Suvi on tõeliselt mõnus aeg… kui vaid neid tüütuid putukaid poleks. Aga ärge laske putukatel oma suvitamist, õhtuseid istumisi ja looduses viibimist segada. Peale tavapäraste koduste vahendite on olemas erinevaid uusi ja tõhusaid tõrjevahendeid sääskede, kärbeste, herilaste, parmude ja puukide peletamiseks. Sääski meelitavad ligi teatud liiki UV kiirgus, valgus ja Sinu väljahingatav õhk.

Kuidas valida sääsetõrjevahendit?

Sääsetõrjevahendeid on kaubanduses müügil hulganisti. On vooluvõrku ühendatavaid, peletussuitsude või peletusgaaside kujul ja diffusiilidena riietele ja naha peale kandmiseks. Tõrjevahendite valikul peab lähtuma sellest:

• kas neid on vaja lapsele või täiskasvanule

• kui kaua peab vahend nahal olema, enne kui selle saab maha pesta

• kas inimesel, kes tõrjevahendit vajab, esineb mingit allergiat

Pihustatavad tõrjevahendid ehk difusilid

Sääsetõrje Diffusil Plus kaitseb nii sääskede, parmude kui puukide vastu. Diffusil Basic spray annab tõhusa kaitse sääskede vastu kuni 6 tunniks, hammustavate kärbeste vastu kuni 5 tunniks ja puukide vastu kuni 4 tunniks. See on ideaalne perekonnale igapäevaseks õues kasutamiseks, samuti reisil olles. Toode on inimese jaoks meeldiva lõhnaga ning ei kahjusta kangast, kui soovite seda riiete peale pihustda. Lastel soovitame kasutada Diffusil Family sääsertõrjet.

Kärbseaerosool Biolit L on mõeldud kärbeste ja teiste lendavate kahjurite tõrjeks. Kel herilastega probleeme on, siis leidub tõrjevahend ka herilaste vastu. Kuid pidage meeles, et noored tööherilased toovad vastsetele ja herilasemale toitu, mis samuti koosneb putukatest. Herilased jahivad kärbseid, mesilasi, sääski, liblikate röövikuid – kõiki putukaid, kellest jõud üle käib. Seega on herilane üsna vajalik putukas.

Aroomipõhised sääsepeletajad

Sääsepeletaja ThermaCell on hea vahend peletamaks sääski õuealadel nagu terrassid, katusealused, sisehoovid ja aiad kus on vähene õhu liikumine. Täielikult lõhnavaba, ei tossa ega suitse. Gaasiküttel hõõgniit soojendab sääsetõrje küttekeha, millel asetsev pisike plaat eraldab sääskedele ja teistele vereimejatele ebameeldivat lõhna. Thermacelli sääsepeletajat ei tohi kasutada lemmikloomade läheduses ning siis kui aias on mesilasi. Selle mürk on neile kahjulik.

Täiesti uuel juhtmevabal Thermacelli sääsepeletajal on liitiumioonaku ja seetõttu ka pikem tööaeg (12 h) ja optimeeritud tõrjetulemus (toimepiirkond: 20 m²). See on täielikult lõhnavaba, seda saab lennukisse kaasa võtta (erinevalt gaasiballoga versioonist) ja see on kasutatav igal kõrgusel ka mägedes. Lühidalt öeldes on see masin tõhus, kompaktne ja hõlpsasti kasutatav. 

Sääsefumigaator Biolit Plus on mõeldud kärbeste ja sääskede peletamiseks. Seadme lülitamisel vooluvõrku aurustub toimeaine, mis hävitab ja peletab kärbsed, samuti sääsed ning teised väikeputukad. Elektrilist fumigaatorit võib kasutada magamistubades, aga ka elutubades ja köögis. Tõrjevedelikust jagub 60 päevaks. Fumigaator töötab nii vedeliku kui ka lisaplaatidega. Ühest plaadist jagub 8-10 tunniks ning peale tüghjenemist on juurde võimalik eraldi osta ka täitevedelikku.

Suitsuspiraalid

Suitsuspiraal on efektiivne looduses (piknikul, kalal, suvilas). Süütamise järel jääb see aeglaselt suitsema, eraldades insektitsiide. Üles võib panna ka mitu spiraali, kuid inimestest vähemalt meetri kaugusele. Tasub meeles pidada, et spiraal on mõeldud kasutamiseks ainult väljas. Suitsuspiraal Arox on sidrunilõhnaline ja 100 % looduslik vahend, mis põletamisel eraldab lenduvatele putukatele ebameeldiva sidrunilõhna ja tänu sellele toimib peletavalt.

Vees kasutatavad sääsetõrjevahendid

Sääsetõrjevahend Aquatain AMF on unikaalne ja keskkonnasõbralik uue põlvkonna toode sääsevastsete tõrjeks seisva vee pinnal. Katab veepinna õhukese silikoonikihiga ning pärsib ebaküpsete sääskede (vastsete ja nukkude) normaalset arengut ning takistab sääsevastsete kinnitumist veepinnale ja hapniku omastamist. Vastupidav tugevale tuulele ja ultraviolettkiirtele. Efektiivne koguni kuni 4 nädalat!

Sääselõksud

Sääselõks INZ-ECO Mosquito Trap tuleks paigaldada kohe hooaja alguses. Sääskede populatsioon kahaneb nähtavalt ühe nädala jooksul ning hoitakse kontrolli all ka järgnevad 3 kuud. Tõhusaks tööks vajab niiskust. Sääselõksu saladus on patendeeritud kate lõksu sees, mis eritab putukamürki aeglaselt ja tapab nii täiskasvanud sääsed kui ka nende vastsed. Lõks on loodud tõmbama ligi emaseid sääski, kes munevad oma munad lõksu sisse. Antud lõksu võib kasutada koos teiste sääsetõrjemeetoditega.

UV ja ultrahelilainete põhised elektrilised tõrjevahendid

Ultraheli tõrjevahendid edastavad sääskedele ebameeldivaid ultrakõrgeid helilaineid, mis inimkõrvale on vaevukuuldavad, ning hoiavad seeläbi tüütud putukad sinust eemal. 
Elektriline putukapüünis meelitab ultraviolettvalguse ehk UV abil ligi väikseid putukaid, sääski ja kärbseid, selles olev elektrilaenguga võrk hävitab putukad hügieeniliselt ja kiiresti.
Mõlemad seadmed on inimesele täiesti kahjutud: neis pole keemilisi aineid ja tuba pole vaja peale kasutamist tuulutada.

Sääsepüünised

Kui vedelat sääsetõrjevahendit pole käepärast või ei sobi see õrnale nahale, tasub kasutada sääsepüüniseid ja elektrilisi tõrjevahendeid. Sääsepüünised on keskkonnasõbralikumad – ei suitse, ei sisalda pestitsiide ega insektitsiide. Töötavad tavalisel võrguvoolul. Sääsepüünised meelitavad sääski: UV- valgusega, süsinikdioksiidiga, niiskusega, soojusega jne. Kõik püünises kasutatavad ained (titaaniumdioksiid (TiO2), piimhape ja oktenool) on inimestele ohutud. Seadme lähedusse jõudnud sääsed imetakse lõksu ja kogutakse mahutisse, kus nad lõpuks kuivamise tagajärjel surevad. Mahutit tuleb aga korrapäraselt puhastada.

Valige meelepärane sääsepeletusmeetod ja nautige suve täiel rinnal!

Valik sääsetõrjevahendeid  Vaata kõiki »