Vuugivahed vajavad regulaarset puhastamist

Sillutuskivid vajavad küll vähe hoolt, kuid enne sügise tulekut tasub puhtaks teha oma õueteede vuugivahed, et sammal seal mugavalt talvituda ei saaks. Sillutuskive puhastatakse igapäevasest mustusest õueharja ja veega või kuivkoristusharjaga. Kui see pole piisav, võib aeg-ajalt kasutada ka survepesurit, kuid vuukidest liiva ärauhtumise korral tuleks aeg-ajalt vuukidesse lisada täiendavalt liiva või kasutada vuugitugevdajat, mis survepihustiga ühtlaselt peale pihustatuna kirgastab ka kivide värvi.

Suveperioodil – kui kivide vahele on natuke mulda ja sodi ladestunud ning taimed pole veel kasvada jõudnud, piisab üldjuhul täiesti ühest korralikust tänavapuhastusharjast, millega regulaarselt kivipinda pühkida. Sellega saab takistada umbrohule soodsa pinnase teket.
Kui umbrohi vuukide vahel liiga palju võimust võtab, võib kastekannuga vuukide vahele valadaumbrohutõrje veelahust või samblaseptikut. Enne aine kasutamist tuleb veenduda selles, et toode sobiks kivisillutisel kasutamiseks.
Kui kivide vahele on tekkinud sammalt ja muru, siis on olemas spetsiaalne vuugipuhastushari või kaabits. Harja tugevad metallist harjased lubavad kivide vahelt, trepiservadest, seinaäärtest jms kohtadest muretult eemaldada sinna kogunenud mulla, sambla ja ka väiksema rohu. Kangekaelsema umbrohu saab kätte just konksulaadse terava metallist kaabitsaga.

Talveperioodil -  lumi ja jää eemaldatakse mehhaaniliselt kas labida, kaabitsa, harja või lumepuhuriga. Kuid pea meeles, et hoolimatult sahaga lumelükkamine võib kriimustada kivi pinda. Vajadusel saab libedust tõrjuda liivatamisega, kuid soola ei tohi kasutada (korrosioonioht). Sool nõrgendab betooni struktuuri ja lagundab vähehaaval betooni pinda. Lisaks on sool ka keskkonnakahjulik aine.

Puhastusharjad  Vaata kõiki »

Ka plekkidest kividel saab lahti

Õli- ja rasvaplekid ei kahjusta kivipinda, nad lihtsalt ei mõju esteetiliselt. Plekid tuleks eemaldada värskelt, et mustus ei jõuaks kinnituda poorsele pinnale. Õli ja rasv lase imenduda paberisse, saepurusse või muusse imavasse materjali. Lõpuks pese kivipind kuuma veega harjates või survepesuriga. Pesemist võib tõhustada ka kivipesuvahendiga või nõudepesuvahendiga, kuid pärast pesemisvahendiga töötlemist tuleb kivi pind hoolikalt loputada, et võõraid aineosakesi ei jääks kivi pooridesse. Pesemisvahendi jäägid võivad hakata mõjutama betooni struktuuri ja muuta kivi hapramaks. Sageli on võimalik õliplekkidest vabaneda alles õliga määrdunud kivide asendamisel. Närimiskummi eemaldamiseks võib kasutada kuuma vett ja ettevaatlikult ka survepesurit.

Survepesurid ja tolmuimejad  Vaata kõiki »