Laeb

Milliseid köögivilja ja maitsetaimede seemneid sel aastal külvata?

Nõuanded seemnesortide valimiseks

Pikk talv on möödas ja aeg on taas näpud mulda pista! Mida põnevat sel aastal BAUHAUSi seemneriiulist leida võib? Tooksime kõigepealt välja ”Lucia Elite” seemnesarja, mille olulisemateks eelisteks on toote kvaliteet ja keskendumine uudsustele. See sari on mõeldud kirglikele aednikele, kes otsivad huvitavaid ja eksklusiivseid köögivilju, maitsetaimi ja lilli. Kaupluses eristub Lucia Elite sari suure ja silmatorkava pakendiga (110 x 160 mm). Lucia Elite seemned on kemikaalidega töötlemata. Sobivad külvamiseks nii avamaale, taimekonteinerisse kui ka aknalauale. Pakendis on kaasas taimesilt, mis aitab aednikel märgistada kasvukohta, jätmaks meelde sordi nimetuse kogu kasvuperioodi jooksul.

Lucia sarjast võiks eraldi välja tuua mõned põnevamad ja silmapaistvamad liigid ja sordid, mis  samas sobivad hästi kasvatamiseks ka istutuskastidesse meie terrassidel ja rõdudel:

  • Mahlane münt „Mini Mint“ Mentha requienii – üheaastane maitsetaim, kasvatatakse üksiktaimena ürdiaedades, lillepeenardes, pottides ja rõdualustes.  Üksinda kasvades moodustab suure lõhnava rohelise vaiba, eelistab poolvarju ja talub hästi põuda. Katsumisel ja muljumisel eritab meeldivat lõhna.
  • Vürtsbasiilik „ Everleaf Thai Towers“ Ocimum basilicum L.-  Taimed on dekoratiivsed, püstised kuni 60-90 cm kõrgused tumerohelise lehestikuga. Sobib kasvatada avamaal, pottides ja kasvuhoonetes. Talvel võib basiilikut kasvatada ka aknalaual kastides, aga siis on vajalik lisavalgus. Tai basiilik on äärmiselt aromaatne, vürtsisegude valmistamisel täiendab see basiilikusort suurepäraselt tüümiani, estragoni, peterselli ja rosmariini. Lehed on kõige lõhnavamad ennem õitsemist. 
  • Aedtill „Lena“ Anethum graveolens L. - Madalakasvuline, aromaatne sort, rikkaliku tumerohelise lehestikuga. Kasvab aeglaselt ja ei moodusta pikka aega õisikuid. Sobib kasvatamiseks väga varajaseks saagiks pottidesse ja hiljem avamaale.
  • Aedmaasikas „Attila“ Fragaria vesca - Metsmaasika sort, mis annab kuni 1,5m võseid ja on väga viljakas.  Sobib ideaalselt kasvatamiseks ripppottides, rõdukastides. Dekoratiivsed marjad on aromaatsed ja magusad. Saaki annavad juunist sügiseni, kui tagame piisava niiskuse ja toitainete taseme mullas. Hilissügisel tuleks taimedega potte hoida siseruumides, kus  temperatuur ei ole madalam kui + 3 *C, soovitavalt kasta harva.
  • Terav pipar „Vulcain“ Capsicum chinense - Sort paistab silma dekoratiivsuse ja väikeste 5 g kollaste viljade poolest, mis kuuluvad oma teravuse poolest kõige teravamamaitselisemate paprikate hulka. Taim on kõrge ja kannab vilju aastaringselt. Kasvatatakse pottides, suvel hoitakse õues ja ilmade jahenemisel saab taime majja kolida.
  • Lõhnav lillhernes „Ruffled“ Lathyrus odoratus L. - Üheaastane, roomav, kergesti kasvatatav, kogu suve jooksul õitsev lill. Eriliselt dekoratiivne sort paistab silma väga kaunite laineliste, meeldivalõhnaliste õite poolest, mida sobib kasutada roogade kaunistamiseks.  Taimele sobib hästi tuulevaikne päikseline koht, kus võimalus ülesse ronida. 

Põneva ja lõhnava valiku juures ei saa mainimata jätta ka väga laia tomatisortide osakaalu, kus on esindatud näiteks mitmed vanaaegsed väga viljakad härjasüdame tüüpi sordid.

Vanad head klassikud

Nagu ka varasematel hooaegadel, tuntakse jälle huvi traditsiooniliste juurvilja seemnete vastu nagu porgand, kaalikas ja peet.

Uuesti võiks proovida pastinaaki kasvatada. Pastinaagi kaaliumirikast juurt kasutatakse mitmete restoranide menüüdes ja selle kasvatamine on lihtne nagu porgandil.

BAUHAUS Aiandusmaailma kliendid on väga teadlikud, nii nagu kõik tarbijad kes reisivad ja kogevad uut ning põnevat. Mujal nähtud ja maitstud köögiviljad tuleb omal käel ära proovida. Ka meie valikus on palju põnevat. Näiteks Kinoa ehk Tšiili hanemaltsa seemned, mis on gluteenivabad ja vana hea Indiaanlaste supertoit. Põnevad on ka Rootsis kasvatatud Rohelise läätse seemned ja vana Soome kultuurtaim Põld-kapsasrohi ehk naeris, mille juurvili meenutab välimuselt suurt lapikut redist, aga viljaliha on mahlane ja mahe. Põnevad on veel muskaatkõrvits, redis „Rudolf“, mis ei lähe kibedaks ja annaks rõdul kasvatada. Lindi peal porgandi seemned on mugavad, sest neid ei pea harvendama ja neid annab ka tuulega külvata. Juba varem tuntud ülisaagikas suvikõrvits „Black Beauty“ ja vürtspaprika „Cayenne“, mis on samuti tõusev trenditoode.

Trendikad seemnevalikud rõdule või terrassile 

Tänapäeva uued elamud on terrasside ja mõnusate siseõuedega, peenrad on kolinud pottidesse  ja erinevatesse kastidesse ning me eeldame taimedelt nii silmailu, kui ka lisa toidule. Trendikas mangold e lehtpeet „Rhubarb Chard“ on oma punaste varte ja leheroodudega imeilus. Samuti käharate roheliste või lillakate lehtedega lehtkapsa sordid, millest valmistatud krõpsud sobivad ideaalselt vahepalaks.  Põnev on ka aedoa sort „Flambo“ oma dekoratiivsete roosa kirjude kaunte ja heledate õitega, mille hapraid kaunu võib keeta ja süüa. Lisaks ilusad saialille, rukkilille, kressi ja lillherne õied, mis kõlbavad süüa ja on hea toitudel garneeringuks kastutada.

Trendika aia puhul ei lähtuta ainult tootlikusest vaid pigem on tegemist gurmee kööki rikastava ja teadlikku elulaadi omavate uute rohenäppudega. Aina rohkem kasvatab meie inimene enda tarbeks ürte ja erinevaid salateid.  Üks ostetumaid ürdiseemneid on koriander ja idamaine salatite segu „Baby Leaf“. Lehtsalatitest on üks maitsvamaid sorte „Frillice“, varajane jääsalat, mille lõhestunud lehed on krõmpsuvad ja mahlased.

Soovitakse üha enam kasutada selliseid tooteid, mis hoiavad keskkonda ja ökoloogilist tasakaalu. Vastava märgistusega tooted on kasvatatud keemilisi pestitsiide või väetisi kasutamata ning need on tervisele ohutud. Buzzy Orgaanilised seemned on tähistatud Euroopa EKO märgisega. Seemneid kasvatatakse keemilisi pestitsiide või väetisi kasutamata. Buzzy Organic seemneid kasvatatakse, puhastatakse ja pakitakse vastavalt Skali mahetoodangu sertifitseeritud nr. 014725 Skal nõuetele.

Lisaks aiaomanikele kasvatavad endale maitserohelist nüüd ka korteriinimesed kas aknalaual või suvel rõdul. Taimelampide abil saab luua tuppa stiilse rohenurga, kus isegi pimedal talvel saab omale värsket kasvatada. Soovitusi aknalaual kasvatajale- till, petersell, koriander, basiilik, piparmünt, lehtsalat ja metsmaasikas.  BAUHAUSis on lai seemnevalik aastaringselt saadaval. Head taimehuvilised, olete oodatud BAUHAUS Aiandusmaailma!

MaitsetaimedMaitsetaimed
IstikudIstikud
Related Posts
  1. Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Meie kliimavöötmes on sügisest kevade alguseni päevad lühikesed ja päikest väga vähe, mistõttu võiks oma toataimedele või taimede ettekasvatuseks soetada taimelambi. Aga kui spetsiaalset lampi paigaldada ei soovi, on võimalik ka ise kerge vaevaga üks taimelamp teha.

  2. Väetamise võlukunst

    Väetamise võlukunst

    Väetiste tohutult kirev maailm ajab vahel nii mõnegi aiapidaja kimbatusse, millist väetist parasjagu eelistada ning algajal aiapidajalon raske selles maailmas orienteeruda - kellele, mida ja kuidas kasutada. Lisaks anname nõu koduste ökoväetiste tegemiseks

  3. Aed väikesel õuel või rõdul

    Aed väikesel õuel või rõdul

    Unistad ürtide kasvatamisest ja suvelillede merest, kuid Sul pole suurt õue selle jaoks? Ole mureta, siin on 5 nõuannet, kuidas väiksesse hoovi või rõdule võluv väike aed luua!

  4. Kasvuhoone - kuidas valida ja kuhu paigaldada?

    Kasvuhoone - kuidas valida ja kuhu paigaldada?

    Kevad kogub hoogu ja kellel pole veel kasvumaja, siis aeg oleks sellele mõelda. BAUHAUSis on müügil nii nelikanttorust kui alumiiniumraamiga, nii kile- kui kihtplastikkattega kasvuhooneid, nii suuri aiakasvuhooneid kui ka kompaktseid rõdukasvuhooneid. Aga milline on aiapidajale piisavalt hea ja vastupidav valik, et see oleks mugav ja sobituks ka aiaga?

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo