Mis vahe on ohtus- pääste ja paukvestil?

Ohutusvest ja päästevest on erinevad asjad ning need on loodud kasutamiseks erinevatel eesmärkidel.

Ohutusvest ehk ujuvvest on abivahend vees hästi hakkama saavale ja ujuda oskavale inimesele, kes on veele või vette läinud teadlikult. Ohutusvesti kasutatakse tavaliselt erinevate veespordialade - surfamine, veesuusatamine, aerulauaga ja jetiga sõitmine, purjetamine jm - harrastamisel. Ohutusvest võimaldab selle kandjal vabalt ujuda, kaitseb löökide ja mõningal määral ka külma eest. Pikaajaliseks vees viibimiseks see aga ei sobi.

Päästevest on mõeldud toeks ootamatult vette sattunud inimesele. Päästevest keerab vees olija selili ja krae toetab pead, et välistada näo, kus asuvad hingamisteede avaused, sattumine vette. Päästevestiga on väga ebamugav ujuda, kuid päästevesti kandes võite kindel olla, et ootamatult vette sattudes on teil turvalist lisaaega päästjate ootamiseks.

Lihtne on neil kahel vestitüübil vahet teha, kui jätate meelde, et päästevest on kraega ja ohutusvest on ilma kraeta.

Paukvestidel avaneb krae siis, kui inimene vette satub või selle vette sattudes vesti küljes olevast nöörist tõmmates ise avab. Selga pannes meenutab pakuvest rakmeid, kuid kui selle kandja satub vette, hakkab tööle päästevestina.

Päästevestide kategooriatest täpsemalt

Päästevestide kolm põhikategooriat vastavalt kandejõu suurenemisele on ‐ 100 N, 150 N ja 275 N. Õige suuruse ja kandejõuga päästevest tõstab inimese kiirelt ja õiges asendis veepinnale ning on varustatud ka helkurribade ja vilega. Hoiab vee peal ka inimest, kes ei oska ujuda ja tagab abivajaja pinnal püsimise vähemalt 24 tundi.
Päästevest tuleb valida õige suurusega, vastavalt oma kaalule. Näiteks laste jaoks on need kaaluvahemikes 10‐20 kg, 20‐30 kg ja 30‐40 kg. Täiskasvanute kõige suurem vest on 90+ kg. BAUHAUSis on saadaval isegi päästevest beebidele kaaluga 5-10 kg.

Ujuvvest kandejõuga 50 N on mõeldud vaid lühiajaliseks veesviibimiseks, eeldusel, et pärast vettekukkumist saab või aidatakse inimene kiiresti veesõidukile või kaldale. Kasutavad peamiselt veespordi harrastajad. Ujuvvestil puudub krae, mis toetaks vettekukkunu pead, selle kandja peab pääsemiseni olema võimeline end ise pinnal hoidma. Ujuvvesti kasutamine on eriti ohtlik siis, kui lähed veele üksinda.

100 N päästevest on mõeldud kasutamiseks peamiselt rannalähedastel ja kaitstud vetel, heade ja keskmiste ilmastikutingimuste korral.

150 N päästevest (paukvest) sobib kasutamiseks erinevate ilmastikutingimuste korral. Enamik neist avanevad vette sattudes automaatselt. Odavamad paukvestid on käsitsi aktiveeritavad. Gaasiballooniga vestid peavad läbima tootja poolt määratud perioodilise kontrolli. Paukvest on inimesele kaaluga 40 kg ja enam.

275 N päästevest on mõeldud kasutamiseks avamere karmides oludes.

Kõige olulisem - kasuta vesti õigesti!

Päästevestist või ohuvestist ei ole kasu, kui seda ei osata õigesti kasutada.

1.Kasuta veel olles päästevesti või ohuvesti alati, kuid kui see ei ole võimalik, tuleks seda vähemalt hoiustada võimalikult kättesaadavas kohas.

2. Eluliselt tähtis on: kohendada päästevesti või ohuvesti rihmasid nii, et tagatud oleks turvaline ja mugav kantavas:

  • Alati kanda päästevesti või ohuvesti korrektselt suletud lukkude, rihmadega sh jalgevaherihmaga ja pannaldega.
  • Harjutada vesti selga panemist ja kinnitamist enne hädaolukorra esinemist.
  • Harjutada eelnevalt vees, et teada saada kuidas vest toimib ning harjuda tuleks ka vees hõljumise asendiga.

3. Lapsi tuleks julgustada päästevesti või ohuvesti iseseisvalt selga panema.

4. Päästevesti või ohuvesti suurust valides tuleks silmas pidada, et seda kantakse tihti riiete peal ning seetõttu tuleks valida suurus väikese varuga.

5. Ohuvesti ja 100N päästevesti võib kanda ka päästerihmade all

Hooldus ja hoiustamine - paku vestile võimalikult pikka kasutusaega

  1. Veenduda tuleks alati, et päästevesti ja ohuvesti kasutatakse õigesti.
  2. Loputada varustus peale kasutamist puhtas vees ning lasta kuivada enne kui see hoiule panna. Mitte jätta pikalt päikese kätte. Õlid ja muud sarnased tooted tuleks eemaldada seebiveega käsitsi pestes. Mitte puhastada pesumasinas.
  3. Kontrollida alati oma päästevesti või ohuvesti korrasolekut enne selle kasutamist. Tähelepanelikult kontrollida vesti kõiki komponente (lukk, nöörid, pandlad, vöö), et tagada sujuv kasutus. Eriti pöörata tähelepanu õmblustele ja materjalile endale, et avastada varakult võimalikud kahjustused ja need võimalusel likvideerida.
  4. Mitte kasutada päästevesti või ohutusvesti padjana või mõnel muul viisil, mis võiks seda kahjustada. Mitte teha vestile muudatusi või parandusi, mis vähendaks vesti efektiivsust.

BAUHAUSis on lisaks pääste- ja ujuvestidele ka väga hea valik paatide ja väikelaevade tarvikuid (nt. Seilflechteri, Lankhorsti, Marinetech ja Marinepool tooted). Lisaks leiate meilt kummipaate ja paadimootoreidsup-laudukajakke. Pakume muidugi ka navigatsioonivahendeidpaadihooldusvahendeid ja kalastustarbeid. Tere tulemast BAUHAUSi!

Kasutatud allikad: 
https://www.kaptenikool.ee/lisamaterjalid/paastevestidest/
https://www.boatworld.ee/assets/Uploads/PDF/Juhendid/Paeaestevestide-kasutusjuhend.pdf
https://eestinaine.delfi.ee/meelelahutus/hea-teada-mis-vahe-on-ohutus-ja-paastevestil?id=71585657