Laeb

5 nõuannet keraamiliste plaatide valikuks

5 nõuannet keraamiliste plaatide valikuks5 nõuannet keraamiliste plaatide valikuks

Põrandaplaat kannatab üsnagi kõva kulumiskoormust. Pildil on betooni välimusega põrandaplaat Beton Tendance.

KPeraamilised plaadid on praktilised ja hõlpsasti hooldatavad põranda- ja seinakattematerjalid, mis peavad hästi vastu isegi tugevale kulumiskoormusele. Tavapäraselt on plaate kasutatud vannitoa, WC ja saunaruumide pinnakatteks, kuid erinevate plaatide, poortide ja viimistluskividega saab luua kauneid ja omapäraseid põranda- ja seinakatteid nii kööki kui ka magamis- ja elutuppa. 

Plaate valides on tähtis arvestada, millise kulumiskoormusega kohas neid kasutatakse ja seda, kuidas nad oma välimuselt muu interjööriga kokku klapivad. Kui ruumi põrand on juba kord plaaditud, ei ole mõistlik uuendada seda üksnes muutuva moe pärast. Valitud plaadid peavad taluma aja kulgu ja kriitilisi pilke.

Anname Sulle 5 kasulikku nõuannet plaatide valimisel! 

  1. Arvesta plaate valides kindlasti ruumi väljanägemise ja üldise stiiliga. Ära kummarda vaid moetrende, vaid leia valitsevatest plaaditrendidest sinu stiiliga sobivad elemendid, et luua läbi aegade kestev tervik. Pea meeles, et plaate valides lood tervikut. Plaadid peavad toimima suure pinnana ning sobima muu interjööriga. 
  2. Arvesta ruumi otstarvet, et valida õige plaaditüüp. Just põrandaplaadid peavad suutma vastu pidada suurele kulumiskoormusele ning nad peavad olema turvalised nii villastes sokkides kui ka märgade jalgade all.
  3. Plaaditava pinna suurus on plaatide suuruse ja värvi valikul samuti oluline. Plaatidega mängides saad üsna palju mõjutada seda, kui suurena ruum tundub ja millise meeleolu see loob. Plaatide mõõtmed esitavad omi tehnilisi nõudmisi.
  4. Arvesta plaatidele langevat kulumiskoormust ja nende vastupidavust. Kasulik teada: põrandaplaate võib seina panna, kuid seinaplaadid ei kannata harilikult kulumiskoormust, mis neile põrandal tekiks.
  5. Kasuta õigeid tarvikuid plaate kinnitades ja neid hooldades. Tee korralik ettevalmistustöö. Plaaditav pind peab olema ühtlaselt tasane ja sile. Mõõda ja sobita plaadid paika. Uuri plaaditootja juhiseid ja järgi töötlemisaegu. Kui sa ei ole oma oskustes kindel, usalda see töö parem profile.

Milline plaat valida? Värvi- ja plaadivalik suurde ja pisikesse ruumi

Plaaditud põrandad ja seinad mõjutavad kodu väljanägemist tugevasti. Sageli peetakse plaate valides tähtsaimaks nende välimust. Põranda ja vannitoa plaatimine on üpris töömahukad ettevõtmised. Seega vali sellised plaadid, mis on su maitse järgi ja mis ka ajahambale vastu peaks. Kuid ära sealjuures karda teoks teha oma pisut julgemaid ideid!

Mängi plaatidega: sobita suurusi, vorme ja värve, loo triipe, ruute ja mustreid. Võid kujundada oma lemmikplaatidest elutuppa pilgupüüdja, aga võid plaatida ka terve seina. Lõpptulemust mõjutab üsna tugevasti seegi, mismoodi plaadid laod ja millist värvi teed vuugid. Näiteks kalasabamosaiik mõjub päris stiilselt ja efektselt.

Plaatide suurusest sõltuvad muuhulgas vuukide hulk ning paigaldamise ja hooldamise lihtsus või raskus. Plaatide suurus mõjutab ka plaaditava pinna üldmuljet ja loodavat meeleolu. Tavapäraselt tahetakse võtta suure ruumi jaoks suuremad plaadid, aga suures toas saab väiksemate plaatidega tekitada ka sootuks teistsuguse ruumitunnetuse. Väikest tuba võib olla mõistlik plaatida suurte plaatidega ning teha peened, vaevumärgatavad vuugid, sest suur ja ühtlane pind justkui avardab ruumi.

Kavandades on mõistlik ette mõelda, kuidas plaadid sobivad plaaditava ala mõõtmetega. Eriti tähtis on suurte plaatide puhul sein või põrand täpselt üle mõõta. Kui plaadijaotus ei toimi ja nurkadesse tuleb paigutada pisikesi plaaditükke, kannatab sellest plaaditava pinna üldilme. Kui tahad samal pinnal kokku seada erisuguseid plaate, pea meeles, et plaadi suurus ehk kaliiber võib mõne millimeetri võrra pakendile märgitust erineda ja et erisugused plaadid võivad olla ka eri paksusega.

Ära unusta ka efektpaatide mõju ülejäänud plaadipinnale - kui plaanid teha mustriliste plaatidega nö efektseid triipe, siis mõtle läbi, kuidas need üldises pildis mõjuvad?

Plaatide värvi valides tasub meeles pidada, et vuugisegu värv mõjutab suuresti tervikpilti. Arvesta sellegagi, et üksik plaat eraldi jätab sootuks teistsuguse mulje kui see mõjub suure pinna osana. Valgustus võib muuta plaatide värvitooni üllatavalt tugevasti. Tervikut kavandades on igati mõistlik arvestada, kuidas valgus plaatidele langeb ja kas ruumis on loomulik valgus või tehisvalgustus. Ka siseruumi lae värv on oluline, mistõttu seda ei tohiks tervikut luues tähelepanuta jätta.

Plaatidel võib esineda värvitooni erinevusi. Plaatide värvierinevusi tähistatakse hindega V. Mida suurem V, seda rohkem on plaatidel värvierinevust. Sel põhjusel tuleks kindlasti hoolitseda, et kõik samale pinnale paigutatavad plaadid oleksid samast partiist (st oleksid korraga koos põletusahjust tulnud). Ainult siis võid olla kindel, et plaatide värvitoon on kogu pinnal ühtlane. Plaate ostes tasub niisiis võtta neid mõistliku varuga, sest sama partiid ei pruugi hiljem saadaval olla ja eri partiide plaadid võivad värvitoonilt erineda.

Katseta julgesti erisuguseid plaadiladumise viise! Pildil on seinaplaat Metro (must).

Õiged plaadid põrandale, seina ja välisaladele

Plaate valides tuleks uurida nende tehnilisi omadusi – näiteks niiskus- ja külma-, libisemis- ja kulumiskindlust. Plaatide selged plussid võrreldes muude põranda- ja seinakattematerjalidega on nende pikk iga ja vastupidavus. Plaate sobitades võid päästa valla oma loovuse ning luua uhkeid, omanäolisi, terviklikke seina- ja põrandapindu. Siin seab piire üksnes su fantaasialend.

Plaate võrreldes tuleb tunnistada: osa neist nõuab üksjagu rohkem hoolt, et näha välja puhas ja särav. Näiteks läikival mustal plaadil paistavad pritsmed-plekid väga kergesti välja. Vannitoas võib teatud piirkondade kare, lubjarikas vesi jätta plaadi pinnale heledad jäljed, mis eriti tumedatel plaatidel silma torkavad, kui põrandat pärast duši all käimist korralikult ära ei kuivatata. Esikus ja majapidamisruumis on eriti oluline, et plaadid oleksid kergesti hooldatavad ja vastupidavad. Põhjamaade kliimas tuleks plaatide omadusi ja värvivalikut kaaludes kindlasti arvestada niisketest õueoludest tuleva poriga.

Plaaditud ruumidesse lisab mugavust põrandaküte. Tänu sellele kuivab põrand üksjagu kiiremini. Kui tahad paigaldada plaatide alla põrandakütte, mõtle alati, kuidas plaadid sellega kokku sobivad. Õueoludes on tähtis arvestada ka plaadi karedust (vähemalt R11), ja külmakindlust, et pind ei muutuks liuväljaks ja plaadid pakase käes lõhki ei külmuks. Kui tahad plaatida välistreppi, mõtle hoolikalt läbi, kuidas libeduse tõrjevahenditega libisemist vältida. Kui sul juba on plaatidest välistrepp, millel kiviplaadid lahti tulnud, siis abi saab plaadiliimist.

Põrandaplaadid vannituppa ja kogu kodu jaoks

Hõlpsasti hooldatavad, praktilised põrandaplaadid on visuaalselt kenad ning otstarbekad paljudes kasutuskohtades. Plaatpõrand võib olla suurepärane valik, kui peres on lemmikloomad või lapsed, kelle järelt põrandate pesemine peab olema kiire ja lihtne töö. (NB! Põrandaplaate võib paigaldada ka seinale. Aga seinaplaatide valmistusviisid ei anna sageli neile piisavalt tugevat pinda ja struktuurset vastupidavust, et neid põrandakatteks panna.) Näiteks keraamilised puitu imiteerivad plaadid on üpriski samasuguse väljanägemisega kui puitparkett või laminaat, kuid nende suureks plussiks on veekindlus ja see, et plaatpinda on lihtne puhastada. Põrandaplaatidel Harmonie Tamm on tänu siiditrükitehnikale igal oma unikaalne muster, nii et saad neist laduda looduslikuna mõjuva suure pinna.

Puidumustriga põrandaplaatide eelis puit- ja laminaatparketi ees: kannatab vett ja kriipimist. Pildil on stiilne puitu imiteeriv põrandaplaat Saloon Silver.

Plaatidel on ka palju teisi häid omadusi põrandakattematerjalina. Keraamiliste plaatide eluiga on pikk ja nad on üpris kulumiskindlad – taluvad hästi nii laste mänge kui ka lemmikloomade küüsi. Plaadid kannatavad hästi niiskust ja vett, mistõttu sa ei pea köögis või esikus pidevalt lapiga askeldama. Plaatpõrandat on lihtne puhtana pidada. Keraamiline plaat on ühtlasi keskkonnateadlik valik, sest seda saab tootmises taas ringlusse võtta. Keraamikatööstuse jäätmeid kasutatakse näiteks teetöödel alusmaterjalina.

Põrandaplaate on loendamatu hulga erinevate mustritega ja neile leidub kohta kogu elamises. Kui valid harilike nelinurksete plaatide asemel hoopis kuusnurksed, saad nendega koostada eriti huvitavaid pindu. Kui paned kokku erisuguseid mustreid ja värve ning mängid eri suuruse ja kujuga plaatide sektsioonidega, võib tulemus olla väga ilus ja isikupärane. Paljud põrandaplaadid sobivad ka põrandaküttega suurepäraselt, erandiks on vaid neel, millel märgitud max põrandakütte temperatuur 35 kraadi.

Põrandaplaate valides mõtle, milline koormus neile kasutuskohas langeb. Näiteks seal, kus plaatide peal kõnnitakse kingade või saabastega (esikus, fuajees) peab nende kulumiskindlus olema suurem, seega tuleb sinna valida kõrgema kulumiskindlusega põrandaplaadid kui elutuppa või kööki. Esikusse võiks panna ka pisut suuremate mõõtmetega plaadid – siis tuleb teha vähem vuuke (mis teadagi koguvad rohkemal või vähemal määral mustust).

Plaaditud sein on vastupidav

Stiilsete minimalistlike seinaplaatidega võid luua efektseid tervikuid. Pildil on reljeefne seinaplaat Gaia ja kivipinda imiteeriv matt seinaplaat Gaia.

Praktiliste, hõlpsasti hooldatavate seinaplaatidega tekitad kööki, vannituppa, WC-sse ja teistessegi ruumidesse stiilse ja vastupidava seinapinna. Kujunda põnevaid pilgupüüdjaid, kattes plaatidega vaid osa seinast või kasutades koos mitut liiki plaate. Seinaplaadi valikus on hulk eri stiilis näidiseid: struktuurse pinnaga, betooni ja puitu, matte ja läikivaid kivipindu jäljendavaid plaate – erinevates mustrites ja värvitoonides. Mängi erisuguste plaatidega ja loo täiesti omanäoline tervik! Näiteks nende dekoratiivsete marokopäraste plaatidega tood oma koju boheemlasliku nüansi. 

Pea meeles, et ka vuukide värv mõjutab lõpptulemust märkimisväärselt! Leiad meie valikust oma ettekujutustega sobivaid vuukimissegusid.

Mosaiikplaatidest saab teha efektseid pilgupüüdjaid

Mosaiikplaadid Hexagon sobivad kenasti kööki, pliiditagusele seinaleMosaiikplaadid Hexagon sobivad kenasti kööki, pliiditagusele seinale

Mosaiikplaadid sobivad kenasti kööki, pliiditagusele seinale. Pildil mosaiikplaadid Brick Bond Diamond ja Florentine

Mosaiikplaate võib kasutada seina- ja põrandaplaatidena, millega luua kodu eri paikadesse kauneid ja isikupäraseid pindu. Näiteks stiilne klaasmosaiik Mix  või looduslähedane (ehtsatest looduskividest!) valge looduskivimosaiik on teiste seina- või põrandaplaatide kõrval lihtne efektilooja, mis ometi mõjub üllatavalt suursugusena. Mosaiikidega saab luua suurtesse pindadesse efektseid, kauneid detaile või triipe. Mosaiikplaadid sobivad eriti hästi kööki, pliidi- või valamutagusele seinale.

Mosaiikplaate on lihtne paigaldada, sest mosaiigitükid on klaaskiudvõrgul või paberil üksteisega seotud. Vali heledate ja läbipaistvate klaasmosaiikide puhul valge kinnitussegu, sest tumedam mört kumab sageli läbi. Looduskivimosaiiki on soovitatav töödelda kaitsevahendiga, et võimalik mustus ei pääseks ega imenduks kivipinna pooridesse. Selliseks kaitsevahendiks võiks olla näiteks kivikaitse Softcare.

Viimistluskivid kujundavad interjööri meeleolu

Viimistluskividega saad tekitada stiilse ja meeleoluka seinapinna paljudesse kohtadesse nii sees kui ka väljas. Pildil on viimistluskivi Brick (must).

Looduslikud viimistluskivid on seinakattena vastupidavad ja annavad ruumile rustikaalse välimuse. Looduskivist kattematerjal on üksjagu eri suuruse ja moega, mistõttu lõpptulemus on alati omanäoline ja ainulaadne. Harilikult on viimistluskivid tuhmi läikega, nii et nendega saab luua näiteks saunaruumi hämarasse valgusse eriliselt efektse pilgupüüdja. Viimistluskive sauna paigaldades tuleks võtta S2 klassi kinnitussegu, milles on rohkem kleepaineid ja kiudusid. Ära unusta, et kaetav seinamaterjal peab suutma kanda viimistluskivide raskust! Näiteks tavalist kipsplaati tuleks enne viimistluskivide paigaldamist tugevdada kõva, murdumatu plaadiga.

Vannituppa sobivad plaadid

Azteca uhkete marmorikirjute ja mustriliste efektplaatidega lood suursuguse, harmoonilise vannitoa.

Vannituppa paigaldatavad plaadid peavad olema turvalised ka siis, kui nad on märjad. Seetõttu peaks nende plaatide libedusklass olema vähemalt R10. Plaadivalikut märgadesse ruumidesse määravad muuhulgas ka põranda kalded ja duši trapi koht. Tavapäraselt on vannitoa põrandaplaatideks eelistatud võtta 10 x 10 cm suurused plaadid, sest nendega saab hõlpsasti neljast suunast äravoolu kaldeid kujundada. Kui sa aga ikkagi tahad panna oma duširuumi näiteks mingid suured trendikad plaadid, peab äravool paiknema seina ääres ja kallak tehakse siis ainult ühte suunda. Tavaliselt on valitud vannituppa valged plaadid, et ruumi avardada ja rõhutada selle otstarvet, kuid hea valgustusega vannituba ei muuda ka tumedat optiliselt väiksemaks. Vannitoa jaoks plaate valides tasuks mõelda, kas on mõttekas teha sinna plaaditavad vaheseinad või süvistada nn riiuliniššid. Ära unusta, et märgades ruumides on hädavajalik hüdroisolatsioon!

Näpunäide! Proovi kujundada duši taha reljeef- või muu erilise mustriga plaatidest efektsein. Sellest võib tulla tõeline pilgupüüdja!

Too argipäeva luksust ja spaa-tunnet, valides oma vannituppa Carrara Bianco marmorimustriga seinaplaadid või mõned muud looduskiviplaadid. Vannitoad ja tualettruumid on sageli ruutmeetritelt väikesed, nii et kvaliteetsed materjalid ei jää hinna tõttu kättesaamatuks, vaid tasuvad ennast ära. Tutvu ka meie teiste vannitoatoodetega, et kujundada endale unelmate kodu-spa.

Köögi ja vaheruumi plaatimine

Kööki ja vaheruumi ja nende põrandale sobiksid pilgupüüdjaks n-ö ajastu stiilis plaadid. Pildil on seina- ja põrandaplaadid Epoque (hallid).

Plaatidega saad tuua kööki värvi ja kujundada selle ilmet. Põrandaplaate on lihtne puhastada pritsmetest ja muust mustusest, aga see on plaatide suur pluss kõikjal, kuhu iganes sa neid oma kodus paigaldad. Köögis pliidi- või valamutagusel seinal tasub eelistada glasuuritud pinnaga plaate, sest nendelt saab hõlpsasti kõik pritsmed kohe ära pühkida. Plaatide valik rikkalik, nii et võimalik on teoks teha peaaegu ükskõik millised erisoovid.

Köögi tagaseina plaatimine võib mõjuda tõelise pilgupüüdjana. Juba üksnes selle pinna uuendamine annab su köögile hõlpsalt uue näo. Näiteks mosaiikplaatidega Hexagon lisad oma köögile graafilise joone, ornamendimustrilise plaadiga Mediterranea tood oma elamisse lõunamaise noodi, mahedatooniliste plaatidega Bayker Chelsea ja mosaiigiga Brick Bond Diamond annad aga köögile stiilse urbanistliku moe.  

Kuidas valida õiged plaadid? Plaadivalikul on üpris määrav plaatide kulumiskindlus

Kui plaadid peavad taluma olulist kulumiskoormust, tuleb kindlasti arvestada nende vastupidavusega. Näiteks glasuuritud keraamiliste plaatide puhul on kasutusel klassifikatsioon PEI, millega määratletakse plaatide kulumiskindlus. Selle klassifikatsiooni järgi jagatakse plaadid viide klassi. PEI 1 klassi kuuluvaid plaate sobib paigaldada ainult väga kerge kulutuskoormusega kohtadesse, näiteks vannituppa. PEI 5 klassi plaadid seevastu taluvad eriti suurt kulutuskoormust ja sobivad näiteks tööstusruumidesse. 

Meie kaubamajades ja e-poes müüdavad plaadid on enamjaolt vähemalt PEI 3 kulumiskindlusklassi plaadid

Kulumiskindluse klassid (PEI) Sobivus
PEI 1

Väga kerge kulutuskoormus. Nt vannituba, elutuba, magamistuba, (ruumid, kus ei käida kontsakingade ega saabastega).

PEI 2

Kerge kulutuskoormus. Nt tualettruumid, saun, kaminatuba

PEI 3

Kodu kõik ruumid ja ka nt terrassid, hotellitoad

PEI 4

Üsna tugev kulutuskoormus. Nt äripinnad, bürood ja hotellid

PEI 5

Suur kulutuskoormus. Nt hooldejaamad, tootmistsehhid, tööstushooned

 

Glasuurimata plaatide vastupidavust väljendatakse skaalal MOHS. Sellesse skaalasse on võetud kümme kergesti äratuntavat mineraali, mis on skaalal jagatud vastavalt 12–10. Selle skaala iga kõrgema asetusega mineraal kriimustab temast allpool olevat materjali.

Kulumiskindluse klassid (MOSH)

Määratlus

Teemant: 10

Teemanttera lõikab klaasi

Korund: 9

Kriimustab väikese vaevaga kvartsi ja nõrgalt topaasi

Topaas: 8

Kriimustab kvartsi

Kvarts: 7

Kriimustab klaasi ja päevakivi

Päevakivi: 6

Nuga ei suuda, kuid see mineraal kriimustab kergelt klaasi

Apatiit: 5

Noateraga nõrgalt kriimustatav

Fluoriit: 4

Noateraga kriimustatav

Kaltsiit: 3

Noateraga saab vao sisse tõmmata

Kips: 2

Küünega kriimustatav

Talk: 1

Küünega saab vao sisse tõmmata

 

Põrandaplaadid jaotatakse kategooriatesse ka nende libeduse järgi. Plaatidele on sageli märgitud nende libisemiskindluse klass (klassifikatsioon R), mis väljendab põrandaplaadi libisemistakistust kaldteel (katsetatud õlitatud pindadel, jalatsid jalas). Libisemiskindluse klassi ei tohi tähelepanuta jätta plaatide puhul, mida paigaldatakse kohtadesse, kus hea pidamine on ülioluline, näiteks treppidel.

Libisemiskindluse klassifikatsioon (R)

Objekt, koht

R9

Normaalne pind, kallak 6–10˚. Nt söögitoad, eluruumid, koduköögid

R10

Normaalne/kare pind, kallak 10–19˚. Nt laoruumid, fuajeed, trepid, tualett- ja pesuruumid

R11

Kare pind, kallak 19–27˚. Nt pesulad, läbikäigud õues

R12

Väga kare pind, kallak 27–35˚. Nt suurköögid, tööstushooned, kiirtoitlustuskohad

R13

Väga/äärmiselt kare pind, kallak üle 35˚. Nt tööstushooned

 

Pane plaate valides tähele ka plaatide värvierinevusi! Värvi varieeruvust väljendatakse hindega V.

Värvi varieeruvus (V) Seletus
V1

Plaatidel ei esine värvierinevust või on see väga väike. Vajaliku plaadikoguse võib julgelt võtta, olles uurinud ainult ühte plaati.

V2

Plaatide värvierinevused on väikesed. Valides tasub kontrollida paari sama partii plaati.

V3

Plaatidel esineb märgatavat värvierinevust. Plaate valides tuleks kontrollida-võrrelda üsna suurt hulka sama partii plaate.

V4

Plaatidel võib olla väga suur värvierinevus. Plaate valides tuleb kontrollida-võrrelda suurt hulka sama partii plaate. Sõltuvalt plaadi kujundusest võib üks pakend sisaldada näiteks täiesti eri värvitoone.

 

Plaatide vuukimis-, paigaldus- ja hooldustarvikud

Plaatimisega kaasneb vuukimine. On see siis nii vajalik? Jah, ja mitmel olulisel põhjusel. Plaatidesse on juba nende valmistustehnoloogia tõttu n-ö sisse kodeeritud väikesed mõõtmete erinevused. Neid saab siluda, jättes plaatide vahele praod. Vuugid hõlbustavad plaadipindade puhastamist – mustus ei pääse plaatide vahele pragudesse, vaid jääb vuukide pinnale. Vuugid takistavad ka vee ja niiskuse pääsu plaatide alla. Lisaks annavad vuugid plaaditud pinnale lõpliku lihvi, muutes selle tervikuks ning rõhutades või hoides vaos plaatide ladumisrütmi.

Lisaks plaadivalikule võid luua erisuguseid meeleolusid ka vuukide värvi ja suurusega. Kui tahad, et pind näeks välja ühtlane ja mõjuks optiliselt avaramana, tee vuugid plaatidega samas toonis. Ent vuukide värv võib olla ka täiesti kontrastne ning luua hoopis teistsuguse, üllatava atmosfääri.

Leiad meie laiast valikust hulga mörtevuugisegusidsilikoonekaitsevahendeid ning plaatimistööriistu, millega plaate paigaldada ja hooldada. Siin tutvustatud tooted ja tooterühmad on ainult mõned plaatide paigaldustarvikute näidised, mida ei tohi võtta plaatimise n-ö käsulaudade ja juhistena. Kui sul ei ole varasemaid plaatimiskogemusi, tasub kindlasti pöörduda spetsialisti poole.

Vajad plaatimisel abi? Tutvu meie remondi- ja paigaldusteenustega »

Plaatimissegud ja mördid

Plaatide kinnitamiseks on saadaval mitmesuguseid plaatimissegusid ja mörte. Tutvu meie e-poe plaatimissegude valikuga »

Vuukimissegud

Nagu nimigi ütleb, kasutatakse vuukimissegusid plaatide vahede vuukimiseks. Pea meeles, et vuukimissegu värv mõjutab plaatimistöö lõpptulemust märkimisväärselt! Märkad sedagi, et vuuk paistab esialgu, veel märg olles, sageli tumedam kui hiljem, juba kuivanuna. 'Vaata meie e-poe vuukimissegude valikut »

Näiteks Kiilto valge (10) vuukimissegu on värviline tsementi (sideaine) sisaldav mört, millega vuukida kahhel- ja klinkerplaatide vahesid seintel ja põrandatel nii siseruumides kui ka õuetingimustes.

Silikoonid

Silikoone kasutatakse keraamiliste plaatide temperatuurivuukide, keraamiliste pindade nurgavuukide ning plaaditud seina ja põranda vaheliste vuukide tegemiseks. Silikoon nakkub hästi keraamiliste plaatide, klaasi, metallide, puidu ning paljude plast- ja värvipindadega.

Silikooni paigaldades on väga oluline, et aluspind oleks puhas ja kuiv. Silikoonimass paigaldatakse pinnale silikoonipüstoli abil ja pind silutakse puidust labidakese või sobiva vuukimiskummiga. Töö tuleb viimistleda otsekohe, sest kuivanud massi saab eemaldada üksnes mehaaniliselt. Silikooni on müügil paljudes värvitoonides. 

Vaata meie silikoonivalikut »

Kaitse- ja hooldusvahendid

Vuukide ja plaatide hooldamiseks ja kaitseks on saadaval mitmesuguseid kaitse- ja hooldusvahendeid.

Näiteks vuugikaitsevahend Kiilto Seal 0,5 l muudab keraamilised plaadid, kivid ja vuukimissegud mustust ja vett hülgavaks. Ei moodusta kilet-kelmet. Juhiste järgi töödeldud pind ei ole libe.

Plaatimistööriistad

Sul läheb ju vaja ka plaatimistööriistu – näiteks mördi- või segukammi ja silumislauda.

Tutvu meie e-poe plaatimistööriistade valikuga »

Related Posts
  1. Vannitoa remondi ABC

    Vannitoa remondi ABC

    Vannitoal on oluline roll meie päevarutiini juures. Kas Su vannituba vastab Sinu ootustele? On see ühtlasi mugav ja kaunis? Või oleks aeg üks remont teha? Loe meie bölogist, millised on vannitoa remondi sammud, kuidas kujuneb hind ja remondi kestvus?

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo