Laeb

Too kaminasoojust jahedatesse õhtutesse

Kamina abil toad soojaks

Unistad kaminast, kuid Sinu kodus isegi mitte lõõri, et seda paigaldada? Pole hullu, tänapäeva kaminaid saab paigaldada ka hiljem peaaegu igale poole, nii elutuppa kui ka kööki. Kamina võib paigaldada isegi kinnisele klaasitud rõdule või terrassile, kus see siis lahedasti terrassi kasutusaega pikendab.

Milline kamin valida?

Miks tasub hankida kamin?

Kamin annab soojust ja hubasust ning on võluv sisekujunduselement. Kes ei naudiks oma kodus elavast tulest sündivat soojust? Kui elekter miskipärast pikemaks ajaks ära läheb, siis oled tunduvalt paremas seisus kui need, kel kaminat ei ole. 

Uued keskkonnasõbralikud kaminad põletavad puid võimalikult puhtalt, tekitades minimaalseid heitmeid. Puhtalt põlemine tähendab ühtlasi kamina väga suurt energiatõhusust. Puitküte on süsinikneutraalne kütmisviis, sest põlev puit vabastab samapalju süsinikdioksiidi kui elav puu on endaga sidunud.

 

Milline kamin mulle sobiks?

Mida raskem-kaalukam on kamin, seda paremini salvestab see endasse soojust. Kerged küttekolded ja kaminad on head, kui sul on vaja kiirelt ruum soojaks saada. Et nad soojust salvestaksid ja hiljem vabastaksid, tuleb neile massi lisada, st nad betoon- või kiviplaatidega vooderdada. Soojust salvestav küttekolle on eriti tõhus kodu kütmisel ja soojana hoidmisel. Kiiresti sooja andev ringlusõhuga kolle võtab toa jahedat siseõhku sisse kolde alaosast, soojendab selle kesta ja kaminasüdamiku vahel ning tagastab soojendatud õhu tuppa põlemiskambri ülaosa avade kaudu.

Vali kamin  Vaata kõiki »

Mõned olulised punktid, mida jälgida:

1. Asendusõhk. Kaminatuli vajab tõmmet, et korralikult põleda. Niisiis tuleb korraliku soojusisolatsiooniga
majas kindlustada, et võtta oleks tarvilik asendusõhk. Selle asja ajab korda praokil aken, tõmbeventilaator või kolde sisse tekitatud alarõhk.

2. Tuleohutus. Järgi kaminat paigaldades konkreetse toote puhul nõutavaid ohutuskaugusi nii et kolle jääks kergesti süttivatest materjalidest piisavalt kaugele. Koldeesine peab olema mittesüttivast materjalist, sobib nt klaasist või plekist plaat.

3. Lõõr. Kamina võib ühendada vana lõõriga või paigaldada koos sellega uue lõõri. Kui uut lõõri ei ole vaja, saab kamina töökorda kõigest paari tunniga – ära muidugi unusta olemasolevat lõõri enne puhastada. 

4. Asukoht. Mida kesksemas kohas on tulekolle, seda laiemalt levitab see soojust. Uut lõõri paigaldades ei tohi unustada tuleohutust ning eriti seda, et olemasolevad elektrijuhtmed või torud ei jääks katusekonstruktsioonides lõõri teele ette. Tulekolde ja lõõri aluspind peab olema piisava kandejõuga, niiskuse eest kaitstud (hüdroisoleeritud) ja liikumatu. Alla 300 kg kaaluvaid saleda joonega kaminaid on lihtne paigaldada peaaegu ükskõik millisele aluspinnale.

5. Kas mingeid lubasid on ka vaja? Kuigi vana kamina võib ilmselt uue vastu vahetada ka ilma eriloata, ei
tee ettemõtlemine iial paha. Seepärast uuri omavalitsuse ehitusjärelevalvest, kas nad nõuavad uue kamina ja/või lõõri paigaldamiseks ehitus- või paigaldusluba. Küsi ka majaühistult luba, et oma elupinnal
muudatusi teha ja pea nõu vastava ala spetsialistiga.

NÄPUNÄIDE

Vali kamin köetava pinna järgi. Kui sul on valida kahe vahel, võta pigem väiksem, sest suurega võid ruumi kergesti liiga kuumaks kütta.

Lõõrid ja ühendustorud  Vaata kõiki »
Related Posts
  1. Küttekollete võrdlus: Puit või pellet? Ahi või kamin?

    Küttekollete võrdlus: Puit või pellet? Ahi või kamin?

    Ahju ostes on valik erinevate tehnoloogiate ja disainide vahel suur, kuid ahju välimusest sõltumata peab see eelkõige olema usaldusväärne ja nõuetekohane ning ahju küttevõimsus peab vastama ka ruumi suurusele. Millised plussid ja miinused on erinevatel ahju- ja kaminatüüpidel? Mida tähendab küttevõimsus?

  2. Iga kodu tuleohutuks!

    Iga kodu tuleohutuks!

    Tulekahjusid on enamasti võimalik vältida, sest üldjuhul soodustab inimeste endi väär tegutsemine kahjutule süttimist. Paigalda suitsu- ja vinguandurid õigesti ja kontrolli neid regulaarselt! Hoia kodus ka esmased tulekustutusvahendid. Turvalisuse arvelt ei tasu kokku hoida!

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo