Laeb

Õiged töövõtted terrassi hooldamisel

Terrassihooldust tuleks teha vähemalt aastas korra – kas enne suve või vastu talve, et talve eest kaitsta. Suvine päike on üks suuremaid kurjajuuri, mis pleegitab terrassi ära, seetõttu vajab sagedasemat hooldust just lõunapoolne terrass.

Terrassihooldus algab terrassi puhastamisest

Puhastada võiks eelkõige spetsiaalse terrassipuhastusvahendiga.  Sellel on kaks eesmärki: esiteks eemaldab see mustuse ja teiseks avab puidu poorid. Kui terrassi enne õlitamist spetsiaalse vahendiga ei pesta, siis õli ei saa hästi puidu pinda imenduda.  

Enamik tõhusaimad terrassipesuvahendeid on leeliselised ja seetõttu valgendavad tumenenud puitpinda. Tugevalt leeliselise aine kasutamisel peab ettevaatlik olema, kuna seintele, aknaraamidele jm värvitud pindadele pritsiv aine sulatab värvi lahti.

Mehaaniline puhastus on parim
Terrassipesuaine kantakse laudisele pihustiga või spetsiaalse terrassipesuharjaga. Soovitatav on puitpind enne korralikult märjaks teha, kuna märjale puidule on vahendit esiteks kergem pealekanda ja teiseks toimib see niiskel pinnal tõhusamalt. Ainel tuleb lasta puidu pinnal mõjuda, seejärel harjatakse terrassilaudis kõvasti üle ja loputatakse rohke veega.

Survepesur ei korva mehaanilist puhastust ehk harjaga nühkimist. Survepesuriga tuleb olla hästi ettevaatlik, et mitte pesta puidukiude välja. Pesur nõuab oskuslikku käsitlemist ja sellega ei tohi laudu väga lähedalt pesta. Kahjustatud puitu on juba hoopis raskem taastada  Pesuainest loputamiseks piisab ka tavalisest aiavoolikust – kuid survepesuriga võib terrassi kõige lõpuks üle loputada, sellega saab viimasedki pesuaine osakesed tõhusalt maha pestud.

Kui sul on suurem terrass, siis võiksid kaaluda isegi spetsiaalse terassipesuri soetamist. Juhtmeta ja voolikuühendusega terrassipesur on tänu vahetatavatele harjapeadele hea mitmekülgne toode. Keskmiselt kõva nailonhari sobib siledate kivi-, plaatide ja betoonpindade puhastamiseks. Külgharjaga on lihtne nurki, piire ja sokleid puhastada. Teleskoopvart on võimalik reguleerida vastavalt kasutaja pikkusele. Ka puhastusjõudu saab kiiruse reguleerimisega reguleerida erinevatele pinnamaterjalidele sobivaks, et mitte kahjustada puidu pinda.

Peits või õli? Vee- või lahustipõhine?

Peale tarrassi pesemist võiks see vähemalt 24 tundi enne õlitamist kuivada. Õlitamise juures on oluline meeles pidada, mis tüüpi õliga on terrassi varem hooldatud ehk siis kas tegu on olnud vee või lahusti baasil õliga. Samal baasil õlid sobivad omavahel, kuid eri alusel õlisid ei saa üksteisega segada ega vaheldumisi kasutada.

Terrassilaudise ja aiamööbli töötlemiseks sobivate puidukaitsevahendite sortiment on lai: on  nii peitse, vahasid kui õlisid; nii veega kui lahustiga vedeldatavaid, toonitud ja toonimata. Peitsid ja vahad terrassipõrandale ei sobi, terrassilaudise ja puitmööbli töötlemiseks on kõige sobivam terrassiõli, mis imendub materjali sisse. Õlisid on võimalik toonida sobivasse tooni ja mida tumedam on õli, seda parema ja suurema UV-kaitsega ta on. Toonimata õli välitingimustes kasutada ei soovitata. 

Kui terrassilaudis on juba väga tugevalt kulunud, ei  saa ükskõik millise puidukaitsevahendi kasutamisel tulemust ennustada. Kõik määrdunud kohad ja tumedamad laigud muutuvad kaitsevahendi mõjul veelgi tumedamaks. Uue laudisega on teine lugu – värvitu puiduõliga töötlemine laua väljanägemist peaaegu ei muuda, ka toonitud õli kasutamisel vastab tulemus värvikaardile.

Terrassiõlid  Vaata kõiki »

Õlitamise protsess

 
Töödeldav pind peab olema kuiv ehk puidu niiskussisaldus peab olema alla 20% kuna niiske puit ei ima õli ja õli kuivab aeglaselt. Surveküllastatud puit on tihti märg, seega soovitame selle töötlemist alles ca poole aasta möödumisel pärast peale paigaldamist. 

Enne õlitamist vaata kriitilise pilguga oma terrass üle. Lihvi ülestõusnud puidukiud jm karedad kohad kergelt üle. Suuremad pinnad on mugav üle käia taldlihvijaga  väiksemad kohad lihtsalt lihvimistalla või lihvimispadja  ja liivapaberiga. Eemalda lihvimistolm harjaga pühkides või niiske lapiga. Eriti mugav on õlitamiseks kasutada Anza terrassiõlitustalda. Ergonoomilise terrassipadjaga saab terrassi õlitatud kiirelt ja mugavalt ning selle saab ühendada ka teleskoopvarrega. Õlitamiseks on sobilikud ka lasuuripintslid ja fassadipinslid, mille käepideme saab ühendada pikendusvarrega. Püsti töötades ei jää selg kangeks ja ei pea küürutama. Õlitamise ja terrasipadjaga töötamise juures vajad kindlasti ka värvivanni
Õlita 2-3 lauda korraga algusest lõpuni. Kanna õli pinnale mõõdukalt ja puidusüüga samasuunaliselt, siis ei jää näha üleminekukohti. Terrassipadi jätab pinnale paraja ühtlase õhukese õlikihi.

Kui palju immutada?

Puit on niiskust tõrjuv ja kaitstud siis, kui see on täielikult terrassiõliga küllastunud. Küllastumist saab kontrollida sellega, et tilgutada terrassile veidi vett. Ümar veemull on märk, et puit on õliga küllastunud. Kui aga vesi märgab puitu ja läheb laiali, on puitu vaja veel immutada. Pärast õli pealekandmist tuleks 20–30 minutit oodata ja lisada õli mattidesse kohtadesse. Läikivad pinnad on juba õliga küllastunud. Üleliigne õli tuleks puuvillase lapiga ära pühkida. Oluline on korralikult üle õlitada ka terrassilaua saetud otsad, kust vesi pääseb lihtsamini puitu ning hakkab seda kahjustama. NB! Õlised kaltsud või toote lihvimistolm võivad ise süttida, seetõttu tuleb neid enne hävitamist hoida vette kastetult, kuivatada õues või põletada koheselt.

Kui kaua lasta kuivada?

Laias laastus on terrassiõlid sarnased ja üldjuhul tuleb lasta õlil 10–24 tundi kuivada. Poorne puidupind võib vajada teistkordset õlitamist. Järgmise pinnalekandmise võib teha siis, kui õli on imendunud ja pind on kuivanud, olenevalt ilmastikuoludest mõne tunni pärast, kuid hea oleks siis kasutada sileda tallaga puhtaid jalanõusid. Tõeliselt kasutamiskõlblik on terrass aga siiski alles nädala pärast. Olulist rolli õli kuivamisel mängib ka ilm. Õlitamist ei soovitata teha kuuma ilma ja intensiivse päikesepaistega, sest siis aurustub õli enne imendumist ära. Erinevate õlitootjate andmetel peaks ideaalne õhutemperatuur õlitamise ja kuivamise ajal jääma vahemikku 13–22 kraadi ja õhu suhteline niiskus alla 80%.

Muretud WPC terrassilauad


Lisaks puitterrassidele on võimalik ehitada terrass ka WPC ehk puitplastist terrassilaudadega. Puitplast on ideaalne materjal - pinnuvaba, ei mädane, on vastupidav kahjuritele, on veekindel ja väga vastupidav ning lihtsalt paigaldatav ja puhastatav. See paisub ja kahaneb temperatuuri kõikudes max 2% oma mõõdust. WPC terrassilaua vastupidavus on ca 25 aastat.

Hoidke oma terrassi, sest kahjustusi on keeruline parandada

Kahjustusi terrassil (lagunevad oksakohad, vigastatud lauad jms) on keeruline eemaldada ja kahjustatud laud tuleb välja vahetada, millega võib jääda toonierinevus muude laudadega võrreldes. Vältige niiskuse kogunemist nt lillepottide ja vaipade alla ning raskete asjade lohistamist mööda terrassilaudu. Ja hooldage oma terrassi regulaarselt, et tagaksite talle võimalikult pika eluea. Kui aga kaalute uue terrassi ehitamist, siis BAUHAUSist leiate suures valikus soodsa hinnaga terrassilaudu.

Ja kui terrass on korrras, siis on aeg mõnulemiseks! Vaadake ka terrassisoojendajate, terrassimööbli, markiiside ja terrassivalgustite valikut BAUHAUSis


Kasutatud allikad:

Ideed suveroheluse nautimiseks

Nipid, kuidas puitu ilmastiku eest kaitsta ja vanale terrassile uus ilme anda

Terrassihooldus algab pesust

Related Posts
  1. Teeme terrassi korda!

    Teeme terrassi korda!

    Enne kui hakkame terrassil päikest nautima, tuleb terrass suveks korda teha. Anname mõned juhised, et küürimine ja õlitamine käiks kiirelt ja väikese vaevaga. Mõistlik oleks teha terrass korda enne, kui kased õietolmu levitama hakkavad!

  2. Anname nõu terrassi ehitamiseks

    Anname nõu terrassi ehitamiseks

    Oled mõelnud, et sul võiks olla oma terrass? Terrass on lõõgastumiseks, värske õhu ja päikese nautimiseks ning suviste koosviibimiste pidamiseks. Terrassi saab hõlpsasti ka täitsa ise valmis ehitada!  Loe lähemalt meie nõuandeid, kuidas see unistus teoks teha! 

  3. Too välimullivann oma terrassile!

    Too välimullivann oma terrassile!

    Oled unistanud omaenda kodusest väli-spaast terrassil või hoovis? Tee oma unistus teoks! Enne aga uuri, kuhu ja kuidas välimullivanni paigaldada ja kuidas seda hooldada.

kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo