Laeb

Milline muruniiduk sobiks Sinu aeda kõige paremini?

„Jälle muruniitmine... Ei viitsi, aga peab. Kõigepealt on vaja niiduk kuurist õue vedada ja
töökorda seada, siis jamada selle käivitamise ja juhtmetega. Aias on kive ja rämpsu rohkem
kui arvasin. Ehk oleks mõistlik soetada hoopis robot-muruniiduk? Kõik need mõtted jooksevad peast läbi juba enne, kui diivanilt tõusta jõuan. Miks küll on muruniitmine sama raske kui metsajooksule minek? Kuidas saavad teised pidada muruniitmist teraapiliseks või mõnusaks meeldivat ja kasulikku ühendavaks tegevuseks?!“

Me aitame Sul muruniitmist nautida!

Muruniitmist on võimalik nautida siis, kui muruniiduk on mõeldud kasutamiseks just Sinu aia suurusel pinnal! Muruniitmisega saab suurema vaevata hakkama kvaliteetne niiduk, mille terad peavad hästi vastu ja mis arvestab just Sinu aia eripära! Kui Sul on abiks õige tööriist, muutub ka muruniitmine meeldivaks suviseks tegevuseks, mis ühendab endas suvelõhnad ja meditatiivse meeleseisundi.

Enne niiduki ostmist tuleks selgitada, kui suure murualaga tegu, kas on sile maapind. Samuti on oluline ka suuremate kallakute või erinevate tasapindade olemasolu. Mõelda oma soovidele ja vajadustele, kui kaua soovid niitmisele aega kulutada ja milline peaks tulemus olema.

Millest koosneb muretu ja lõõgastav muruniitmine?

  1. Just Sinu aeda sobivast kvaliteetsest muruniidukist.
  2. Aiatööriistadest, millega saad keerulisemad kohad hõlpsasti korda teha.
  3. Heale tööle väärilisest tasust.

1. Muruniiduki valimine

Väike aed

Elektriline muruniiduk on mõeldud väiksemate kruntide jaoks, kuni 200 m². Kõige suurem vahe võrreldes bensiinimootoriga niidukiga on kuni 25 m pikkune juhe. Kui juhe on pikem, tekib suur pingelangus ja masina mootor võib kärssama minna. Samas müratase on elektrilisel- ja bensiinimootoriga niidukil peaaegu võrdne. Elektriline niiduk on heitgaasivaba. Elektrilistel masinatel tuleb teritada tera ja vahetada seda vajadusel. Muud erilist hooldust ei kaasne. Miinuseks on see, et nad sõltuvad pistikupesadest ja juhe võib jääda ette.

Käsiniiduk sobib väiksemate muruplatside niitmiseks inimestele, kellele sobib kerge füüsiline töö. Käsiniidukites teeb töö ära lõikesilinder, mis niidab pöörlemise ajal muru. See on keskkonnasäästlik valik, ilma kahjulike hedeteta. Lõikab kõige kaunima muru. Vali käsiniiduk, kui tahad olla moodsalt keskkonnasõbralik ja pälvida naabrite rahulolu.

Muruniidukid väiksesse aeda 
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect

Keskmise suurusega aed

Robotniiduki valikul on aia ja niidetava ala suurus esimeseks parameetriks. Maksimaalne lubatud niiduvõimekus saadakse siis, kui robotniiduk töötab 24/7. Üldjuhul jäävad niiduvõimekused vahemikku 250 m² kuni 5000 m². Raskendatud võib olla töötamine keeruka kujuga, kitsaste koridoride ja paljude puude, põõsaste, peenardega liigendatud aedades, seal aitab robotil liigelda juhtkaabel. Robotniiduk vajab läbipääsemiseks vähemalt 1 m laiust koridori. Robotniiduk on kõige mugavam niitmislahendus. Kahjuks ei sobi ta igasse aeda, näiteks ei saa ta niita, kui murul on pidevalt käbid. Samuti ei sobi hästi ta viljapuudega aeda, kui ei ole jaksu mahakukkunud õunu regulaarselt üles noppida.

Robotniiduki investeering tasub ära pikas perspektiivis. Seadistamine võtab aega aga pärast töötab iseseisvalt. Paljusid robotniidukite mudeleid on võimalik juhtida nutiseadmesse laetava äpi kaudu. Masina seadistamiseks tuleb luua perimeeter, määrata roboti niitmiskõrgus ning määrata graafik, mille alusel niiduk töötama hakkab. Määrata tuleb laadimisjaama asukoht aias. Laadimisjaama asukoha valimisel tuleb arvestada, et see peab paiknema toiteallika läheduses. Peab avestama, et robotniidukil oleks liikumiseks piisavalt vaba ruumi. Samuti tuleks hoolitseda, et laadimisjaam oleks varju all, mitte vihma käes.

Paigaldamine: Pange maha piirdetraat. Piirdetraat loob elektromagnetilise signaali, mille abil niiduk muruserva tuvastada saab. See määrab robotile tööpiirkonna. Traati on võimalik painutada ja traadiga on pakendis kaasas selle kinnitamiseks mõeldud naelad. Robotniidukitesse on sisse ehitatud mitmed ohutusmeetmed. Kuna niidukid töötavad omapead, on vajalik tagada, et nende töö oleks riskivaba ka siis, kui omanikku läheduses pole. Robotniidukitel olevad andurid tagavad nende töötamise ohutuse. Tänu anduritele teevad robotid kindlaks, mis nende ümber toimub ning millises keskkonnas nad töötavad. Samuti ennetavad andurid mururoboti ümberkukkumise, juhul kui see peaks nõlvast üles või alla liikuma. Kui robotmuruniiduk tööd tehes ümber kukuks, ohustaks see nii robotit ennast kui ka uudishimulikke lapsi või koduloomi.

Robotniiduk on keskkonnasõbralik. Robotniiduk, millel on pöörlevad lõiketerad ja programm, mis paneb masina  ööseks puhkama, on siili ja loomasõbralik. Robotmuruniiduki hooldus on klassikalise muruniiduki omast lihtsam. On vaid aeg-ajalt vaja vahetada lõiketerasid ning masinat puhastada. Põhja alla võib jääda muda ja kuivanud muru. Enamik seadmeid töötab ka vihma käes, kuid äikese korral tasub niiduk ja laadimisjaam vooluvõrgust lahti ühendada, et kaitsta neid voolukõikumistest tulenevate kahjustuste eest. NB! Robotniiduk aitab Sul pääseda umbrohust ja samblast muru sees. Vali robotniiduk, kui tahad muruniitmise roboti hooleks jätta ja ise millegi muuga tegeledes suveilma nautida.

Akuga muruniidukiga on aias lihtne toimetada ja see on vaikne. Akumasina puhul on ainukeseks jooksvaks kuluks niiduki terade teritamine ja/või vahetamine. Pikas perspektiivis odavam, kuna ei vaja pidevat õli ega bensiini juurde kallamist. Tavalisest kergem ja lihtsamini käsitletav. Keskkonnasäästlik. Akude laadimine võtab aga mitmeid tunde aega ja lisaakud on kallid. Kuid samas mõnedel on jõudlus suurem, kui bensiininiidukitel.

Muruniidukid keskmise suurusega aeda 

Suur aed

Bensiinimootoriga muruniidukeid on erinevaid: külgväljaviskega, koguja taha väljaviskega ja multšivad, iseliikuvad, lükatavad. Multšimise ehk muru peeneks hekseldamise ja mahajätmise puhul on miinuseks see, muru pind muutub happeliseks ja ei saa õhku, kui multš jääb peale. Ja pinnas hakkab sammalduma. Kui soovitakse suuremat niidulaiust, siis tuleb arvestada niiduki võimsusega. Väikse võimsusega niiduk lükkab veidi kõrgemaks kasvanud muru maha või poob kinni ja mootor sureb välja. Kallakute puhul on lubatud bensiinimootoritega niidukitele ainult 10% kalle. Kui kallak on suurem, tuleb sõita nii alla, kui üles minnes küünal ülevalpool. Kogumiskastiga jääb muruplats puhtaks, kuid siis tuleb arvestada muru väetamisega.

Lükatav muruniiduk sobib väiksemasse aeda. Iseliikuvaid saab hästi kasutada suuremates aedades, neil on kuullaagritel rattad, mille abil liigub masin kergemalt edasi. Leidub nii esi-, taga- kui ka neljarattaveoga muruniidukeid. Esirattaveoga masinat on kõige lihtsam manööverdada, kuna esirattad saab hõlpsalt õhku tõsta ning seejärel soovitud suunas niitmist jätkata. Samuti on osadel esirattaveoga niidukitel võimalik reguleerida kiirust. Kui on aga soov soetada kogujaga masin, siis tuleb valida tagaveoga masin, kuna koguja täitumisel läheb masina raskus tahapoole ning esivedu saaks seetõttu kannatada. Oluline on ka rataste reguleerimine. On niidukeid, millel saab muuta ühe hoovaga, teistel igat ratast eraldi. Bensiinimootoriga masinate miinuseks on see, et neid tuleb igal aastal enne hooaega hooldada: vahetada õli ja kontrollida õhufiltrit. Bensiinimootoriga niidukid on ka lärmakad. Vali bensiiniga töötav niiduk, kui tahad suure töö ilma suuremate jamadeta ja juhtmetest üle sõitmise pärast muretsemata võimalikult ruttu kaelast ära saada.

Murutraktor sobib aeda, mille suurus on 1500 ruutmeetrit või enam. Traktori hind sõltub võimsusest. Kui pind on ebaühtlane, suuremate kallakutega, vooreline ja soovid tihti kasutada ka käru, siis on vaja suurema võimsusega traktorit. Murutraktorit valides tuleb teha otsus, kas eelistada masinat, mis viskab muru välja, korjab selle kogujasse või teeb murust multši. Reeglina saab kõigile murutraktoritele kogujat ka hiljem lisada, aga siis tuleb jälgida, kuidas need omavahel ühilduvad. Enamikel traktoritel on lõikeosa kõhu all, aga leidub ka külgväljaviskega masinaid. Eraldi on müügil ka multši tegemise komplektlahendus, milleks paigaldatakse traktorile multšiklapp ja spetsiaalne tera. Nii nagu autodel, on ka murutraktoritel kolme käigukasti tüüpi – automaat, poolautomaat ja manuaal. Automaatkäigukast pakub suuremat kasutusmugavust ning on ka pisut kõrgema hinnaga. Seda tüüpi käigukast on soovitatav neile, kellel on aias palju manööverdamist ning tagurdamist, sest käiguvahetus on kiirem ja sujuvam.

Murutraktorit ostes on oluline vaadata ka selle lõikelaiust. Mõnevõrra vähemolulised detailid, mida traktorit ostes jälgida, on rataste suurus, kütusepaagi mahutavus ja masina enda kaal. Reeglina on võimsamatel traktoritel ka suuremad rattad.

Kui maja ümber on väike iluaed, kus on palju lilli, põõsaid ja viljapuid, pole murutraktor parim valik. Sellisel juhul sobib hoopis raider. Raideril on liigendatud roolisüsteem, suure manööverdamisraadiuse ja ees asetseva lõikeosaga masin, mis muudab niitmise põõsaste ja lillepeenarde vahelt lihtsaks ja mugavaks. Raideril on siiski traktoriga võrreldes üks miinus – puudub statsionaarne kogumiskast, millega niidetud muru kokku korjata. Vali murutraktor, kui tahad nautida sõidumõnu ja ärgata järgmisel hommikul seljavaluta!

Muruniidukid suurde aeda 
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect

2. Käepärased aiatööriistad, mis aitavad aeda korras hoida

Oksakäärid

Kui Sa tahad, et lillepõõsad terveks jääksid.. Püga oma põõsaid oksakääridega, ära lase
muruniidukil õitega oksi lõhkuda.

Akutrimmer

Kui tahad, et viimistlus oleks viimase peal. Korrasta sellega muru ja põõsad seinte ja aia
juurest, kuhu muruniiduk ligi ei pääse.

Muruõhutaja ehk aeraator

Kui soovid, et sinu aias oleks rohi kõige rohelisem. Anna oma murule uushingamine aeraatoriga, mis lisab mullale hapnikku ja hoiab ära sambla vohamise.

Aiatehnika  Vaata kõiki »

3. Muru niidetud, aed kenasti korras!

Premeeri ennast hea töö eest mehise grilliroaga,mõnule kümblustünnis või võta lamamistoolis päikest.

Oled selle ära teeninud!

Suveised aiakaubad  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
Related Posts
  1. Murust ja muruniitmisest

    Murust ja muruniitmisest

    Kaunis muruvaip nõuab rohkem poolt kui esialgu arvata võib. Millal väetada, millal niita, milline niiduk valida ja milleks on õhutamine vajalik? Nendele küsimustele saad vastuse Bauhausi blogist.

kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo