavapärasele piiramisele tuleb hekki ka vormida?
Hekilõikuriga saab turvaliselt pügada kuni 15 mm läbimõõduga oksi ehk siis näpujämedused oksad on piir! Jämedamate okste puhul kasuta oksakääre või oksasaagi. Jämedate okstega vana ja hooldamata hekki tuleb aastaid sae ja oksakääridega noorendada, et seda saaks hakata hekilõikuriga hooldama.

Kui Sul on väike hekk või mõni põõsas ja ka väike murulapp, siis piisab akuga muru- ja hekikääridest. Tänu tera lihtsale vahetamisele saab hekikäärid muuta hetkega murukäärideks.  Kahe erineva teraga käärid sobivad ideaalselt muruservade lõikamiseks, pukspuude kujundamiseks ja trimmimiseks ning hekkide ja põõsaste lõikamiseks.

Väiksemat sorti heki jaoks sobivad ka võimsad jõuülekandega hekikäärid ja mugavad teleskoopvarrega hekikäärid

Kui on juba suurema hekiga tegemist, siis säästab sinu aega siiski hekilõikur. Neid on kolme põhitüüpi: kahepoolse teraga, ühepoolse teraga ja varrega hekilõikurid. Vali tüüp, mis vastab kõige paremini sinu aiatööde vajadustele.

Kahepoolse teraga hekilõikurid heki vormimiseks
Kahepoolse teraga hekilõikur on hekkide pügamiseks parim valik ning seda saab kasutada hekkide lõikamiseks kuni rinnakõrguselt. Kahepoolse teraga hekilõikurile saab paigaldada reguleeritava tagumise käepideme, mis suurendab paindlikkust ja parendab ergonoomikat hekkide külgede pügamisel.

Ühepoolse teraga hekilõikurid suuremate alade jaoks
Ühepoolse teraga hekilõikurid on mõeldud peamiselt heki sirgete osade jaoks. Hammastik asub lõiketera ühel küljel ja seetõttu võib tera olla pikem ilma masinat liiga raskeks muutmata. Pikem tera võimaldab pügada ühe kaarega suurema ala.

Varrega hekilõikur suurendab tööulatust
Varrega hekilõikureid kasutatakse nii kõrgete kui madalate hekkide pügamiseks ja kallutatav pea võimaldab mugavalt lõigata nii heki pealmist osa kui ka alustaimestikku. Pikendatava varrega hekilõikuriga võib maa peal seistes lõigata max 3,5 m kõrguselt - lihtne ja mugav, sest pole vaja redelit. Mootor toimib lõiketera vastukaaluna, seetõttu püsib masin töötamise ajal heas tasakaalus.


Lisaks on hekilõikur võimalik valida kas akuga, elektriga või bensiiniga, kus valiku võib teha isiklikest eelistustest lähtuvalt.

Akuga hekilõikurid. Moodsad akuga hekilõikurid on kerged, tugevad, tähelepanuväärselt vaiksed ja peaaegu vibratsioonivabad. Nad on ka loodussõbralikud ning paari lisaaku soetamine võimaldab töötada terve päeva. Ja kui majapidamises on juba akutehnikat, siis sama tootja puhul saab kasutada samu akusid ja laadijaid.

Bensiinimootoriga hekilõikurite  võimsus on suurem, kuid samas on nad ka raskemad.

Elektrilised hekilõikurid on kerged ja sobivad keskmistele ja väikestele aedadele. Kuid juhe võib jääda häirima.

Valik hekilõikureid  Vaata kõiki »

Ergonoomika ja turvalisus on samuti olulised

Ergonoomika

Kaupluses hekilõikurit valides proovi seda kindlasti ka tööasendis kätte võtta:

  • Tunneta, kuidas see käes istub, kas raskus on sobilik, kuidas käepide tundub, kui lihtne on käivitada ja töötada.
  • Kas mudelil on lihtne ja kiire käivitussüsteem, säästurežiim akutoite puhul, vibratsioonisummuti, automaattagastusega stopplüliti jne.
  • Küsi aiatehnikapoe spetsialistilt erinevate lõikurite omaduste kohta ning mõtle rahulikult järele, mis on sinule tähtis. 

Turvalisus

Uuri sedagi, kui ohutu on valitud mudeliga töötada:

  • Kas hekilõikuril on kahekordne turvalüliti (lõikur hakkab tööle vaid siis, kui kaks lülitit korraga alla vajutada)? Sel juhul seiskub seade automaatselt, kui kas või üks lüliti lahti lasta.
  • Teine ohutuse tagaja on lõikelati ees olev kaitse, et käed liialt terade lähedale ei satuks. Ühtlasi hoiab see ära ka pügamisel tekkiva prahi sattumise kätele.

7 nõksu hekilõikuri kasutamiseks:

  • Töötades ära suru lõikurit jõuga vastu hekki. Tehnika on piisavalt võimas, et lõigata soovitud osa ka omaenda jõul.
  • Kasuta kindlasti õiget tüüpi lõikurit: jämedamate okste puhul võimsamat, laiema heki puhul pikema lõiketeraga jne.
  • Vastavalt lehe suurusele vali lõikehammaste haare. Mida suuremad lehed, seda laiem haare.
  • Külgi pügades alusta alt ja liigu üles.
  • Mootor ei tohi minna vastu hekki. Hoia lõikur keha lähedal ja suuna heki vastu vaid lõikeplaat.
  • Lõiketera ei tohi ka maad puudutada. Nii see nüristub ja võib ootamatult ka tagasilööke anda.
  • Pärast lõikust käi hekk lehepuhuriga üle. Siis saad kätte kõik lahtised oksad ja töö näeb ilus välja.
  • Peale tööde lõpetamist tuleb seadmed puhastada, lõiketerad õlitada ja vajadusel uuesti teritada nii et need oleksid kohe kasutusvalmis järgmiseks hekilõikuseks. BAUHAUSist leiad selle tarvis oma aiamasinatele palju erinevaid lisatarvikuid.

Tööta ohutult!

  • Kasuta alati kaitseprille.
  • Pane selga pikkade varrukatega, kinnise dekolteega ja pigem keha ümber hoidvad riided.
  • Väldi ehete ja juuste sattumist lõikuri lähedusse.
  • Ära küünita töötamisel ettepoole! Soov lõigata kaugemalt võib lõppeda kukkumisega.
  • Jalgealune olgu kindel, et poleks hirmu kukkumise ees.
Turvatooted  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect

Pärast lõikust turguta hekki

Peale sügislõikust anna hekile tänutäheks ka veidi sügisväetist ja puista peale värsket mulda. See annab talle jõudu talvitumiseks. Kui sügis on kuivapoolne, tasub heki äärde multšikihi või mullakihi alla (ca 15 cm sügavusele) paigaldada imbvoolik . Imbvoolik on poorne voolik, millest vesi imbub välja kogu pikkuses. Imbtoru või –torusid võib paigaldada kas maapinnale või pinnasesse, komposti või liiva. Regulaarne, kuid mitte pidev niisutamine hoiab juurte niiskustaseme stabiilsena. Talveks tuleb kraanist küll vesi kinni keerarta, kuid vett täis voolik ise külmumist ei karda. Liitmike abil saab imbvoolikut pikendada ja sobitada kõigi Gardena kastmissüsteemidega.

Sügisel tasub juba ettevalmistused ära teha ka talveks: okaspuuhekid ja erivormid  vajavad toestamist või kinni sidumist, et raske lumi oksi ei murraks ja kaunid vormid säiliksid. Samuti vajavad igihaljad taimed vajavad varjutuskangaga katmist kevadise päikese eest.  Neid töid on mõnus ette teha juba sügisel, et vältida hilisemaid probleeme nagu lamandunud ja murtud oksad või pruunid hekiread kevadel.

Kasutatud allikad:

Kodus.ee "Millega arvestada uue hekilõikuri ostmisel"
Kodus.ee "Millise lõikuriga saab parima tulemuse!"
Ühinenud Ajakirjad “Saagikas ja värvikas aed”

Väetised ja mullad  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect
  12. E-pood
    Click & Collect
Related Posts
  1. Kogu tõde elupuuheki istutamisest ja kasvatamisest

    Kogu tõde elupuuheki istutamisest ja kasvatamisest

    Kuna käes on suur istutamise aeg ja paljud on mõelnud elupuuhekile, siis räägime nende istutamisest ja hooldamisest, et taimed ka peale istutamist kenasti ellu jääksid. 

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo