Tänapäeval on juurde tulnud uusi taimekaitsevahendeid ja paljud põhimõttedki on muutunud. Putukate arvukus on drastiliselt vähenenud, kuid putukate kadumisel on aga katastroofilised tagajärjed nii taimede tolmlemisele kui ka paljude loomaliikide toiduahelatele. Kuidas siis oma taimi hooldada nii, et vajalikele putukatele liiga ei teeks?

Tugevad ja elujõulised taimed ei haigestu kergesti ega lange ka naljalt kahjurite rüüste ohvriks. Seega tuleks aiataimedele luua soodsad tingimused ning neid hästi hooldada. Taimekaitses tuleks kasutada rohkem kahjurite looduslikke vaenlasi ning agrotehnilisi võtteid, tõrjevahendeid aga ainult äärmise vajaduse korral.

Bioloogilise tõrje korral hävitavad kahjureid teised elusolendid. Lepatriinud, kiilassilmad, sirelased jt toituvad lehetäidest ja lehekirpudest. Konnad, eriti kärnkonnad, söövad nälkjaid ja kahjurputukaid. Aiakahjureid hävitavad ka siilid, nahkhiired ja mitmed linnud (põõsalinnud, kärbsenäpid, linavästrikud, tihased jpt). Luues kahjureid söövatele loomaliikidele aeda soodsad elutingimused aitavad aiapidajad ka iseendid.

Aeda võiks mitmesse kohta panna kasvama mõne nektaririkaste õitega taime nagu näiteks harilik naistenõges (Nepeta cataria), aedtill (Anethum graveolens) või harilik raudrohi (Achillea millefolium), mis meelitavad ligi kasulikke putukaid nagu sirelased, kiilassilmad ja lepatriinud. Eelistatud on väikeste lihtõitega taimed nagu sarikalised ja korvõielised. Kui taimedel võib märgata üksikuid lehetäisid, võiks vältida nende kemikaalidega tõrjumist! Lehetäide looduslikele vaenlastele tuleb anda aega aega kohale ilmuda. Seda teevad nad alles siis, kui neile toitu piisavalt on.

Peale agrotehniliste võtete kasutamise on veel mitmeid keskkonnasõbralikke tõrjemeetodeid. Kõige lihtsam on kahjurid taimedelt käsitsi ära korjata või lömastada, mille jaoks ei pruugi alati aega ja kannatust olla. Kuid teine võimalus on liimpüünised ja feromoonpüünised, mida BAUHAUSis müügil on.

Liimpüünis tõmmatakse kleepuva ribana ümber puu ning see täitub peagi putukatega. Siis võib liimile kleepunud putukad koos osa liimiga ribalt eemaldada ning lisada pisut uut liimi või asendada püünis uue samasugusega. On saada ka pihustatavat liimispreid. Liimpüünis toimib just nende kahjurite puhul, kes mullast mööda puutüve üles hakkavad ronima ja selle õige paigaldusaeg ongi kohe siis, kui lumi õuelt kaduma hakkab. Eriti hästi sobivad need kirsipuudele.

Feromoonpüünised meelitavad kahjureid ligi peibutava lõhnaga, sisaldades kindla putukaliigi suguhormooni sarnast ainet, mille peale vastava liigi isendid massiliselt kohale lendavad ja siis lõksus hukkuvad. Selliseid püüniseid on lihtne kasutada ja nad ei vaja erilist hoolt. Feromoonpüünised sobivad eelkõige õuna- ja ploomipuudele ja ühes püünisest piisab ca 5 lähestikku kasvava õunapuu peale.

Tõmmiseid erinevatest taimedest võib samuti kasutada putukate tõrjeks, lahusega tuleks lihtsalt pihustada taimed üle. Valmistage näiteks: sibulakooreleotis, nõgese tõmmis, tageetese tõmmis, rabarberi tõmmis, tomatilehe tõmmis jne.

Katteloorid pakuvad kaitset lendavate taimekahjurite (porgandikärbse, sibulakärbse, kapsakärbse, kapsaliblikate jt) vastsete vastu. Putukad ei pääse katteloorist läbi ega saa taimedele muneda. Loor aitab ka mullapragudes elavate maakirpude rüüste vastu, sest takistab nende liikumist ühelt taimelt teisele. Katteloori all on ka muld soojem. See aitab saagil varem valmida ning soodustab lämmastiku mineraliseerumist ja suurendab seega mullast kättesaadava lämmastiku hulka.

Nii et väldi pestsisiidide kasutamist, sest muidu jõuavad need koos aiasaadustega ka Sinu menüüsse.