KastmineKastmine

Kui suvi on lähenemas või on saabunud esimene kuumalaine, hakatakse rääkima kastmisest. Kuid väga oluline on kasta ka varakevadel, kui on olnud kuiv periood ning samuti ka hilissügisel. Kindlasti tasub kasta lilli, puid ja põõsaid, et need paremini talvituksid ja kevadel õieilu pakuksid. Samuti ka muru, et see püsiks kaunilt rohelise ja tervena.

Kas aia kastmine tundub keeruline ja aeganõudev tegevus? Kui sul on õigeid kastmistarvikud saad oluliselt lihtsustada kastmist nii aias, rõdul kui kasvuhoones. Oluline on teada oma aia või kasvuhoone suurust. Selle järgi saab teada optimaalse vooliku/imbvooliku pikkuse, voolikupooli suuruse jne. BAUHAUSist leiad laia valiku kastmiseks vajalike voolikuid, voolikupoole, vihmuteid, liitmike ja taimereid.

Parim viis muru ja aia kastmiseks on vihmuti

Vihmuti tüüp tuleks valida vastavalt aia suurusele. 

Fiskarsi impulssvihmuti on mõeldud aedadele kuni 500 m². Sellel vihmutil on pulseeriv heli ja ringjas pihustusmuster ning vihmuti rattad võimaldavad mugavalt liikuda.. Ringvihmuti Gardena comforti kaetav pindala on max 490 m². Lisaks on sellel peenseadistus sektori või täisringi kastmiseks. Kastmissektoreid on väga lihtne valida, neid saab määrata vahemikus 20° - 360°. Kõrgpulseeriva vihmuti premium kaetav pindala on 75 - 490 m² ning tänu kokkumurtavale kolmjalale on see hea abiline kõrgemate taimede kastmisel.

Erinevad võnkuvvihmutid sobivad 150 - 500 m² aladele.  Võnkuvvihmuti katab eri pikkuse ja laiusega ristkülikukujulise muruplatsi ühtlaselt. Võnkuvvihmuti tagab alati muruplatsi võrdse ja äärmiselt täpse kastmise, tänu ühtlasele kastmisele ei teki ka lompe. Osadel pihustitel on kastmisulatuse seadistamine võimalik.

Gardena Pop-Up OS vihmuti paigaldatakse püsivalt pinnasesse ning see sobib ideaalselt kuni 140 m² suuruste ruudu- ja ristkülikukujuliste murupindade kastmiseks. Ühendustorude abil saab selle lisada Gardena vihmutisüsteemile ning kombineerida turboajamiga pop-up-vihmutiga T200 või T380. OS 140 pihuse laiust saab reguleerida vahemikus 1–9,5 m ning kaugust vahemikus 2–15 m. Veevoolu saab astmevabalt reguleerida. Tänu muudetavatele seadistustele saab kasta ka kõige väiksemaid ja kitsamaid aianurki. Pehmest plastist valmistatud 16 paindlikku täppisdüüsi tagavad eriti ühtlase veejaotuse ning peenvõrgust mustusefilter muudab vihmuti töökindlaks. Tühjenduskraani paigaldamisel torusse saab vihmutisüsteemi muuta külmumiskindlaks. Muru alt väljahüppavad pihustid tagavad muru tõhusa ja ühtlase kastmise. Kui pihustid on oma töö ära teinud, lähevad nad lihtsalt maa alla tagasi.

Peale selle on valikus veel pöörlevaid ja statsionaarseid vihmutid, mis on mõeldud aladele kuni 150 m², näiteks võnkuvvihmuti Aquazoom compact, püsivihmuti. Need kõik on mõeldud väikeaedadesse ning meenutavad kerget vihmasadu.

Valik vihmuteid  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect

Voolikukärud ja -poolid

Peale tavaliste ratastel ja seinale kinnitatavate voolikupoolide on BAUHAUSi valikus ka palju uusi mudelid.

Fiskarsi voolikupoolid on stabiilsed ja kukkumiskindlad, universaalse sobivusega ja ühilduvad ka teiste kaubamärkide liitmikega. 360-kraadine pöörlemisfunktsioon eriti laiale kastmisalale, automaatne sissekerimine, horisontaalne disain. Vastavalt aia suurusele on erinevaid valikuid: Waterwheel XL ratastega, mille pöörlemisfunktsioon võimaldab läheneda murule mistahes nurgast ja laiendab 20 m vooliku abil kastmisala 1256 m². Waterwheel M voolikukohver koos 20 m voolikuga, käepärane tarvikute laegas sisaldab reguleeritavat kastmispüstolit, mitme keermega kraaniliitmikku ja kasulikku pihusti tuge kastmispüstolile. Koguulatus kuni 21,5 meetrit. Lihtne kasutada tänu rulli horisontaalsele seadistusele. Kõik osad ühilduvad enamike kastmisbrändide toodetega.

Gardenal on valikus uued parema tehnoloogiaga RollUp voolikupoolid. Need on paindlikud, ise sissetõmbuva mehhanismiga voolikurullid ning ettenähtud seinale kinnitamiseks ja 180° pööramiseks. Vooliku saab lihtsalt soovitud pikkuseni välja tõmmata ja voolik lukustub oma kohale. Peale kasutamist tõmbub voolik taas automaatselt sisse. Voolikupoolid on külmakaitsega. Voolikupooli komplekt vaiaga Roll-Up on praktiline aiavooliku pool, mis on kinnitatav maapinnale. Kinnitusvarda abil saab metallist tera veelgi kergemini maasse kinnitada. Kasutamiseks tuleb lihtsalt 20 meetri pikkune veevoolik soovitud pikkuseni välja tõmmata ja võibki kastma hakata. Tänu sisseehitatud lühikestele lukustuspunktidele pole aiavooliku käsitsemine kunagi varem olnud nii lihtne: niipea kui voolikuga peatuda, lukustub lukustusseade automaatselt soovitud pikkuseni. Uuendusliku disaini abil saab pooli 360 ° ulatuses pöörata, tagades aia kastmiseks maksimaalse paindlikkuse.

Soodsamasse hinnaklassi jääb Neptuni seinale paigaldatav automaatne voolikurull. Voolikupooli saab pöörata 180°. See komplekt sisaldab voolikut, 2 m pikkust ühendusvoolikut ja kastmispihustit. 

Pihusti ja vooliku valik

Pihustid on sujuvalt reguleeritava veejoaga. Üldlevinud ongi kastmispihusti, mis on ideaalne õitsevate taimede, potitaimede ja tundlike taimede jaoks. Valikus on suuremate alade jaoks ja väiksemaid, samuti 3-5 erineva joaga. Vastavalt oma vajadusele ja kasutamisharjumustele saab igaüks endale sobiva valida. Kastmistoru ja varrega pihustitega on hea kasta ampleid ja peenra tagumises ääres paiknevaid taimi.

Voolikuid on erineva pikkuse, läbimõõdu ja väändekindlusega. Võib tekkida kiusatus kasutada pikka või suure läbimõõduga voolikut, kuid mida suurema läbimõõduga ja pikem on voolik, seda raskem on seda liigutada. Suure aia kastmisel annab suure läbimõõduga voolik siiski suurema veesurve. Kallimad voolikud on pikemaealised, säilitavad kauem oma kuju ja on survekindlamad.
Rõdutaimede kastmiseks on aga ideaalne tekstiilvoolik. Seda on eriti mugav käsitseda ja see on erakordselt painduv. Voolik kannatab aias ka suurimat deformeerimist ja talub rõhku kuni 35 bari. Tänu kergele kaalule on hoiustamine eriti lihtne. Sobib ka voolikukärudele ja -rullidele. Samuti on spiraalvoolikut hea kasutada terrassil ja rõdul. Eraldi tasub välja tuua veel maa-aluse kastmissüsteemiga voolikuid. Kui soovid veevõtu koha viia kraanist eemale või asetada pop-up pihusti on need voolikud hädavajalikud. Maa-aluse kastmissüsteemi paigaldamise abi leiate Gardena lehelt. Saab teada, mis omavahel kokku sobivad ja kui palju läheb vaja mingeid osasid.

Liitmikud on vajalikud, et kastmissüsteemi koos hoida. Kõigepealt on vaja kraaniliitmikku. Kraaniliitmik on vooliku ja kraani ühendamiseks. Neid on erinevaid: keermestusega, keermestuseta ja sisekraanidele. Voolikuliitmik on voolikuotsade ühendamiseks. Vajamineva välikraani liitmiku määrab kraani suurus. Kraani kaksikliitmiku abil saad ühendada kaks voolikut ühe välikraaniga. Eraldi töötavad klapid võimaldavad veevoolu senisest veelgi hõlpsamalt juhtida.

Pihustid  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect

Targad kastmissüsteemid muudavad elu lihtsamaks

BAUHAUSi valikus on kastmissüsteeme igale vajadusele: muru kastmiseks või lillepeenarde, hekkide ja potitaimede täpseks kastmiseks rõdul ja terrassil – kõike saad vajadusel ka automaatselt toimima panna. Kastmistaimer on mõeldud kastmise automaatseks sisse- ja väljalülitamiseks, kastmiskompuutrid on juba kastmise automatiseerimiseks rõdul või koduaias. Gardena Bluetooth®-i kastmiskompuutriga saad nutitelefoni või tahvelarvutiga hõlpsasti seadistada oma aia automaatset niisutussüsteemi. Ilmastikukindel ja elegantse disainiga seade kinnitatakse otse väliskraanile. Tänu Bluetooth®-ühendusele saab niisutusregulaatori kinnitada näiteks aia istumisnurgast kuni 10 meetri kaugusele. Rakendus pakub välja Sulle kõige sobivamad kastmisajad või saad vastavalt oma soovile määrata kuni 3 erinevat kastmisperioodi. Igal niisutusperioodil on erinev algusaeg ja kestus ning neid saab määrata kordama erinevatel nädalapäevadel. See on taimedele hea ja säästab samal ajal vett. Gardena kompuutri saab ühendada eraldi müüdava kastmisregulaatoriga. See tagab automaatselt taimede niisutamise vastavalt vajadusele ja säästab vett, kuna ajastatud kastmist ei tehta, kui muld on niiske. Juhtpaneeli kolm LED-i näitavad Bluetooth®-ühenduse, niisutamise ja 9 V leelispatarei olekut. Aku töötab aastaringselt. Kui soovite taimi kasta väljaspool programmeeritud kastmisperioode, saate kastmist igal ajal nupuvajutusega alustada ja lõpetada. Gardena funktsioon Safe Stop tagab automaatse jootmise juhtimise kogu aeg. Kui aku tase langeb, välditakse järgmise kastmistsükli algust automaatselt. Nii võid olla kindel, et sinu aeda ei kasteta kunagi üle.

Vajalik on ka niiskusandur. Kui mulla niiskus on piisav, ei käivitu kastmiskompuuter üldse.  Nii säästad vett. Olgu selleks lillepeenar, muru või isegi istutuspotid: tänu oma väikesele ja kompaktsele suurusele ning viie meetri pikkusele ühenduskaablile saab mulla niiskuse anduri paigutada aeda peaaegu igale poole. Tänu madalale kõrgusele ja tasasele ülaosale saab anduri paigaldada isegi muruplatsidele ilma niitmisprotsessi häirimata. 

Micro-Drip tilkkastmissüsteemi tooteid on erinevaid: potitaimedele ja peenardele (maapealne tilgutusvoolik ja maa-alune tilgutusvoolik). Kui ostad näiteks Micro-drip stardikomplekti potitaimedele, siis sellega saab kasta automaatselt kuni 36 potitaime. Selle süsteemiga saab kasta taimi lihtsalt ilma kastekannuta ja ei pea muretsema selle üle, kui kedagi kodus ei ole. Tänu taimeriga trafole aktiveeritakse tilkkastmissüsteem korra päevas üheks minutiks. Vee mahtu on võimalik reguleerida vastavalt taimede vajadustele alates 15 ml minutis kuni 60 ml minutis. Kui taim vajab veel rohkem vett võib ühele taimele panna mitu tilgutit. Komplekti on võimalik kasutada nii sise- kui ka välistingimustes. 
Tilkkastmissüsteemide jaoks on müügil erinevad tarvikud voolikute ühendamiseks, lõikamiseks, kinnitamiseks jne.

Stardikomplekt peenardele Micro-drip 40 m² on mõeldud ca 40 m² köögivilja-, ürdi- või lillepeenarde kastmiseks. Peenraid kastetakse õrnade Micro-Drip vihmutitega, milledel on erinev kastmisulatus. Tänu patenteeritud ühendustehnoloogiale “Quick & Easy” saab kõiki osi mugavalt ja kiiresti kokku ühendada ning seejärel uuesti lahti võtta.

Hea abimees on ka Gardena imbvoolik, mis sobib hästi taimeridade veesäästlikuks kastmiseks, sest toimib isegi madala veesurve korral. Voolik on ühendusvalmis koos kõikide Original Gardina System tarvikutega ning voolumahu ja -surve reguleerimisklapiga. Niisutusvooliku pikkus on 15 m. Seda saab lihtsa ühendamise teel pikendada kuni 30 meetrini.

 

Voolikud  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect

Millal ja kuidas kasta?

Kuumal ajal peaks kastma hommikul vara või õhtul hilja, siis saava juured paremini vett ja taim jahtub. Üldiselt võiks kasvuhoones kasta hommikuti ja aias õhtuti, siis jõuab taim oma veevarud taastada ja on valmis uuele kuumale päevale vastu minema. Päeval kastes aurustub vesi kohe ära ja taimedel võib tekkida põletus, kui päike paistab õitele ja lehtedele, millel on veepiisad. Kui aga taim on lontis ja närbunud, siis loomulikult ei tasu õhtuni oodata, vaid kasta tuleb kohe.

Peamine, et kastetakse ühe korra ja põhjalikult. Samas peaks arvestama kindlasti, millise taimega tegu. Kas ta on põualembeline või vajab palju niiskust, kas tegu on noore või vana taimega jne. Vett vajavad kuivadel perioodidel aga kindlasti põõsad, mille juured on maapinnale lähemal: marjapõõsad, mustikas, rodendron jne. Marjapõõsaid tuleb korralikult kasta, kuniks viljad on valmis.

Oluline on ka kastmistempo, kuna kiirelt ja suure survega kastes ei jõua vesi korralikult juurteni, vaid valgub kõrvale. Keera pihusti surve poole peale ja loe ühe koha peal seistes 10ni, siis saab koht mida kastetakse korralikult märjaks. Muidugi vihmutiga kastes on see kõik palju lihtsam ja muru ning taimed saavad palju paremini kastetud.