Õhtute hämardudes süttivad Eesti kodudes tuled ja algab elu tehisvalguses. Siin Põhjamaal suureneb vajadus tehisvalguse järele oluliselt just sügiseti ja talviti. Seetõttu pole sugugi ükskõik, millises valguses me suurema osa aastast veedame. Iga ruum meie kodus vajab erinevat valgustust: köök head üldvalgust, elutuba hubast valgust ja magamistuba piisavalt lugemisvalgust. Valgustus on oluline osa ka õdusast ja praktilisest aiaplaneeringust.

Elutoa valgustus

Elutuba on üks meie kodu tähtsamatest ruumidest – koht, kus lõõgastud argipäevarutiinist. Seal me suhtleme oma pereliikmetega, võõrustame külalisi, loeme, vaatame telerit, kuulame muusikat ja pikutame diivanil. Elutoa valgustus peabki olema rahulik ja tasakaalustatud, kuid see peab ka tagama kvaliteetvalguse lugemiseks ja koristamiseks.

Üksik laevalgusti on küll oluliseks sisustuselemendiks, kuid sellest ei piisa kogu toa valgustamiseks. Ühtlane üldvalgus luuakse erinevatesse kohtadesse paigutatud valgustite abil. Üldvalgustus peaks olema vähemalt kaheastmeline ja astmelisus saavutatakse valgusteid sobivalt gruppidesse jaotades või siis hämardite abil.

Meeleolu- ja aktsentvalgustitega annad elutoa valgustusele lõpliku elegantsi. Kohtvalgusteid kasuta näiteks maalide, fotode, kunstiesemete või muude oluliste objektide esiletoomiseks. Ära unusta, et ka teler vajab kaudset valgust, sest teleri pimedas vaatamine kurnab silmi. Kaudne valgus tekib, kui valgust peegeldatakse seinte või lae kaudu.

Plafoonid ja muud laevalgustid

Plafoon on stiilne ja praktiline laevalgusti – on muidugi ka seinavalgustiteks sobivad mudeleid. Meie tootevalikus on erineva kuju, suuruse ja värvusega traditsioonilisi plafoone, kristallplafoone ja LED-plafoone kodu erinevatesse ruumidesse – olgu su stiil siis traditsiooniline, modernne, klassikaline või skandinaavialik.

Kohtvalgustid

Mitmekülgsed, reguleeritavad kohtvalgustid sobivad kõikidesse ruumidesse, neid saab paigaldada seinale või süvistada lakke. Suunatavate valgustitega valgustad soovitud kohti imelihtsalt. Kohtvalgusti sobib ideaalselt ka lugemisvalgustiks.

Lugemisvalgustid

Piisavalt tugev otsevalgus tuleks pimestamise vältimiseks paigutada lugeja selja taha. Valgustuse planeerimisel tuleks lähtuda ruumide sisustusest ja mööbli paigutusest Kui mööblit ei ole plaanis ümber paigutada, võib lugemisvalgusti kinnitada seinale.

Vali sisevalgusti  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect
  12. E-pood
    Click & Collect

Magamistoa valgustus

Magamistoas veedame pea kolmandiku oma elust. Kuna tegemist on puhkamisele ja unele pühendatud kohaga, on iseenesestmõistetav seal valgustus hästi läbi mõelda.

Kui magamistuba on väike ja seda kasutatakse vaid magamiseks, ei ole üldvalgus isegi ehk vajalik; eriti sel juhul, kui loomulikku valgust on piisavalt. Mõnede jaoks on aga magamistuba ka kohaks, kus vaadatakse telerit, riietutakse, meigitakse või isegi töötatakse. Sellise ruumi puhul oleks hea, kui valgustuse võimsus oleks vastavalt vajadusele reguleeritav.

Üksik allapoole suunatud ja keset lage asuv valgusti ei pruugi magamistoa puhul olla parim lahendus. Üldvalgustus tuleks luua pigem kaudselt laest, seintelt või siis näiteks voodipeatsist või riiulitelt peegelduva valguse abil – kõik see koos tekitab rahuliku ja tasakaalustatud valguse, mis ei pimesta silmi.

Seinavalgustid

Kuna seinavalgustitega saad tekitada valgust just seal, kus seda vaja on, sobivad need näiteks lugemis-, koht- või maalivalgustiteks. Seinavalgustid sobivad hästi ka väiksemate ruumide üldvalgustiteks.

Lauavalgustid

Lauavalgustil on palju erinevaid funktsioone – see võib olla suurepäraseks töövalgustiks, stiilseks üldvalgustiks või mugavaks lugemisvalgustiks. Käepärane ja teisaldatav lauavalgusti annab valgust just seal, kus seda vajad.

Päevavalguse lambid

Päikesevalgust simuleeriva lambiga valgustad pimedat ruumi, saades samal ajal päevaks uut indu. Valgusti ere valgus annab energiat, hoiab keha päeva jooksul virgena ja muudab hommikuse ärkamise lihtsamaks – eriti just talvel, kui päevavalgust napib.

Köögivalgustus

Köök on üks kodu kõige tähtsamatest kohtadest. Seal mitte ainult ei valmistata toitu ja ei sööda, vaid üha enam on see muutumas ka eluruumiks, kus vahetatakse uudiseid, võõrustatakse külalisi ja loetakse ajalehti. Köögis peab lisaks heale üldvalgusele olema ka piisavalt valgust töötamiseks. Üks võimalus stiilset tulemust saada on paigutada efektne rippvalgusti söögilaua kohale. Alternatiivina võib köögis kasutada ka kohtvalgustust või kaudset valgustust. NB! Köögivalgusti peaks olema kergesti puhastatav, sest toidu valmistamise käigus võib neile lenduda rasva ja muid toiduaineid.

Viimasel ajal üha populaarsemaks muutuva kaudse valgustuse saab luua köögis näiteks nii, et valgusallikas peidetakse kapi peale või siis ehitatakse valguslagi, mis annab ühtlast, pehmet, mittepimestavat valgust kõikjale. Energiasäästlik LED-valgustus on siinjuures hea ja modernne valik ruumidesse, kus valgustust on vaja palju ja pidevalt.

Üldvalgustid

Üldvalgusti sobib head valgustust vajavasse tööruumi – kööki, majapidamisruumi, pööningule, keldrisse või tehnoruumi. Paljusid üldvalgusteid saab valgustugevuse suurendamiseks üksteisega ühendada ja mudeleid on nii kuivadesse kui ka niisketesse ruumidesse.

Rippvalgustid

Rippvalgusti sobib valgusallikaks igasse ruumi – näiteks esikusse, elutuppa või söögilaua kohale. Rippvalgusti valgustab kas kogu ruumi või sellega luuakse meeleoluvalgus soovitud kohas. Stiilne rippvalgusti, mis harmoneerub sinu kodu kujundusega, on suurepärane sisustuselement!

LED-valgusribad

LED-valgusriba sobib ideaalselt töötasapinna-, aktsent- ja spetsiaalvalgustuseks. Eredat ja mugavat LED-valgusriba on tänu elastsusele väga lihtne paigaldada.

Vannitoa ja sauna valgustus

Vannitoavalgustus lähtugu ajast ja kasutusotstarbest. Hommikuti vajame ärkamiseks virgutavat valgust ja õhtuti lõõgastumiseks sooja valgust. Valgustuse tugevus tuleks valida isegi lähtuvalt keraamiliste plaatide värvitoonist – tumedad plaadid neelavad rohkem valgust, heledad peegeldavad valgust.

Lae- ja seinavalgustite puhul tuleb arvesse võtta varjude tekkimist. Kohtvalgustitega loodud kaudse valgustusega saab luua meeldiva atmosfääri. Kui vannitoal on aken, tuleks ära kasutada võimalikult palju loomulikku valgust – näiteks habemeajamiseks või meikimiseks on see kõige parem. Ja kuna tegemist on märgruumiga, peab kasutama siin niisketesse oludesse sobivaid valgusteid. Mõistlik on süvistada üldvalgustid lakke, et nad oleksid vee eest kaitstud.

Saun ja saunaskäik on oluliseks osaks meie kultuuripärandist. Saun on paljudele lausa pühamu. Saunaskäik ei tähenda mitte ainult pesemist, vaid ka lõõgastumist, rahustavat protseduuri ja muredest vabanemist. Saunas ei ole palju valgust vaja, seal ollakse juba traditsiooniliselt harjunud nõrga ja sumeda valgusega. Nutikalt paigutatud saunavalgustusega saad luua stiilse lahenduse oma sauna.

Sauna valgusallikaks sobivad kõige paremini fiiberoptilised valgustid, mille abil saab esile tuua lava- ja voodrilaudade detaile või luua sauna lakke unikaalse tähistaeva. Lavalaudade alla tuleks paigaldada ka koristustöid hõlbustav halogeenlambiga valgusti. NB! Jälgi, et lavaruumi paigaldatavad lambid oleksid ka kuumuskindlad.

Vali vannitoavalgustid  Vaata kõiki »

Aiavalgustus

Valgustus on oluline osa ka praktilisest ja mõnusat meeleolu loovast aiaplaneeringust. Tänu meie kliimavööndi rohkele pimedale ajale on meil välisvalgustuse järgi eriti suur vajadus. Aiavalgustus koosneb mitmest osast – hoone fassaadivalgustusest, terrassi- ja/või rõduvalgustusest ning teede ja puhkenurkade valgustusest.

Aiavalgustuse planeerimist on hea alustada varasügise hämaratel õhtutel, sest siis on lihtne aru saada, millised alad vajavad valgustamist. Talvel mõeldakse ideed läbi ja tehakse detailne planeering ning kevadel alustatakse juba töödega. Hoolikas kavandamine on oluline, sest aiavalgustus peab olema silmale kaunis vaadata ka aastate pärast. Valgusallikatena tuleks kasutada võimalikult pika tööajaga kvaliteetseid valgusteid. Valguse värvus peaks olema selline, et see ei moonutaks keskkonna loomulikke värve.

Üldvalgustus

Aia üldvalgustus hõlmab endas aiateede, välisukse ja puhkenurkade valgustust ning sellel on ka turvalisuse tõstmise roll. Eriti hoolikalt tuleks valgustada aiateede treppe. Treppide valgustus peab olema selline, et trepiastmed eristuksid selgesti. Seepärast tuleks treppide valgustamisel pöörata suurt tähelepanu varjude moodustumisele, st. et trepile tekiksid piisavalt suured kontrastid ja trepil liikumine oleks turvaline ka pimedal ajal.

Liikumisanduriga valgustid

Need sobivad eriti hästi eramute aedadesse, sest võimaldavad seal pimedal ajal liikuda ilma valgustilülitit otsimata. Ja nad võivad hoiatada ka aias liikuvate kutsumata külaliste eest. Liikumisanduriga valgusti pakub turvatunnet ja säästab elektrit, sest kustub teatud aja pärast automaatselt. Võid valida oma aeda ka hämarduslülitiga valgustid, mis süttivad pimeduse saabudes ja kustuvad koidikul.

Terrasside ja rõdude valgustuse  funktsioon on eelkõige hubase meeleolu loomine. Terrasside valgustamiseks sobivad ideaalselt terrassilaudadesse ja pinnasesse süvistatavad LED-valgustid.

Fassaadivalgustust kavandades ja paigaldades tuleb lähtuda hoone stiilist ja arhitektuurist. Hoone huvitavamaid kohti ja vorme saab kohtvalgustitega esile tuua ning vähemhuvitavaid tagaplaanile jätta. Fassaadivalgustuse peamiseks eesmärgiks on muuta hoone välimus atraktiivseks ja stiilseks ka pimedal ajal. Esteetilistest eesmärkidest hoolimata on siiski mõistlik valgustada piisavalt hästi just sissepääsud, et lukud oleksid pimedal ajal kergesti avatavad.

Kohtvalgustid

Kohtvalgustitega saab esile tõsta näiteks puid, põõsaid ja muid taimi. Aga planeerimisel mõtle hoolikalt sellele, mida sooviksid esile tõsta ja aknast välja vaadates või terrassil/rõdul olles näha. Hästi läbimõeldud valgustus lisab aiale isikupära ning võimaldab nautida aia kauneid detaile ka pimedal ajal. Stiilne välisvalgustus on lisaaktsent kodu sisekujundusele.

Hooajaline valgustus

Sesoonne valgustus paigaldatakse vaid ajutiselt. Talvel ja jõulude ajal soovivad paljud kaunistada oma aeda dekoratiiv- ja jõuluvalgustusega. Suvel sobivad terrassile ja aeda kergesti paigaldatavad ja teisaldatavad päiksepatareidega valgustid, mis ilmade külmenedes sisse viiakse.

BAUHAUSist leiad kõik eelpool nimetatud valgustid. Valik on suur ja tooted kvaliteetsed Tule tutvuma meie kaubamajadesse!

Välisvalgustid  Vaata kõiki »