Laeb

Kuidas muuta oma jõulud keskkonnasõbralikumaks?

Kas unistad traditsioonilistest jõuludest, kuid samas tunned muret ka keskkonna ja liigse tarbimise pärast? Kui soovid oma jõulud muuta keskkonnasõbralikumaks, siis anname Sulle 4 nõuannet –  hoidkem jõulumeeleolu, kuid säästkem sealjuures loodust!

1. Valige kunstkuusk vaid siis, kui see jääb kasutusse läbi aastate

Kuuse kaunistamine on osa jõuluootusest ja jõululaupäeval kuuse alla peidetud kingitused kuuluvad vaieldamatult jõulude juurde. Kuid milline kuusk on kõige ökoloogilisem ja jätkusuutlikum, et loodust aasta-aastalt rohkem ei koormataks?

Tehiskuusk on keskkonnasõbralik valik, kuna sama kuuske saab kasutada pikaaegselt. Siiski on oluline meeles pidada, et kunstkuusk on ökoloogilisem ainult siis, kui aastast aastasse kasutatakse sama jõulupuud. Kui te aga tüdinete ruttu ja ei soovi mitu aastat samasugust jõulupuud, siis soovitame tutvuda meie ehtsate jõulupuude valikuga.

Kunstkuused on valmistatud kas PE (polüetüleen) - või PVC-plastikust (polüpropüleen) või nende segust. PVC-plastikust jõulupuud on ilusad ja üldiselt odavam lahendus. PE-plastpuud jäljendavad seevastu ehtsat jõulupuud peaaegu täiuslikult, andes lõpptulemusele väga muljetavaldava ja eheda ilme. Paljud kunstkuused on tänapäeval valmistatud PVC ja PE plastide segust, mis loob väga vastupidava ja atraktiivse välimusega kuuse. Tuleb aga arvestada plastikule spetsiifilise lõhnaga esimesel aastal ja seetõttu ei pruugi tehiskuusk sobida astmaatikutele (erandiks ainult eco-märgistusega tooted).

Miks valida kunstkuusk?

  • Ökoloogiline taaskasutus
  • Ei pudene - nõuab vähem puhastamist
  • Lai valik erineva värvi ja suurusega jõulupuid
  • Kunstkuusk on  alati korrapäraselt ilus ja sümmeetriline
  • Lihtne - säästate aega, kui kuusk on panipaigas ootamas
Tehiskuused  Vaata kõiki »

Kui eelistate ehtsat: jõulupuu vs potijõulupuu?

BAUHAUSis müüdavad jõulupuud kasvatatakse spetsiaalsetes aiandites ja harilik kuusk on enamasti pärit ka Eestist. Kuusekasvandustes on vanemate puude vahele pandud juba kasvama uusi istikuid, mistõttu kasutatakse sama maa-ala aina uuesti ja peale jõulupuude mahavõtmist ei hõivata uusi maid. Pühedeaegsest müügist järelejäänud kuused oleme aga vahel annetanud loomaaeda kas elevantidele või tuleskulptuuride tegemiseks või kasutanud ära oma kompostis. Igaljuhul ei lähe need prügimäele. Vastupidiselt laialt levinud arvamusele oskame koguseid BAUHAUSis üsna täpselt ette planeerida ja jõulupuid palju järgi ei jää.

Hea lahendus on ka potijõulupuu, mille saate hiljem maha istutada, kuid siin tuleb järgida mitmeid asju. Potijõulupuu vajab sujuvat üleminekuperioodi soojast toast jahedasse õue. Temale on šokiks suur temperatuurikõikumine. Seega on üleminekuks hea valge ja jahe keskkond nagu kasvuhoone, jahe terrass, kinniehitatud rõdu vms. Puhkeperioodil taim kastmist eriti ei vaja, kuid sooja talvega tuleks jälgida et ta päris kuivale ei jääks. Kevadel, kui maa on taas pehme, saate potijõulupuu kenasti maha istutada. Potitaimedena on kuusk tugevam, ebaküpress tahab aga isegi kevadeni toas olla.

Ehtsad jõulupuud  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  2. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  3. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  4. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  5. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  6. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  7. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  8. E-pood
    Saadaval kaubamajast

2. Kaunista ökoloogiliste kaunistustega

Jõulumeeleolu on lihtne saavutada suurejooneliste jõulukaunistustega, mis loovad sooja õhkkonna igasse kodusse. Puidust või paberist öko-jõulukaunistustega saate imelise jõulumeeleolu ilma keskkonda koormamata. 

BAUHAUSi valikust leiate Weiste paber- ja puitkiust valmistatud EKO-märgisega väikseid jõulupuid, kuusekaunistusi, pärgi, karda, päkapikke ja lauakaunistusi, mis rõhutavad kauneid detaile ja sobivad Skandinaavia stiiliga. Paber- ja puitkiud on taastuv ressurss, nii et need jõulukaunistused sobivad suurepäraselt jätkusuutlike jõulude jaoks.

Lisaks leiate meie valikust ka paberist kuusehteid ja isegi paberist valgussarju ning puidust pärjatoorikuid ja kuuseehteid, käbidest kaunistusi jms. Aga loomulikult on huvilistel võimalus kõige südamlikum jõulukaunistus teha just ise loodusest leitud materjalidest nagu puukoor, oksad, käbid jms, mida siis vajadusel värviliste paelte või jõulukuulidega rikastada. Veidi fantaasiat lihtsalt!

Ise saab taaskasutatud materjalidest teha ka jõulupuu. Näiteks Rocca al Mare BAUHAUSis oleme valmistasinud nii vanadest värvipurkidest kui ka euroalustest jõulupuu: 

WEISTE jõulukaunistused  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect

3. Investeerige säästvasse LED-jõuluvalgustusse

Mis oleks jõulupuu ilma tuledeta või jõululaupäev ilma küünaldeta? Jõuluvalgustus loob mõnusa hubase olemise ja jõuluootuse meeleolu. Miks mitte kasutada jõuluvalgusteid kogu kogu talvise  pimeda perioodi jooksul. Muidugi mõjutavad jõulutuled ka tarbimist ja keskkonda – aga kas on võimalik nautida jõuluvalgustust ilma keskkonda koormamata? On!

Jah, kogu maja ja aia valgustamine Ameerika filmide stiilis ei pruugi olla kõige ökoloogilisem variant, aga jõulutulesid võib nautida ka keskkonnasõbralikumas võtmes. LED-valgussarjad on pika tööea ja energiatõhususe tõttu jätkusuutlik valik. BAUHAUSi valikust leiate LED jõulutulesid nii sise- kui välis tingimustesse – nii LED-küünlaaluseid ja tähti, samuti LED-lipuvarda valgussarju. Eelkõige on LED-küünlad ja laternad ohutu alternatiiv tavalistele küünaldele, sest need ei kuumene ning lisaks on nad ka vastupidavad.

Ka jõuluvalgustust saab ühendada moodsate süsteemidega ja tulede säästlikumaks kasutamiseks võib kasutada näiteks kaugjuhitavat pistikupesade komplekti, kuhu kuuluvad pistikud nii sise, kui välistingimustesse või digitaalset taimerit. Välitingimustesse sobivad hämaralülitiga taimerid. Saadaval on ka mobiilirakendusega juhitavaid valgussarju ja pikendatavaid valgussarjade komplekte.

Võimalusel vältige jõuluvalgustite puhul patareisid, sest kasutatud patareid tuleb eraldi kogumispunkti viia, et need keskkonnale kahjutuks muuta. Kasutatud patareisid võtab vastu ka BAUHAUS. Kuid on arusaadav, et osade dekoratsioonvalgustite puhul on patareitoide vältimatu. Küll aga ei sobi pateridega valgustus üldse õues kasutamiseks, sest patareid tühjenevad külmas eriti kiiresti. Valgustage oma kodu jõuludeks ökoloogiliselt!

 

4. Kingi vastupidav, praktiline ja võimalusel kodumaine kingitus

 Jõulud on andmise aeg, mida on samuti võimalik teha keskkonnasäästlikult! Võimalusel eelistage kodumaiseid tooteid ja praktilisi kingitusi, kui soovite jõulukingiga rõõmu valmistada ja mitte osaleda asjatus tarbimiskultuuris. Kinkides kodumaiseid või käsitöötooteid jõulukingiks, minimeerite kingituse kliimaemissiooni ja toetate samal ajal kodumaiseid ettevõtteid! Praktilised ja vajalikud kingitused leiavad kindlasti kasutust ega jää kapipõhja oma aega ootama.

BAUHAUS-i valikust leiate palju erinevaid praktilisi põhjamaiseid kingitusi:

  • Sauna jaoks: tutvuge stiilsete saunatarvikutega ja kinkige näiteks stiilne saunakibu, lõõgastav saunapadi või Himaalaja vannisool, mis sobivad suurepäraselt hellitamiseks.
  • Sisustuse jaoks: Havi on Soome suurim küünlavabrik, kus on valik küünlaid igale maitsele ja olukorrale. Küünlad on väga imeline ja kindlasti ka praktiline kingitus.
    Saaremaa Seppadelt leiate kauneid ja praktilisi sepistatud tooteid nagu näiteks sauna- ja kamonatarvikuid või sisustusaksessuaare. 
    Lambanahad on aegumatuks sisustuselemendiks nii saunas kui eluruumides.
  • Kokale: Muurikka on Soome ettevõte, mis toodab kvaliteetseid köögiriistu. Meie valikust leiate ideaalse kingituste nimekirja inimestele, kellele meeldib kokata.
Praktilisi kingisoovitusi: 
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
Related Posts
  1. Ka jõulukaunistus võib olla eriline ja omanäoline

    Ka jõulukaunistus võib olla eriline ja omanäoline

     

     Jõulud lähenevad meeletu kiirusega. See on kauneim aeg aastast, muuda oma kodu omanäoliseks! Soovitame Sulle uusi, isikupäraseid ja trendikaid jõulukaunistusi.

  2. Jõulukinkide nimekiri

    Jõulukinkide nimekiri

    Kas jõulukinkide ideed on otsas? Leia täiuslikud jõulukingid oma pereliikmetele, sõpradele või tuttavatele. Loe lähemalt ja saa inspiratsiooni!

  3. 4 üllatavat ideed omanäolise jõulukodu loomiseks

    4 üllatavat ideed omanäolise jõulukodu loomiseks

    Jõulud on traditsioonide pidu, kuid kodukaunistus ei pea olema kõigil ühetaoline. Vaata loomingulisi ideid ainulaadseteks jõuludeks!

  4. 3 alternatiivi traditsioonilisele kuusele

    3 alternatiivi traditsioonilisele kuusele

    Kas Sinu korterisse ei mahu suur jõulupuu või Sulle ei meeldi okkad? On ka teisi alternatiive. Loe lähemalt ja too jõulutunne oma koju

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo