Laeb

Mulla valimine ja vahetamine – kuidas valida oma taimedele parim muld?

Kas erinevate mullakottide kirev valik poes ajab Sind segadusse? Millise kasuks otsustada? Miks vajavad aiamaa taimed, õitsevad lilled, maitsetaimed ja toataimed kõik erinevat mulda? Kas ühega ei saa siis hakkama? Taimede kasvuks on aga oluline valida õige muld vastavalt taimele. Kuidas mõista taimede hingeelu ja aru saada, milline muld nende jaoks parim on?

Neid näpunäiteid silmas pidades saad valida oma taimele õige mulla ja tagada taimedele heaolu:

1) Mulla kvaliteet mõjutab taimede kasvu, seega vali hea kvaliteediga muld.

2) Vali muld vastavalt kasutusvajadusele ja pea silmas taime vajadusi.

3) Märgi kalendrisse varakult juba kevadine mullavahetus ja istuta taim peale pikka talve uude mulda.

Hea muld koosneb turbast ja kompostist, mis sisaldab segu mineraal- ja orgaanilistest ainetest. Kui pakend avada, siis hea muld peab lõhnama hästi. Kui aga avades tuleb kotist kopituslõhna ja on näha hallitust, siis on muld riknenud ning taimedele see ei sobi.

Vali õige muld vastavalt vajadusele

Erinevad taimed vajavad erineva väetise määra ja erineva koostisega muldasid. Mullatoodete arenduse eesmärk on tagada parim võimalik kasvutulemus erinevatele taimerühmadele. Erinevused pakendatud muldade vahel kajastuvad väetiste kogustes ja kvaliteetses algmaterjalis. Sobiv muld muudab taimede kasvatamise lihtsamaks ja tulemused paremaks.

Näiteks istikute kasvatamisel on oluline valida väetamata või väga vähe väetatud külvimuld. Suvelilled seevastu kasvavad kiiresti ja vajavad väetamiseks rohkem lämmastikku (N), põllukultuurid vajavad aga rohkem kaaliumi (K).

  1. Muld aiamaale ja kasvatuskastidesse
  2. Muld ilutaimedele
  3. Muld rõdutaimedele ja ürtidele
  4. Toataimede mullad

Muld aiamaale ja kasvatuskastidesse

Tomateid, kurke ja suvikõrvitsaid on võimalik kasvatada kasvatuskotis.

Kastipõllundus on suurepärane viis maheköögiviljade kasvatamiseks. Kasvatuskastidesse on soovitav valida lisaks aiamullale ka orgaaniline väetis või orgaanilise väetisega rikastatud muld.

Kui juurviljad ei taha kasvada, siis tasub tutvuda mulla kvaliteediga peenras. Ei sobi liiga  savine või liivane kasvukeskkond. Vee- ja toitainete peetust saab parandada, lisades mulda lupja ja väetatud aiamulda või turvast.

Muld ilutaimedele

Aiamaa must muld on eelväetatud ja lubjatud aiamuld, mis annab põõsastele ja muudele istikutele hea kasvuhoo.

Kui unistad värvilistest püsikutest, roosidest ja õitsvatest vääntaimedest, siis vali toitev ja õhuline Kekkilä püsilillemuld või roosimuld. Õitsemine ja lopsakas võrsete kasv on garanteeritud, kui muld on ühtlaselt lubjatud ning eelväetatud kaaliumi ja fosforiga.

Selleks, et puud ja põõsad võimalikult kiiresti kasvaksid ja tärkaksid, varusta neid jämedateralise mullaga. Muld loob ideaalsed tingimused juurdumiseks. Puude ja põõsaste muld sisaldab tihendatud turbatükke, mis säilitavad ja vabastavad aeglaselt vett, samal ajal kobestades mulda.

Hapulembestele taimedele, nagu hortensiad, rododendronid, kanarbikud ja eerikad, okaspuud, sõnajalad, tsitruselised, mustikad jt, sobib happelisem muld, mille pH on 4,6–5,5. Rodo- ja okaspuumuld on mõeldud pinnase parandamiseks igal pool aias, kus soovitakse istutada happelist keskkonda vajavaid taimi, kuid mulla pH tase on liiga kõrge ehk muld on aluseline. Mulla toorainena on kasutatud tumedat turvast, millele on lisatud mineraalaineid ja komposteeritud puukoort.

Muld rõdutaimedele ja ürtidele

Suvelilled toovad värvi ning sobivad pottidesse, amplitesse ja kastidesse, kus nad kasvavad kiiresti ja õitsevad rikkalikult, kui valida kasvusubstraadiks õhuline erimuld. Mulda on lisatud vett siduvaid ja aeglaselt vabastavaid niisutuskristalle, mis pikendavad kasvuperioodi. Mullas on valmis esmane väetis ja pikatoimeline toitaine, kuid parima kasvu tagamiseks on siiski vaja iganädalast suvelilletoiteainet.

Maitsetaimedele on selleks välja töötatud ürdimuld, mis on sobivalt liivane ja algselt väetatud vastavalt maitsetaimede vajadusele. Orgaaniline väetis on suurepärane toode maitsetaimede väetamiseks.

Toataimede mullad

Enamikele toataimedele sobib kasvusubstraadiks toitev üld- või lillemuld.

Altkastmispottidesse sobib õhuline muld, kus toitained on ühtlaselt jaotunud kogu mullakihis.

Kaktusemuld on mõeldud kaktuste ja muude sukulentide jaoks. Mulla toitainete tase ja liivane struktuur annavad nendele taimedele optimaalse kasvusegu.

Orhideede jaoks tuleks valida orhideemuld, milles on puukoor, kookoskiud ja söe puru, muld on õhuline.

Vali omale sobiv muld  Vaata kõiki »

Millal oleks õige aeg taimede mulda vahetada?

oataimede mulda vahetatakse tavaliselt kasvuperioodi alguses, veebruaris-märtsis. Toalilled saavad peale pikka pimedat hooaega kevadel energiat mullavahetusest või ümberistutamisest. Aeglase kasvuga taimi tuleb ümber istutada ainult iga kahe või kolme aasta tagant.

Mulla vahetus annab taimele kasvujõu, kuna uues mullas saavad juured rohkem kasvuruumi ja toitaineid. Samal ajal eemaldatakse ka vanasse mulda kogunenud kahjulikud väetise- ja lubjasoolajäägid. Kui mulda vahetades märkate, et poti pealne pind on üleni juurtega kaetud, on soovitatav pott suurema vastu vahetada.

Poti õige suuruse saad määrata selle järgi, et poti siseseina ja taime juurte vahele peaks jääma pöidla laiune osa vabat ruumi. Tuleks valida selline pott, mis laseb liigsel kastmisveel põhjas oleva augu kaudu ära voolata.

Lisaks iga-aastasele mullavahetusele tuleks mulda vahetada kohe pärast toataime ostmist. Sageli müüakse rohelisi taimi kasvuhoonetesse sobiva kerge mullataolise seguga täidetud kasvupottides. Uues taimele sobivas mullas ja suuremas potis saavad taimed hästi juurduda ja kasvada.

Mullavahetus toataimedel

Päev enne istutamist:

1) Kindlasti kastke taim eelmisel päeval põhjalikult. See tagab, et juuretükk püsib kindlamalt koos ja tuleb kergemini poti küljest lahti.

2) Kui valid pealt kastmisega poti, tuleb poti põhi katta kergkruusaga, et tagada juurte õhuga varustamine.

3) Enne uue lillemulla potti panemist niisuta mulda eraldi nõus. See tagab mulla murenemise, et see ei kõveneks ühtlaseks tükiks. Vett ei pea olema palju, piisab umbes ½ dl - 1 dl.

4) Jälgida taime juuri ja harutada neid lahti enne uude mulda istutamist. Surnud osad eemaldada.

5) Ettevaatlikult suruda ümber taime uus muld kinni.

6) Väetada alles 4 nädala möödudes ja kasta vähe, et vältida juurte mädanemist.

Kõik istutamiseks vajalik  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect
  12. E-pood
    Click & Collect
Related Posts
  1. Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Avaldame iga kuu kohta asjalikke nõuandeid nii toataimede hooldamise, taimede eelkasvatamise, väetamise kui ka aiatööde teemal. Et toimetused ei jääks hilja peale ja et oskaksite õigel ajal vajalikud tooted varuda. Kasulikku lugemist ja põnevaid nippe saate siit kindlasti! 

  2. Väetamise võlukunst

    Väetamise võlukunst

    Väetiste tohutult kirev maailm ajab vahel nii mõnegi aiapidaja kimbatusse, millist väetist parasjagu eelistada ning algajal aiapidajalon raske selles maailmas orienteeruda - kellele, mida ja kuidas kasutada. Lisaks anname nõu koduste ökoväetiste tegemiseks

  3. Milliseid köögivilja ja maitsetaimede seemneid sel aastal külvata?

    Milliseid köögivilja ja maitsetaimede seemneid sel aastal külvata?

    Pikk ja lumine talv on tekitanud igatsuse kevade järele ning uusi seemnesorte oleks ju sel aastal põnev katsetada! Milliseid köögivilja ja maitsetaimede seemneid sel aastal külvata? Anname Sulle nõu ja toome välja põnevamaid isendeid.

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo