Laeb

Nõuandeid toataimede hooldamiseks

Kas sinu toataimedel lähevad lehed ruttu koledaks ja taimed ei taha uuesti õitsema hakata? Toalillede eest hoolitsemine pole üldse nii keeruline, kui tavaliselt arvatakse. Oluline on teada, milline hooldus sinu toataimedele sobib, et nad saaksid aastast aastasse õitseda ja kasvada.

Selles artiklis annavad BAUHAUS-i toataimede eksperdid olulisi näpunäiteid toalillede eest hoolitsemiseks. Esitleme ka paari kergesti hooldatavat toataime, mida on algajal kerge kodus kasvatada.

Toataimede muld

Toataimede mulda tuleb vahetada, et taimed saaksid kõik vajalikud toitained kätte. Kui sinu toataim ei taha väga kasvada ning vaatamata kastmisele ja sobivale valgusele näeb ta halb välja, võib olla aeg mulda vahetada. Kui taime juured piiluvad poti põhjast välja, tuleks samal ajal ka pott suurema vastu vahetada. Ümber tuleks istutada kindlasti ka kiirekasvulisi taimi, sest nende juured ajavad end kiirelt laiali ja ruumi pole edasiseks kasvamiseks ega ka kastmiseks. 

Uuri, milline mullasegu sobib sinu taimele. Taimede istutamiseks kasuta spetsiaalset toalillede mulda. Aiamuld ei sobi, kuna võib sisaldada haigusetekitajaid ja kahjureid. Näiteks orhidee vajab eri segu kookosest ja kooretükkidest. Toitaineterikas muld ei sobi kaktustele, neile meeldib kasvada liivases pinnases. Samuti on erimullad rohelistele toataimedele ja õitsvatele toataimedele. Osad taimed vajavad kasvamiseks happelisemat mulda, teised aluselist mulda.

Kaktustele ja sukulentidele sobivad keraamilised potid

Keraamilised potid sobivad hästi sukulentidele ja kaktustele, sest läbi keraamilise poti toimub aurustumine paremini.

Kuidas istutada?

Kõige parem on taimi ümber istutada veebruari lõpus - märtsi alguses aga loomulikult võib seda teha vastavalt vajadusele ka muudel aegadel, talvisel puhkeperioodil pigem mitte. Päev enne istutamist tuleb taim tuleb korralikult läbi kasta. Eemalda taim ettevaatlikult potist ja vala vana muld välja. Vana mulda kindlasti mitte uuesti kasutada. Eemalda vanad, haiged ja katkised juured. Poti põhja võiks panna mõne sentimeetri jagu kergkruusa, et liigne kastmisvesi taime juurte ümbert ära valguks. Pärast seda aseta kergkruusale kiht mulda, mille peale läheb taime juurepall. Hoia taim keskel. Täida ülejäänud ruum mullaga ja tihenda see ümber taime, et taim püsiks püsti. Kui muld pole piisavalt niiske, tuleb seda kasta. Vastasel juhul piisab kergest pihustamisest. Kohe pärast ümberistutamist kaitse taime otsese päikesevalguse eest.

Mullad toataimedele  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect

Kuidas hoida toalilled talvel kaunid?

See on üks suuremaid probleeme talvisel, pimedal ajal. Kuna talv on pikk ja valgustus kehv ning ruumid on kuivad ja soojad. Mõne nipi abil saad aga oma korterisse hõlpsalt kasvõi suvehõngu tekitada, hoides toataimi talvel kaunitena.

Aseta toataimed oma korteri kõige valgema akna peale. Talvel, oktoobrist veebruari lõpuni aga loomulikust valgusest enam ei piisa. Sel juhul peaksite hankima ühe või mitu taimelampi. Iga toataim ei vaja tingimata oma lampi, sest väikese taimerühma valgustamiseks piisab ühest piisavalt suurest lambist.

Taimelamp aitab taimel talve üle elada

Allapoole suunantud taimelambi valgus ei pimesta silmi, vaid aitab taimedel talveperioodi üle elada. Pildil LED taimelamp Nelson Garden 15 W E27 kupliga.

Toalamp pole taimelamp. Taimed kasutavad oma elutegevuseks spektri punast ja sinist osa. Mõõduka valgusvajadusega toataimed vajavad 12 tunni jooksul vähemalt 1000 luksi valgust, varjulembestele piisab 500-700 lx, valgusnõudlikud tahaksid saada aga vähemalt 1500 lx. Rohkem valgust vajavad ka kirjulehelised taimed, sest neil on fotosünteesivat pinda vähem. Pilves ilmaga võib aknalauale langeda aga vaid 500 lx. Lambid eraldavad lisaks valgusele ka soojust ja liiga madalal paiknevad lambid võivad taimedele hoopis põletusi tekitada. Samuti saab soetada ka ainult taimedele mõeldud pirni, mis kinnitakse lihtsalt olemasoleva valgusti sisse. Taimedele tuleks lisa­valgust anda minimaalselt 8–12 tundi päevas. Ööseks tuleks valgus kustutada, et võimaldada taimedele puhkeaega. Õige režiimi seadistamine pole ülemäära keeruline, sest valgust aitavad sisse-välja lülitada programmeeritavad taimerid.

Taimedele ei meeldi tavaliselt ka kuiv toaõhk, mis tekib ruumide kütmisel. Kuiva toaõhu vastu aitab taimede pihustamine veega. Pihustada võib isegi mitu korda päevas. Taimede lähedusse võib panna ka veenõu, millest vee auramisel saavad taimed niiskust. Samuti ei tasu taimi radiaatoritele liiga lähedale asetada.

Vähenda taimede väetamist ja kastmist talvel. Talvine aeg on puhkeaeg, mistõttu taimed ei vaja nii palju toitaineid kui suvel. Kuid kastmist ja toitainete andmist ei tohi lõpetada täielikult, vaid seda tuleb teha suvega võrreldes vähem.

Taimevalgustid ja taimelambid  Vaata kõiki »

Toataimede kahjurid

Jah, kahjurid võivad rünnata ka toataimi. Kuid ära muretse – meie näpunäidete abil saad nendest lahti. Putukatevastases võitluses on kõige olulisemaks relvaks hea taimehooldus. Mida tervem taim, seda vähem kahjurid ründavad. Erilist tähelepanu pööra ruumi õhuniiskusele ja pihusta taimi korrapäraste ajavahemike järel.

Putukad tulevad koju tavaliselt poest taime ostes või koos lõikelilledega. Seetõttu tasub alati uued taimed mõneks päevaks vanadest toataimedest isoleerida. Kuna kahjurid armastavad end peita, tuleb hoolikalt kontrollida lehtede aluseid ning lehtede kinnituskohti. Sealt võib leida lehetäisid, kasvuhoonekarilasi, villtäisid, punast kedriklesta jne. Kahjuritele meeldivad taimede noored osad, õienupud, õied, sest need koed on mahlasemad. 

Isoleeri taim teistest toataimedest ning lõika ära kõik kahjustatud ja kolletunud lehed ja taimeosad. Hävita kõik taimel olevad putukad ja pühi taim üle sooja vee ja lapiga. Lendavaid putukaid saab püüda liimpüünistega. Kilptäisid saab lihtsamalt lehelt eemaldada, kui neid eelnevalt tupsutada toiduõli või viina kastetud vatitikuga. Kui kahjureid esineb rohkem, tuleb kaaluda keemiliste taimekaitsevahendite kasutamist. Nende kasutamisel tuleb kindlasti jälgida ohutusnõudeid. Korda protseduuri mitu päeva, et hävitada ka putukamunad.

Taimede eest regulaarselt hoolitsedes märkad õigeaegselt ka taimekahjureid.

Taimede kaitseks  Vaata kõiki »

Lemmikloomadele mürgised toataimed

Kui sul on kodus ka neljajalgsed sõbrad, pead olema toataimede valikul eriti ettevaatlik. Mitmed populaarsed toataimed on lemmikloomadele mürgised. Lemmikloomadele, eriti kassidele, meeldib sageli närida taimi. Taimede närimisega võivad suhu sattuda mürgised või ärritavad taimevedelikud. Küülikud söövad meelsasti kõike, millel on vähegi rohelist värvi, seega tuleks jälgida, et nad ei satuks neile kahjulikke taimi näksima.

Kassidele kahjulikud taimed:

Koerad ei pruugi olla nii entusiastlikud taimede sööjad, kuid järgmisi sorte tuleks hoida koertest kättesaamatus kohas:

Kõigi lemmikloomade mürgistuse sümptomiteks on tavaliselt oksendamine ja kõhulahtisus. Kui kahtlustad mürgitust, võta kohe ühendust veterinaariga.

Väldi nende toataimede ostmist ja aseta need kohta, kuhu lemmikloomad ei pääse. Kui sinu kassile meeldib ronida, siis tasuks ülalnimetatud taimed poodi jätta. Ka koerad ja küülikud võivad laudadele hüpata, nii et parem on olla eriti ettevaatlik ja mitte hankida lemmikloomadega majapidamisse mürgiseid taimi.

Kergesti hooldatavad ja kasulikud toataimed

Toataimede kasvatamine pole keeruline, kuid algaja koduaednik peaks alustama lihtsamatest toataimedest. Paljudel kergesti hooldatavatel toataimedel on ka õhku puhastavad omadused, nii et need pole mitte ainult ilusad vaadata, vaid ka praktilised.

Algul on hea mõelda, milline inimene sa taimeomanikuna oled. Kas unustad tihti kastmise või oled pigem isegi liiga entusiastlik? Päris ilma hoolitsuseta ei kasva ükski elustaim. Ära unusta taime kasta ja perioodiliselt väetada.

Tups-rohtliiliaTups-rohtliilia

Tups-rohtliilia

Tõlvlehik

Tõlvlehik

Sulgvõhk

Sulgvõhk

Datlipalm on hea õhupuhastaja, kuid ei talu tõmbetuult ja soovib kõige valgemat kasvukohta. Tups-rohtliiliat on lihtne kasvatada ning on hea õhupuhastaja. Kuid radiaatori lähedal ei meeldi kasvada ning vältida tuleks ka otsest päikest. Meeldiv monstera on üks viimaste aegade lemmikud. Ei vaja päikesepaistet, meeldib soe ruum ja tal on kaunid lehed. Lehti tuleks ainult aeg-ajalt puhastada. Vajab vähem kastmist.

Kaktused ja sukulendid sobivad päikesepoolsele aknalauale. Talvel, eriti kui kaktused asuvad jahedas akanalaual, tuleks kastmine üldse vahele jätta, kasta 1 kord kuus. Tõlvlehik, sulgvõhk ja havisaba on vähenõudlikud ja vastupidavad taimed. Kannatavad lisaks pimedusele ka vähest kastmist, mis teeb neist ühed leplikuimad toataimed. Pigem võib saatuslikuks saada liigne kastmine.

Loe lihtsalt hoolikalt taimehooldusjuhendit ja vajadusel küsi lisainfot BAUHAUSI taimeekspertidelt!

Related Posts
  1. Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Meie kliimavöötmes on sügisest kevade alguseni päevad lühikesed ja päikest väga vähe, mistõttu võiks oma toataimedele või taimede ettekasvatuseks soetada taimelambi. Aga kui spetsiaalset lampi paigaldada ei soovi, on võimalik ka ise kerge vaevaga üks taimelamp teha.

  2. Mulla valimine ja vahetamine – kuidas valida oma taimedele parim muld?

    Mulla valimine ja vahetamine – kuidas valida oma taimedele parim muld?

    Kas erinevate mullakottide kirev valik poes ajab Sind segadusse? Millise kasuks otsustada? Miks vajavad aiamaa taimed, õitsevad lilled, maitsetaimed ja toataimed kõik erinevat mulda? Kas ühega ei saa siis hakkama? Loe lähemalt, milline muld milliste taimede jaoks parim on.

  3. Leia oma toataim

    Leia oma toataim

    Taimed rõõmustavad meid kõiki oma kauni rohelusega, olgu nad siis õues või toas. Kui mõtled oma kodu kaunistamiseks hankida uusi toataimi, peaks alustama sellest, millist välimust ja atmosfääri soovid oma koju luua.

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo