Tänapäeval on valikuid nii palju, et lihtne on leida oma koju sobivad toataimed. Taimed rõõmustavad meid kõiki oma kauni rohelusega, olgu nad siis õues või toas. Toas kasvatatavad taimed toovad ruumidesse hubasust ning võivad isegi moodustada olulise osa kodu interjöörist. Toataimedel on aga teisigi eeliseid lisaks silmailule. Nimelt suudavad taimed toaõhust eemaldada erinevaid saasteaineid. Paljud inimesed isegi ei arva, et eluruumides satuvad õhku erinevad kahjulikud aineid näiteks mööblist, kangast ja värvidest. Toataimed aitavad mugavalt toaõhu soovimatutest saastajatest puhastada.

Toataimede eest hoolitsemine ei võta palju aega, taimed saavad hakkama üsna vähese tähelepanuga võrreldes sellest saadud rõõmu, ilu ja kasuga. Üldiselt võib öelda, et toataimedele piisab umbes kord nädalas kastmisest ja aeg-ajalt väetamisest. Muidugi on hea taimedelt regulaarselt eemaldada tolm ja koledad lehed. Oluline on aeg-ajalt ka toataimi erinevate putukate suhtes kontrollida. Aga kokkuvõttes võtavad need tegevused äärmiselt vähe aega.

Kui plaanid oma kodu kaunistamiseks hankida uusi toataimi, peaksid alustama sellest, millist atmosfääri soovite oma koju luua. Tänapäeval on valikuid nii palju, et leiad oma koju sobivad toataimed kergesti. BAUHAUSist leiad laia valiku taimi nii õue kui ka tuppa istutamiseks.

Ruumides hästi kasvavad toataimed

Eesti talv on pikk ja pime, seetõttu saavad siin kõige paremini hakkama need toataimed, mis ei karda pimedust ja suudavad ellu jääda ka siis, kui päevavalgust napib. Igasse ruumi leidub oma taim, mis suudab vastavates tingimustes kasvada. Muidugi ei meeldi ühelegi taimele elada päris pimedas, küll aga leidub terve hulk leplikke taimi, kes eelistavad just hämarat kasvukohta. Tutvustame omanäolist ja vastupidavat bromeelialiste rühma. Bromeelialised on väga head kohastujad. Juured on neil üsna väikesed, vajalikud toitained ja niiskuse omastavad kavalad taimed õhust. Samuti ei vaja nad otsest päikesevalgust, olles seega varju taluvad toataimed. Enamikul bromeelialistest on leherosett, mis on kas madalam või ülespoole sirutuv. Roseti keskosasse moodustub lehtedest taimele tema isiklik veekindel lehter, kuhu on võimalik veel koguneda. Lehekodariku südamikust ehk roseti keskelt arenevad ka õisikud ja värvilised kõrglehed. Tavaliselt õitsevad bromeelialised kahe-kolmeaastaselt, seejärel annab emataim kasvukodariku aluselt külgvõsusid ja sureb ise umbes poole aastaga. 

Hortensia rõõmustab sind nii õues kui ka toas.

Roheliste taimede hulgas on palju vastupidavaid ja kauneid sorte hämaratesse ruumidesse.  Näiteks: havisaba, lehtliilia, tõlvlehik, sulgvõhk, vääris mägipalm, helmekaktus, tups-rohtliilia, monstera jne.

Ka pimedasse, ilma aknata vannituppa on võimalik rohelust tekitada. Näiteks too vannituppa lisavalgust, mis aitab kompenseerida päevavalguse puudumist. Kui aga on vannitoas valguslahenduse muutmine natukene ülejõu käiv, sobivad vannituppa ka ideaalselt õhutaimed. Nende eluiga küll võib lüheneda, kuid samas naudivad nad väga niisket ruumi ja seda, et hommikuti pikalt pesemas käiakse.

Valgusnõudlikumad toataimed on kaktused ja sukulendid, ebakrootonid, rooshibiskused, kalanhoed, enamik palme, noliinad, tääkliiliad.

Kergesti kasvatatavad toataimed

Kui toataimede kasvatamine ja hooldamine pole juba tuttav, tuleks valida taim, mida on lihtne hooldada. Iga toataim nõuab aga õrnust ja hoolt, näiteks kastmist ja sobivat valgustust. Kergesti hooldatavate toataimede hulka kuuluvad näiteks erinevad kaktused, kuna nad on harjunud elama kuivuses ja vajavad harvemini vett. Samuti rahapuud, nende kastmisintervall võib olla väga pikk. Peamine, et kastmiskordade vahel jõuaks taim osaliselt ära kuivada. Tuleb arvestada, et soojemas ruumis kuivab taim kiiremini. Samuti tuleb taimi kasta vähem talvisel perioodil. Väetada ainult kasvuperioodil.

Viimasel ajal on populaarsust kogunud kergesti hooldatavad Tillandsiad ehk õhutaimed, mis on juurteta taimed. Tillandsiad võtavad õhust niiskust, mistõttu nad ei vaja multši ja kastmiseks piisab aeg-ajalt kergest udutamisest. Õhutaimi tuleks aga iga paari nädala tagant korraks vette kasta, kus kasvuperioodil võiks lisada väetist

Pikaealised taimed

Eelpool mainitud toataimed, nagu ka paljud teised mitmeaastased taimed, on pikaealised ja rõõmustavad seega oma omanikke aastast aastasse. Pikaealise taime eelis on see, et taime pole vaja iga natukese aja tagant uuendada ning saab imetleda pikalt. Kuigi paljusid pikaealisi taimi on lihtne hooldada, tuleks taime ostmisel hoolikalt tutvuda iga taime individuaalse hooldusjuhendiga, et taim rõõmustaks teid oma rohelusega võimalikult kaua. 

Suured ja uhked taimed

Suured toataimed lisavad igasse ruumi suurejoonelisust. Kui näiteks elutuba kaunistab suur efektne toataim, piisab vaid ühest taimest. Suuri toataimi on tänapäeval saadaval ulatuslikus valikus. Näiteks viigipuud, erinevad palmid, draakonipuud jne.  BAUHAUSIST leiad nii kergesti hooldatavaid, pikaealisi kui ka suuri toataimi.

Maitsetaimede kasvatamine

Edukamate toataimede hulka kuuluvad lisaks rohelistele taimedele ka kasulikud taimed ehk maitsetaimed. Kasvuhoone asemel võib kasulikke taimi kasvatada ka toas aknalaual. Söödavate taimede kasvatamine on naudingut pakkuv tegevus, sest saad nautida enda kasvatatud taimede maitsvaid võrseid ning kasutada neid ka näiteks roogades. Aknalaual saab kasvatadaerinevaid söödavaid idusid ja salateid, aga ka küüslauku ja ürte.

Mõnda kasulikku taime saab aknalaual kasvatada aastaringselt, kuigi kõik kasulikud taimed alustavad oma kõige jõulisemat kasvufaasi kevadel, kui valguse hulk suureneb ning sügise saabudes ja päevade pimedamaks muutudes kasvutempo loomulikult aeglustub. Kevadel võiks kasvatamist alustada lõunapoolsetel aknalaudadel ja kui tegu on pimedama poolega, tuleks kasutada taimelampi.

Ürtide  kasvatamine

Aknalauale saab rajada näiteks oma ürdiaia. Maitsetaimi kasvatades saab lasta oma loovusel särada ning näiteks plekkpurkidest saab luua oma väikese tarbeaia. Maitsetaimed ei vaja kasvamiseks taimelampide valgust, kui kodu aknad on lääne või lõuna poole. Selleks sobivad ürdid on basiilik, petersell, till, pune, piparmünt, rosmariin, tüümian, sidrunmeliss ja paljud teised. BAUHAUSist leiad palju erinevaid maitsetaimi, et rajada oma imeline ürdiaed.

Rõdutaimed

Lisaks erinevatele kasulikele taimedele saab rõdul kasvatada ka kauneid rõdulilli. Rõdulilli valides võib tekkida küsimus, kas klaasitud rõdu on taimedele liiga palav. Kuna suvel võib klaasitud rõdul temperatuur tunduvalt tõusta, tuleb päikesepaistelise ilmaga klaasid avada, et taimed saaksid õhku ja ei kannataks kõrvetava kuumuse käes.

Rõdule sobivad kevadel võõrasemad ja suvel begooniad, mis toovad oma kaunite värvidega rõdule rõõmsat ilmet ning tugevalt lõhnav petuunia, mida on sarnaselt võõrasemadele ja begooniatele saadaval mitmes erinevas värvitoonis. Rõdule sobivaid suvelillede sorte on palju. Olenemata sordist suurendavad rõdulilled oluliselt rõdu hubasust. Kõige mugavam viis kauneid rõdulilli hankida on BAUHAUSist.

Vali ümbrispotid  Vaata kõiki »