Kas oled unistanud aia- või terrassimööblist, mis sobituks täiuslikult Sinu õuega? Kõige lihtsam ja kiirem viis terrassi või koduõue kaunistamiseks on mõistagi osta valmis terrassi- või aiamööbel, kuid kui oled osav, siis saad selle edukalt ka ise ehitada, ostes BAUHAUSist mööbli ehitamiseks sobiva materjali, tööriistad ja tarvikud. Isevalmistatud terrassimööbli saad kujundada täpselt oma maitsele ja eelistustele vastavalt. 

Üks võimalus lisaks ostmisele või nullist ise valmistamisele on olemasoleva õuemööbli renoveerimine. See on lihtsaim viis hankida suvemööbel, mis rõõmustab silma, vastab Sinu vajadustele ja mis on ka soodne lahendus. Näiteks aia- ja terrassimööbli värvimine või õlitamine on lihtne viis anda vanale mööblile uus värske ilme. BAUHAUSist leiad laia valiku tooteid ka renoveerimiseks.

Terrassimööbli renoveerimine

Terrassimööbli renoveerimisel on alati oluline alustada mööbli pesemisest. See on hädavajalik samm, mida ei tohiks tähelepanuta jätta, sest mööbli puhas pind on eelduseks uue pinnatöötluse õnnestumisel. Terrassimööblit on soovitatav puhastada spetsiaalselt selleks välja töötatud pesuvahendiga ning kui mööblisse on tekkinud hallitus, siis tuleks seda ka hallituse eemaldajaga töödelda. Terrassimööbli renoveerimist planeerides on hea meeles pidada, et funktsionaalsed töövahendid on üliolulised igas tööetapis.

Vana pinnamaterjali eemaldamine

Pärast mööbli pesemist on soovitatav lasta sellel korralikult kuivada, misjärel lahtised puidukiud lihvitakse maha. Kui mööblit on varem värvitud, on soovitatav ka lahtine või pragunev värv mööbli pinnalt maha lihvida kas liivapaberi või lihvmasinaga. Pärast lihvimist on oluline lihvimistolm mööblilt maha pühkida, et tagada mööblivärvi või -õli parim võimalik pealekandmine. Kui aga mööblilt tuleb enne õlitamist vana mööbliõli eemaldada, siis tavaliselt tuleb see maha juba mööbli pesufaasis, kui teed põhjaliku pesemise spetsiaalse terrassimööbli pesuvahendiga.

Mees lihvimas euroaluseidMees lihvimas euroaluseid

Euroalustest ehitatud aiadiivan tuleks enne värvimist või õlitamist lihvida. Pildil on Ryobi ONE + R18BS-0 18V lintlihvija.

Töövahendid renoveerimiseks  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect

Terrassi- ja aiamööbli õlitamine

Kui ettevalmistustööd on tehtud, saab terrassimööblit töödelda kas õli või värviga. Kui Sa ei soovi mööbli pinda katta kindla värvitooniga, vaid soovid, et puidupind jääks läbi kumama, annab mööbli õlitamine kauni läike või tooni ilma mööbli algset puiduvärvi katmata. Siiski on hea meeles pidada, et õlitatud mööbli uus välimus võib varieeruda olenevalt mööbli algsest värvitoonist, puiduliigist, puidu tugevusest ja eelnevate töötluste arvust. Sellisel juhul võid õli kanda värviprooviks esialgu märkamatusse kohta, näiteks mööblieseme põhja.

Ka isetehtud mööblit tuleks enne kasutamist töödelda, et tagada pikk kasutusiga.
Pildil servamata tammelaud.

Pildil on aiapink, mis on töödeldud Tikkurila Valtti mööbli- ja terrassiõligaPildil on aiapink, mis on töödeldud Tikkurila Valtti mööbli- ja terrassiõliga

Pildil olev aiapink on töödeldud Tikkurila Valtti mööbli- ja terrassiõliga.

Milline on siis parim õli terrassimööbli õlitamiseks? Erinevatel puiduliikidel on oma puiduõlid ning näiteks termotöödeldud puitmööbli puhul on alati soovitatav kasutada toonitud mööbliõli. Samas pole vahet, kas juba õlitatud mööblit on eelnevalt töödeldud vee- või lahustipõhise mööbliõliga, sest mõlemat tüüpi õli peale saab kasutada kumbagi.

Terrassimööblit on ideaalne õlitada +15 kuni 20 °C ilmaga, seega on parim aeg õlitamiseks üldiselt mai-juuni ja september. Enne terrassi- või aiamööbli õlitamist on soovitatav õli korralikult läbi segada ja seda tuleks teha ka kasutamise ajal regulaarselt. Seda seetõttu, et puiduõlis olevad värvipigmendid vajuvad kergesti purgi põhja ja kui õli vahepeal ei segata, võib see põhjustada mööbli värvierinevusi. Mööblit saab õlitada vastavalt enda eelistustele kas pintsli või švammiga. Õlitamisel on oluline meeles pidada, et õli peab hästi imenduma ning imendumata õli on soovitav umbes pool tundi peale õlitamist pinnalt ära pühkida.

Aiamööbli puhul, mis kaitsva katuse alt välja jääb, tuleb arvestada erinevate ilmastikutingimustega. Nii et kui mööblit tuleb aastaringselt lageda taeva all hoida, on oluline seda ilmastikukindla õliga töödelda. Parima õli leidmiseks tuleb uurida juba erinevate puidukaitseõlide täpsemaid tootekirjeldusi.

Valik õlisid aiamööbli hooldamiseks  Vaata kõiki »

Terrassimööbli valgeks värvimine

Kui soovid oma terrassimööblile täiesti uut välimust, võid selle õlitamise asemel värvida soovitud värvi. Valge terrassimööbel muutub aasta-aastalt populaarsemaks. Valgeks värvimine muudab tumedama mööbli värskeks ning see annab kogu terrassile täiesti uue ilme. Mööbli värvimine läheb suhteliselt kiiresti ja lõpptulemus saab kaunis, kui järgid mõnda lihtsat näpunäidet:

Valgeks värvitud kokkupandavad toolid puiduvärvi laua ümberValgeks värvitud kokkupandavad toolid puiduvärvi laua ümber

Valge värv värskendab terrassimööbli välimust.

Õige suurusega pintslid muudavad värvimise lihtsamaks ja kiiremaks.

Terrassi- või aiamööbli värvimine

Sarnaselt õlitamisele on ka terrassimööbli värvimisel oluline silmas pidada ilmastikuolusid. Parim võimalik värvimise ilm on soe, kuid pilvine, temperatuur peaks olema +15 kuni 20 °C. Öine temperatuur peaks olema vähemalt +10 kraadi, et värv piisavalt hästi kuivaks. Seega on terrassimööblit hea värvida näiteks mais, juunis või septembris.

Enne värvimise alustamist on vaja puhastada terrassimööblilt tolm ja mustus ning eemaldada lihvimise teel kõik vanad, ketendavad värvid. Samuti on hea pinda  töödelda hallituse eemaldajaga, isegi kui mööbli pinnal pole nähtavat hallitust. Värvitav pind peab olema kuiv ja soe, kuid mitte kuum. Õuemööblit ei tohi värvida otsese päikesevalguse käes ega vihmaga. Ideaalne on alustada värvimist pärast hommikuse kaste kadumist ja värvimine tuleks lõpetada aegsasti enne õhtust kastet. Kui temperatuur ja niiskus kalduvad ideaaltingimustest kõrvale, pikeneb värvi kuivamisaeg tunduvalt.

Enne terrassimööbli värvimist on soovitatav värv korralikult läbi segada, samuti on regulaarselt vaja segada ka värvimise ajal, kuna värvis olevad värvipigmendid vajuvad kergesti värvipurgi põhja. Värvimiseks on soovitav valida erineva suurusega pintslid, kui värvitaval mööblil on nii kitsamaid kui ja laiemaid pindu. Värvimisel pane tähele, kas värvitav pind vajab mitmekordset töötlust. Värvipinnal tuleks enne teistkordset värvimist lasta alati korralikult kuivada. Mööblivärvi valik sõltub värvitava mööbli materjalist ning sobiva värvi valikul tuleks alati lugeda ka värvipurgil olevat juhendit. Õlitatud aiamööblit ei soovitata värvida, värvimise asemel on parem seda kaunima ja ühtlasema tulemuse nimel töödelda uue õlikihiga. 

BAUHAUSist leiad laia valiku maalritarvikuid oma värvimistöödeks. Võib-olla soovid lisaks välimööbli uuendamisele renoveerida ka oma vana terrassi? Loe meie artiklit "Õiged töövõtted terrassi hooldamisel". Või kui Sinu aiateed vajavad eelolevaks suvehooajaks korrastamist, leiad inspiratsiooni meie artiklist “Sillutuskividega aiateed kauniks ja porivabaks”.

Töövahendid värvimisprojektide jaoks  Vaata kõiki »