Ilus ja hästi hooldatud aed on silmarõõmuks kõigile, ilusasse aeda on hea kutsuda ja võõrustada külalisi. Aia hooldamine ei pea aga ilmtingimata keeruline olema, saab lihtsamaks muuta mõne nipiga. Sellesse artiklisse oleme kokku kogunud kõik BAUHAUSi aiaekspertide aianõuanded, näiteks erinevad aiahooldusjuhised ja ideed, mis on seotud kasulike taimedega aias.

Muru hooldamise juhised

Kaunis muru on tihe, umbrohuvaba ja õige kõrgusega. Kui aga arvasite, et muru eest hoolitsemine võtab kõik suvised nädalavahetused, siis eksite. Meie juhiste järgi saate oma muru kauniks muuta.

Muru väetamine

Nagu iga taimehoolduse puhul, on ka muru puhul kõige tähtsam õige väetamine ja hooldus. Muru väetamine ja muru lupjamine tagavad piisava toitainetega varustatuse ning tulemuseks on tihe muruvaip.

Muru tuleks kasvuperioodil paar korda väetada. Eriti oluline on muru väetada kevadel, kui väljas juba soojem ja päikesevalgust piisavalt.  Kevadise kasvu kiirendamiseks ja suvel selle säilitamiseks on murule erinevaid väetisi, seega vali õiged tooted vastavalt ajale. Pärast muru väetamist tuleks seda kohe kasta, et toitained mullas paremini lahustuksid. Või las peagi saabuv vihm selle eest hoolitseb. Väetamise tulemusel muutub muru tihedamaks ning vastupidavamaks. Hästi sobivad pikaajlise mõjuga muruväetised.

Pikka aega mõjuvad muru kevad- ja sügisväetised tagavad muru roheluse ning kiire ja lopsaka kasvu.

Muru kastmine

Muru vajab rohkelt vett. Kui mõnikord suvel juhtub kuiv olema, on muru kindlasti vaja korralikult kasta. Ärge unustage kasta kogu muru ühtlaselt. Kui teie muruala asub näiteks tasasel nõlval, veenduge, et vesi ei voolaks ühestki alast täielikult ära. Lisaks tuleks soojaga muru kasta kas hommikul või õhtul, et vesi kuuma päikesepaiste käes kohe ära ei auraks.

Ka vastkülvatud muru tuleks ohtralt kasta, sest kasvav muru on eriti tundlik põua suhtes. Kastke kogu murupind korralikult, isegi pika kuumaperioodi jooksul iga paari päeva tagant. Et kastmine liiga aeganõudvaks ei läheks, leiab BAUHAUSi valikust erinevaid tõhusaid abivahendeid muru kastmiseks. Lugege ka meie näpunäiteid, kuidas kastmist mugavaks muuta.

BAUHAUSi tootevalikust leiad vihmutid eri suurusega õuede tõhusaks kastmiseks.

Muru niitmine

Kauni muru saladus on tihe niitmine ja hooldus. Muru niitmine aitab hoida õue üldilmet korras. Muru niitmissagedus on soovitatavalt vähemalt kord nädalas. See tagab tiheda muru ja ühtlase kasvu ning ei lase umbrohuliikidel levida. Kui muru on kasvanud umbes 7-8 sentimeetri pikkuseks, võite seda niita. Parem on lõigata vähe ja sageli, umbes 1–1,5 sentimeetrit korraga. Niites rohkem kui 1/3 osa peatub juurte areng. Kui õhu temperatuur on üle 25 kraadi, siis niidetakse harvem, suurendades lõikekõrgust 1-3 cm võrra.  Vähesed tekkinud murujäägid on pinnasele ainult kasulikud ja puudub ka lisakulu seoses multši kogumisega.  Harva niidetava muru puhul peaks kindlasti eelistama kogumisega niitmist, et muru ei hävineks vee- ja hapnikupuude tagajärjel.

Veenduge, et muruniiduki tera oleks terav.  Nüri teraga lõigatud muru lõikeserv on rebitud ja kuivab otstest ebühtlselt ära. Seega üldmulje jääb inetu.

Akumuruniiduk säästab sind bensiinimootori hooldamise vaevast. Pildil akumuruniiduk Ryobi OLM1833V.

Aiatrimmer on suurepärane tööriist muru niitmiseks ja selle servade viimistlemiseks. Pildil akutrimmer Einhell GC-CT 18 Li.

Trimmeriga muru niitmine nõuab natuke õige tehnika õppimist, kuid lõpptulemus on rahuldust pakkuv. Niites muru trimmeriga paremalt vasakule poolkuu kujul, jääb muru niidetavale poolele.

Märja muru niitmine ei ole soovitatav, sest märg muru võib libiseda ja see kleepub muruniiduki külge. Enne muru lõikamist oodake, kuni muru on täielikult kuivanud.

Kõige lihtsam on lasta muru eest hoolitseda robotniidukil, mis iga päev kontrollib muru üle. Samuti ei meeldi robotniiduk samblale.

Muruniidukid  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect

Sambla eemaldamine murult

Peamised sambla tekkimise põhjused on vari, pinnase vähene lubjasisaldus, vilets drenaaž ja muru üldine kehv kasv (toitainete puudus). Nende probleemide lahendamisel kaob tihti ka samblaprobleem. Samblast aitab vabaneda-muruväetis samblaeemaldajaga, mida puistatakse aprillist septembrini sammaldunud kohtadesse ja lastakse paar päeva mõjuda. Pruunistunud sammal riisutakse murust välja. Tekkinud tühikud täidetakse mullaga ning külvatakse peale uus muruseeme.

Samuti hea abimees on muruõhutaja. See tähendab mulla kobestamist juurestiku piirkonnast ja igasuguse ekstra lahtise rohu eemaldamist. Pidage meeles, et BAUHAUSist saate hankida kõik muru hooldamiseks vajalikud tööriistad ja tarvikud.

Muruõhutaja äratab muru uuele elule. Pildil akumuruõhutaja Ryobi RY18SFX.

Kergesti kasvatatavad köögiviljad konteinerisse või koduaeda

Loomulikult saab aias kasvatada lisaks murule ja lilledele ka erinevaid toiduks sobivaid kasulikke taimi. Lugege allpool BAUHAUSi näpunäiteid lihtsate kasulike taimede valimisest. Samuti leiate aiaosakonnast kõik vahendid ja tarvikud kasulike taimede hooldamiseks.

BAUHAUSi  laiast tootevalikust leiad eri potid rohetaimedele ja ürtidele.

Konteinerisse sobivad taimed

Kui proovite kasvatada kasulikke taimi esimest korda, on lihtsalt hooldatavad taimed kindel valik. Selliste taimede hulka kuuluvad näiteks erinevad salatid, spinat, herned ja oad, aga ka kiirekasvulised ürdid, mis kasvavad näiteks potis. Piisab õigest kogusest veest ja väetamisest. Hea oleks kasutada kompostmulda, loodus- ja bioväetisi.

Kasvuhoone kaitseb taimi ning loob nende kasvuks soodsad tingimused.

Aeda sobivad taimed

Kui teie aias on palju ruumi, võite rajada terve köögiviljaaia. Koduaia kasulikud taimed, nagu hernes, till, spinat ja avamaakurgid, suvekõrvits, peet ja porgand taluvad hästi jahedaid olusid ja annavad kiiresti saaki. Mis on parem kui valmistada oma aias kasvanud viljadest toitev lõuna!

Kui aias on vähe ruumi, aga sooviks ikkagi midagi maha panna, pole probleemi. Väikese õue kasulikud taimed nagu potis kasvavad salatid, aga ka kastis edenev avamaakurk sobivad näiteks terrassile või isegi rõdule. Samuti sobib roheline sibul ja terrassitomat väikeses konteineris kasvatamiseks. Oma maa pakutava nautimiseks ei ole tegelikult vaja hektari suurust aeda.

Aiajäätmete kompostimine

Aias tekivad alati jäätmed, nagu niidetud muru, puudelt langenud lehed, umbrohi, vanad õied ja alla kukkunud õunad. Sellisel juhul on soovitav soetada aiajäätmete kompost, kus orgaanilist ainet ja ka majapidamises tekkivaid biojäätmeid saab lihtsalt ja ökoloogiliselt taas mullaks muuta.

Aiajäätmete kompostimine toimib samal põhimõttel nagu muude olmejäätmete kompostimine, kuid sobivad kompostreid on erinevad. Aiajäätmetele sobib kompostiks lahtine, puitkarkassiga komposter. Kui soovite kompostida aiajäätmetega koos ka biojäätmeid, siis on parem kasutada kinnist kompostrit, et hoida rotid ja hiired kompostikastist eemal. Samuti hoiab kinnine kast ära liigse vihmaveega üleujutamise ja ära kuivamise.

Komposti saab muuhulgas panna puulehti, puitlaastu, tükeldatud oksi, lillevarsi, lillemulda ja isegi pühkimistolmu. Pange oksi alati komposti kindlate ajavahemike järel, et õhk saaks ringelda. Hankige ka sobivad tööriistad ja tarvikud, mis võimaldavad teil komposti kindlate ajavahemike järel pöörata. Samuti on kindlasti vaja kompostikiirendajat.

Oksapurustaja ei ole mõeldud ainult okste purustamiseks. Saab peeneks kõik taimejäätmed, mida hiljem kompostida. Hea oksapurustaja kulub igasse majapidamisesse, kus tuleb ette suuremas hulgas aiatöid, mille tagajärjel tekib palju oksi või muid taimseid jääke.

Kompostimise lõpptootena saad kobeda ja toitainerikka mulla, mida võib aias kasutada. Pildil kiirkomposter Biolan Eco 220 l.

Valik kompostreid  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect

Aiajäätmete äraviimine

Kui aeda tekib rohkem jäätmeid ja kompostrit ei ole plaanis soetada, siis tuleks need kõrvaldada muul viisil. Aiajäätmete äraviskamine tuleks jätta viimaseks võimaluseks, sest ka toitaineterikaste orgaaniliste jäätmete äraviskamine on nagu väärtusliku väetise äraviskamine. Kuid mõnikord peate seda lihtsalt tegema.

Aiajäätmete hävitamine põletamise teel võib olla esimene asi, mis pähe tuleb, kuid enamasti on see keelatud. Ärge põletage jäätmeid, eriti kuumal hooajal! Samuti ära vii aiajäätmeid oma õuest loodusesse.

Osa jäätmetest, näiteks murumultš ja lehed võib kaevata mulla sisse sügisel. Suured oksad võiks viia prügimäele. Kui soovite neid põletada, siis kindlasti vastavas nõus ja arvestades vastavate seadustega.

Kui pakud kasulikele putukatele koha putukahotellis, vähendad oma hoovis ka kahjurputukate hulka. Pildil putukahotell Neudorff Oiva.

Kuhu viia aiajäätmed?

Kui sul pole võimalik kõiki oma aias tekkivaid jäätmeid kompostida või muul viisil ära visata, vaata näiteks internetist, kuhu oma vallas aiajäätmeid viia. Üldjuhul võtavad erinevat tüüpi aiajäätmeid vastu jäätme- või sorteerimisjaamad. Lugege hoolikalt jaamapõhiseid sorteerimisjuhiseid, kuna need võivad erineda.

Kompostrite tarvikud  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect