Paljud inimesed unistavad kaunist aiat, kuid selle ilus välimus ja korrashoid nõuavad veidi planeerimist. Aiakujundus võib alguses tunduda üle jõu käiv, sest erinevaid võimalusi on väga palju. Milline muru valida õue, millised õuekivid oleksid vastupidavad ja samas ilusad ning kust leida parimaid lilli peenrasse?

Kui vajad abi aia planeerimisel, oled jõudnud õigesse kohta. Siia artiklisse oleme koondanud BAUHAUSi aiandusekspertide näpunäited, mis aitavad aiaplaneerimist lihtsustada.

Väikese õue kujundamine

Nii nagu ka väikeses korteris, võib väikeses õues õigeid taimi, värve ja aksessuaare kasutades tunduda, et ruumi on palju rohkem.

Kaunis väike õu

Väikese õue kujundamine algab stiili valikust. Pea kinni ühest stiilist, näiteks kaasaegsest või romantilisest. Mida rohkem erinevaid elemente väikesesse ruumi kokku pannakse, seda väiksem see tundub.

Väikese õue kujundamisel on oluline iga ruutmeetri maksimeerimine. Ära istuta laiuvaid põõsaid, vaid vali sihvakad ja graatsiliste okstega puud, mis loovad rohkem ruumi. Väldi suuri laudu, toole ja lillepotte.

Ka värvid loevad. Õuekivide värvi valimine võib tunduda väike asi, kuid sellel võib olla suur tähendus. Avarusetunde loomiseks tuleks eelistada heledaid värve nii õuekividel, piiretel kui ka taimedel.

Oluline on ka õue puhtana hoidmine. Pane kõik tööriistad ja tarvikud silma alt ära, näiteks panipaika, sest korras hoov paistab palju avaram.

Pildil on õu, kus istumisnurk on plaaditud hallide graniitplaatidegaPildil on õu, kus istumisnurk on plaaditud hallide graniitplaatidega

Kasuta lillepeenarde ääristamiseks ja istumisnurkade loomiseks sama värvi õuekive. Pildil hall graniitplaat 60 x 40 cm ja graniitpost 12 x 12 x 100 cm.

Kunstmuru aeda

Väikese aia jaoks piisab isegi väikesest mururibast. Kunstmuru võib olla hea valik, kui näiteks masinatega muru niitmiseks on vähe ruumi. Kunstmuru on kergesti hooldatav ja sobib seetõttu ka õue puhtuse eest hoolitsemiseks. See säästab ka vett, kuid annab siiski ruumi teistele aiaelementidele, nagu õuekivid ja istikud.

Kunstmuru näeb välja väga tõetruuKunstmuru näeb välja väga tõetruu

Kunstmuruga lood lihtsasti hooldatava õu.

Ideed lillepeenarde jaoks

Immutatud, antratsiitvärvi poolringikujuline puidust muruääris sobib muru ja õue ääristamiseks.Immutatud, antratsiitvärvi poolringikujuline puidust muruääris sobib muru ja õue ääristamiseks.

Muruäärisega saad vaevata luua ümaraid lillepeenraid. Pildil tumehall muruääris 30 x 200 cm.

Kõige olulisem on mängida värvide ja suurusega. Kasuta lillepeenras lisaks rohelisele 2-3 värvi, et lõpptulemus oleks piisavalt harmooniline. Ära vali suuri lilli, vaid jää pigem väikeste juurde, kuhu mahub ka rohkem korraga. Oluline on ka lillede paigutus: heledad lilled asetage tahapoole ja tugevad, näiteks punased lilled, esiplaanile.

Õues saab ruumitunnet luua ka lillepeenarde abil. Näiteks valides lillepeenrasse ümmargused äärekivid või tehes lillepeenar ümmarguseks, saad muidu ristkülikukujulise õue ilme muuta säravamaks.

Suure aia kujundamine

Suures aias on kindlasti rohkem planeerimist, sest suurele alale mahub palju rohkem. Samas tuleb meeles pidada, et liiga palju puid ja lillepeenraid teevad suure aia kitsaks ja väikeseks. Mõtle hoolega läbi, kuhu ehitada veesilm ja kuhu paigutada rippkiik.

Ideed lillepeenarde jaoks

Tugeva alumiiniumraamiga 5,6 m² Canopia Hybrid kasvuhoone tagab taimedele soodsad kasvutingimused.Tugeva alumiiniumraamiga 5,6 m² Canopia Hybrid kasvuhoone tagab taimedele soodsad kasvutingimused.

Pildil kasvuhoone Canopia Hybrid hall 5,6 m².

Suure õueala planeerimine algab aia ülevaatamisest. Kui päikeseline on õu ja kas seal on ka varjulisi kohti? Kas maa alt jooksevad läbi torud või juhtmed? Kas vajad lube hoovis asuvatele hoonetele?

Edasi mõtle läbipääsualadele, hoonetele ja puhkeruumidele, aga ka taimestiku asukohtadele. Kus võiks olla põõsad, puud, muru, kuidas soovid õues ringi liikuda? Kas soovid kasvuhoonet või nõuavad lapsed hoopis batuuti?

Pärast seda kui teed ja ehitised on paigas, tuleks hakata mõtlema taimede ja puude valikule. Parem on istutada korraga suurem kogus taimi, et hooldamine poleks nii töömahukas. Planeerimisel on parem alguses laiadest joontest kinni pidada, üks ala korraga ja mitte alustada kohe väikeste detailidega. Õuekivide valik tuleks tõstatada alles siis, kui on läbi mõeldud teised suuremad teed ja puhkeplatsid ning sa tead, kui palju õuekive üldse vaja läheb. Muidugi aitab ka alguses paika pandud eelarve anda suunise ka hilisemateks ostudeks. Näiteks looduskivist õuekivid on kallimad kui betoonkivid.

Mõtle ka sellele, kus vajad abi ja kus peaksid usaldama professionaali. Soovi korral saab pea kõik alates aiaplaanist kuni õuekivide paigaldamiseni tellida või hoopis ise teha. Kõik vajalikud tööriistad ja tarvikud oma aia eest hoolitsemiseks leiad BAUHAUSist.

Looduskivid ja looduskivi imiteerivad plaadid loovad õue meeleolu.

Siirdemuru või kunstmuru?

Suur õu nõuab sageli palju muru. Kui sa ei soovi alustada muru kasvatamist nullist, kuid soovid siiski looduslikku murupinda, on siirdemuru hea valik. Siirdemuru on looduslik, see tuuakse aeda rullidena ja lihtsalt pannakse paika. Sageli on see vastupidavam kui nn kultuurmuru, kuna on tihe ja umbrohukindlam.

Kui soovid sinna võimalikult kiirelt ja lihtsalt, siis tuleks õue valida kunstmuru. Kunstmuru näeb välja ehtne, kuid seda ei pea hooldama ega kastma. Sobib ka loomadele ja laste mänguväljakutele, lisaks on vastupidav ning lapsed ei too pärast mängimist mustust tuppa.

Siirdemuru paigaldamine on kiire ja lihtneSiirdemuru paigaldamine on kiire ja lihtne

Siirdemuru abil saab kiiresti kauni muruplatsi.

Lillepeenra kujundamine

Suur hoov mahutab ka palju lillepeenraid. Et lõpptulemus kaootiliseks ei kujuneks, tuleks algul planeerida lillepeenrad suurte üksustena. Millised lillepeenrad õue sobivad? Kus on valgus, kus on vari? Kas teha lillepeenar ümber veesilma?

Seejärel saad liikuda peenemate detailide juurde, näiteks mõelda, millised lilled ja taimed kuhu paigutada. Näiteks aseta terrassi ette, kus ei ole väga hullu tuult, õrnadest lilledest lillepeenar. Elavda õue ilmet, ehitades lillepeenrad ümmarguste äärekividega. Materjalid on samuti olulised. Kas looduskividest lillepeenar sobib sinu aia stiiliga või soovid kasutada hoopis betooni?

Peenrakividega saad oma õuele teha efektseid peenraidPeenrakividega saad oma õuele teha efektseid peenraid

Loomingulisuse saab valla lasta lillepeenarde rajamisel. Pildil peenrakivi 35 x 28 x 20 cm antratsiit..

Suvila hoovi kujundamine

Suvila õue kujundamisel on omad väljakutsed. Üldiselt tahetakse, et suvila hoov oleks võimalikult lihtsalt hooldatav ja looduslik, kuid siiski puhas ja ilus. Loe altpoolt meie näpunäiteid hõlpsasti hooldatava, kuid pilkupüüdva suvilaõu kujundamiseks.

Kergesti hooldatav suvila aed

Suvila aiakujundus algab tingimuste kaardistamisest ja aktsepteerimisest. Kellele rohimine või muru niitmine ei meeldi, võib kasutada näiteks kunstmuru. Kui koht on päikeseline või kergelt varjuline, pinnas parasniiske sobib sinna mõni universaalsegu, näiteks Trallimuru. Kui muru peal on palju liikumist, siis sobib samuti aasnurmiku seguga Trallimuru. Kui aga soovid jätta loodulikuma mulje, siis sobib valge ristikuga Talumuru. Aias, kus palju ei kõnnita ja on esinduslik koht võiks olla eriti kaunis peenelehine, tihe ja madal muruvaip. Sinna sobib Mõisamuru, mis sisaldab suurel hulgal punast aruheina. Samas tasub teada, et ilumuru vajab väga palju hoolt, muidu ta kaunis ei püsi. Seda tuleb nädalas vähemalt korra pügada ja suvi läbi korralikult väetada ja kasta.

Valida tuleks ka vastupidavaid ja mitmeaastaseid püsililli, näiteks erinevaid roose, pojenge, flokse jne. Puuvilja- ja marjapõõsaid on samuti lihtne hooldada, kuid ära soeta neid liiga palju, et saaki oleks lihtsam korjata. Suvilas on lihtne kasvatada ka salatit, uba, herneid ja porgandit. Need kasvavad edukalt ka näiteks kastis. Kergesti hooldatav suvilaõu võib olla lopsaka lilleväljaga roheline oaas.

Kuvassa näkyy märät puuportaat, jotka johtavat moderniin taloon. Rinteeseen on istutettu siirtovarvikkoa. Taustalla näkyy koivuja ja tumma piharakennus.Kuvassa näkyy märät puuportaat, jotka johtavat moderniin taloon. Rinteeseen on istutettu siirtovarvikkoa. Taustalla näkyy koivuja ja tumma piharakennus.

Siirtovarvikolla eli kuntalla luot hetivalmiin metsämaiseman pihalle. Kuvassa Siirtovarvikko 200-299 m².

Loodusliku suvilahoovi kujundamine

Puitu imiteeriv betoonplaat loob õue elava ilme.Puitu imiteeriv betoonplaat loob õue elava ilme.

Puiduimitatsiooniga plaadid on ideaalne valik looduslikku suvilahoovi. Pildil betoonist sillutiskivid Stonewood.

Maheaeda ja metsaaeda on ka lihtne hooldada, kui lased taimedel vabalt kasvada ja umbrohul vohada. Mustikad, kanarbikud, kõrrelised, mõned pohlad ja metsalilled. Oma aia marju on piisavalt nii küpsetiste tegemiseks kui ka jogurtiga nautimiseks. Märgi rajad selgelt näiteks kiviplaatidega, mida mööda on hea liikuda. Kui soovid, et aed pakuks rohkem varju, võid tuua mõne okaspuu endale aeda.

Püsililled lillepeenrasse

Suvila lillepeenardesse tuleks istutada püsililled, mis pakuvad rõõmu aastateks. Sellised on näiteks püsikud ja roosid. Roosidest on tugevamad ja vähem hoolt vajavamad erinevad pargiroosid (Ritausma, Lydia Freimane jne). Need sobivad hästi ka looduslikesse aedadesse.

Isegi kui maapind on väga kaldus, saab ikkagi rajada lillepeenra. Sinna saab paigaldada näiteks trepiastmeid või paigutada kõrgemaid kive. Ka mäenõlva lillepeenra pinnasel aitavad paigal püsida suured looduskivid. Ära unusta ka nõlval asuvasse lillepeenrasse istutada okaspuid.

Ka mäenõlvale saab rajada lillepeenraid.