Katus vajab kontrollimist kaks korda aastas: kevadel pärast lume sulamist ning sügisel, kui lehed puudelt on langenud. Pole pääsenud ka need, kel okaspuud maja ümbruses, sest ka okaspuud vahetavad sügisel oma rüüd. Katuste eksperdid annavad nõu, mida saab ise ära teha:

1. Puhastage  lehtedest vihmaveerennid, kust ummistuse korral ei saa vesi ära voolata ning hakkab sarikaotsi märjaks tegema. See omakorda võib tekitada niiskuskahjustuse. Heaks tööriistaks on siin tugevate harjagastega Gardena vihmaveerenni puhastaja. Tugevad harjased ühel pool ja kaks tugevat plastist kaabitsat teisel pool tagavad tõhusa puhastamise ja tänu kandekäepidemele on seda lihtne kasutada ka ilma varreta. Vihmaveerenni puhastamiseks saab kasutada ka vett, sest kiirliitmiku abil  saab harja mugavalt aiavoolikuga ühendada. 

Veelgi lihtsamaks teeb rennide puhastamise aga Kärcheri spetsiaalne vihmaveerennide ja torude puhastamise komplekt. See on nutikas kaks-ühes lahendus vihmaveerennide, ummistunud torude või äravoolude puhastamiseks, mis toimib kõrgsurve abil. See liigub kelgul iseseisvalt läbi vihmaveerennide, ilma et kasutaja peaks pidevalt sealsamas kõrval redeli peal seisma. Vihmaveerennide ja torude puhastamise komplektil on kaks erinevat otsikut: üks torude puhastamise otsik, millel on neli tagurpidi suunatud kõrgsurvejuga ja üks vihmaveerennide puhastamis otsik, mis võimaldab vooliku spetsiaalsele kelgule kinnitada. Hea on ka see, et komplekt sobib kasutamiseks koos kodumajapidamistele mõeldud Kärcheri K2–K7 seeria survepesuritega.
Kui aga kogu rennide puhastamine tüütu tööna tundub ja rennidesse tõesti liiga palju lehti langeb, oleks tark kasutusele võtta võrgutaoline lehetõke rennidele. Lehed jäävad lebama selle ümarale pealispinnale, kuivavad, ja tuul puhub need minema. Lehekaitset saab tugevate kääridega lihtsalt parajaks lõigata. 

Gardena vihmaveerenni puhastaja

Katuse ehitamiseks Vaata kõiki »

2. Puhastage katuse neelud ja läbiviikude ümbrus, kuhu langenud lehed kipuvad kergesti kinni jääma. Vastasel juhul ei saa vesi katuselt mööda selleks ettenähtud kohti maha voolata ning võib hakata katusele kogunema, mis võib kaasa tuua lekkeriski

3. Eemalda katuseakende, korstende ja muude läbiviikude ümbert sammal, mis imeb käsnana vett endasse ja võib mitme asjaolu kokkulangemisel hakata niiskust majja sisse pressima. Abiks on siin vuugihari ja vuugikaabits 

4. Püga vajadusel maja ümbritsevate puude oksi, kui need hakkavad liialt katuse kohale kasvama. Katusedetailide vahele tunginud puuoksad on üks enimlevinud lekke põhjuseid. Oksakääride valik on BAUHAUSis lai: võid valida lihtsamate oksatangide vahel või teleskoopvarrega oksalõikuri vahel , millega pole vaja isegi rede otsas turnida. Suuremate okste jaoks vali juba oksasaag. 

5. Kontrolli, kas kõik katusedetailid on omal kohal ning nähtavate vigastusteta. Ülevaatust tuleks alustada katuseharjast, veendudes, et kas kõik harjakivid või harjaplekk ja -tihend on korralikult kinnitatud. Seejärel peaks üle vaatama kogu katusepinna ning eriti tähelepanelikult läbiviigud ja katuse neelud, hinnates, kas plekid, tihendid ja kivid on paigas. Siin sobib selleks hästi katusekitt, mida saab otse kasutada plekk- ja kärgkatusetööde ja parandamisel, naelarivi ja pragude täitmisel, jätkukohtade liitmisel. Kui kivid on näiteks suure tuulega paigast liikunud, tuleb need nihutada oma kohale, et kõigi kivide ääred jookseks sirgetes ridades. Kui kinnitusklamber või kruvi on purunenud, tuleb see asendada. Väljavahetamist vajavad ka katkised katusekivid. BAUHAUSist leiad palju erinevaid tarvikuid oma katuse parandamiseks

6. Veendu katuseräästaid vaadates, kas vihmavesi voolab otse renni, mitte ei tee seda katuseräästa allservas oleva tuulekasti kaudu. Viimasel juhul on tuulekasti laudadel veejäljed näha. Mööda tuulekasti laudist voolav vesi kahjustab puitu ning võib aja jooksul viia puitosade pehastumiseni. Kui vihmavesi ka puhastatud rennist läbi tilgub, siis on vaja vanad vihmaveerennid asendada uutega, kuid kontrolli, kas sulle sobivad 100 mm või 125 mm vihmaveerennid.

7. Vaata üle katuse turvavarustus: kas lumetõkked, katuseastmed ja käigusillad on terved ning tugevalt kinnitatud. Kui maja sissepääsude ja parkimiskohtade kohal viilkatusel lumetõkkeid ei ole, tuleks need  inimeste ja sõidukite ohutuse tagamiseks veel enne talve kindlasti paigaldada. Käigusillad ja katuseastmed või -redelid on vajalikud selleks, et turvaliselt korstnani pääseda. Kui see ei ole ohutu, võib korstnapühkija seaduse kohaselt tööst keelduda.

8. Kui katusele on tekkinud sammal, siis olenevalt materjalist võib see mõjutada ka katuse vastupidavust. Bituumensindlitest katusele võib vohav sammal  lekkevõimaluse tekitada ning kriimustusi saanud katuseplekile roosteriski kaasa tuua, kivikatusele on sammal ohutu. Sammalt saab lihtsalt eemaldada spetsiaalse pesuvahenditega või samblaeemaldajaga. Kõige mõistlikum on sambla eemaldamiseks kasutada biolagunevaid pesuvahendeid , mis kantakse katusele tavalise aiapritsiga. Osa neist pole isegi vaja maha pesta, vaid tuleb lihtsalt oodata, kuni vihm oma töö teeb.

Kasutatud allikas: https://kodus.ee/artikkel/8-sammu-katuse-talveks-ettevalmistamiseks