Paneelid annavad interjöörile kauni, loomuliku ja sooja efekti. Paneelid parandavad ka siseõhu kvaliteeti ja aitavad hoida ruumis ideaalset niiskustaset - niiskus seob puitpindu ja eraldub siseõhu kuivamisel uuesti. Loe meie nõuandeid paneelide ja materjalide valiku kohta ning tutvu tootevalikuga!

Seinapaneelid

Hea planeerimine ja hoolikas töö annavad ruumile lihtsasti uue ilme. Seinapaneelide planeerimisel tuleks tähelepanu pöörata mitmele erinevale aspektile. Näiteks seinapaneeli pinna hööveldus mõjutab lõpptulemuse välimust. Samuti peaks pöörama erilist tähelepanu selle asetusele: vertikaalselt, horisontaalselt või diagonaalselt ning kui palju paneele seina panna.

Vertikaalne paneel muudab ruumi visuaalselt kitsamaks ja kõrgemaks, horisontaalne aga laiendab ja jätab ruumist madalama mulje. Sügavust saab ruumile anda kui paned keskele horisontaalsed paneelid ja külgedele vertikaalsed.

Poolpaneel, mis ei ole kogu seina kõrguses, võib anda ruumile õhulisust. Seda saab viimistleda näiteks riiuliga. See annab palju uusi võimalusi, sest ülejäänud seina saab tapeetida või värvida.

Diagonaalselt paigaldatud paneeliga saab seina jagada erinevateks aladeks või luua sellele liistude abil mustreid.

Viimistlusliiste saab kasutada võimalike pisivigade varjamiseks ning need annavad ruumile viimistletud välimuse.

Paigaldamine

Paneele tuleks vähemalt 48 tundi hoida ruumis kuhu need paigaldatakse, et puit kohaneks toatemperatuuriga. Paneeli paigaldamist alustatakse seina ja selle lähiümbruse puhastamisest asjadest. Põrandaliistud ja laeliistud eemaldatakse ning põrandad kaetakse kaitsematerjaliga.

Horisontaalse paneeli saab kinnitada otse puitkarkassi külge, vertikaalne paneel nõuab enda alla horisontaalset raamistikku. Alusroovitus on vajalik ka aluspindadele, mida ei saa otse naelutada või kus seinapind on sirgendatud. Niisketes ruumides tuleb ventileerida ka paneeli tagune.

Kõige korralikum viis paneelide kinnitamiseks on kasutada peitpeaga naelu. Naelad lüüakse paneeli soone sisse viltu ja naela sügavamale löömiseks kasutatakse torni. Sedasi väldid paneeli pinna vigastamist. Paneeli kinnitusklambrid kinnitatakse alusroovitusele. Järgmine paneel paigaldatakse nii, et kinnitusklamber jääb paneeli alla peitu. Kinnitusklambrid peaksid sobituma roovituse laiusega, seda tugevamalt kinnituvad paneelid ja need ei hakka paigaldades mängima.

Poolpaneelid kinnitatakse otse aluspinnale või paigaldatatakse samuti roovitusele, olenevalt sellest, kui tugevat paneelipinda soovitakse. Üle 100 mm kõrge aluspinnaga saab poolpaneelidele teha astmiku või riiuli, mida saab soovikorral laiendada.

Laepaneelid

Kodu suurtest pindadest mõjutab ruumi avarust ja avaruse tunnet enim lagi. Kui soovid väärikust ja efektsust, on selle jaoks parim materjal puitpaneel. Laepaneelid paigaldatakse tavaliselt nii, et akendest tulev päevavalgus langeb laudadele pikisuunas. Nii nagu seinapaneelide puhul, tasub ka laepaneelid paar päeva enne paigaldamist tuppa tuua, et need harjuksid temperatuuriga.

Et lõpptulemus oleks korralik, tuleb esimene paneelirida paigaldada otse. Ei saa loota, et seinad on sirged. Algusjoont saab tähistada värvilise niidi või ristjoonlaseriga. Iga serva jaoks jäetakse veeris üks millimeeter meetri kohta.

Peitnaelutamine on ka kõige korralikum viis laepaneelide kinnitamiseks. Tootja juhendist on näha, kummalt poolt paneel tuleks naelutada. 

Siselae vooderdamine on tavaliselt kahe inimese töö – kõige parem on sõber appi võtta, sest kahekesi saab pika paneeli lõpuni paika lükata. Jaotusi on hea teha nii, et liitmispunktid ei asuks paralleelsetes ridades kõrvuti.

Paneelid Vaata kõiki »