Laeb

Anname nõu terrassi ehitamiseks

Oled mõelnud, et sul võiks olla oma terrass? Terrass on lõõgastumiseks, värske õhu ja päikese nautimiseks ning suviste koosviibimiste pidamiseks. Terrassiga annad oma kodule väärtuslikku lisaruumi ja see näeb ka stiilne välja. Meie abiga saad selle unistuse hõlpsasti teoks teha ja täitsa ise terrassi valmis ehitada!

Üldiselt tasub ehitada alt tuulutatav terrass, kuid selle võib teha ka soklita, näiteks liivapadjale. Maja külge ehitatava terrassi puhul üldjuhul ehitusluba ei nõuta, kuid enne töö alustamist oleks siiski mõistlik selle kohta küsida kohalikust ehitusjärelevalvest.

Mida ehitamisel vajad?

Kui oled otsustanud, et maja või suvila juures võiks terrassi ehitama hakata, siis mida sul tarvis läheb? Enamasti ikka puitu (karkassi talad-postid ja kattelaudis ehk põrand), alusmaterjali (nt postialused ja betoon), nurkrauda ja muid metallosi ning paigaldus- ja kinnitustarvikuid (kruvid ja/või naelad). Ära loomulikult unusta vajalikke masinaid ja tööriistu. Ja kui su unistuseks on valgustusega terrass, siis ära unusta ehitusele eelnevalt ka terrassivalgusteid sisse planeerida.

Puitmaterjali valik

BAUHAUSi valikust leiad kvaliteetsed puidukaitsevahendiga süvaimmutatud terrassilauad. Tänu sellisele töötlusele need lauad ei pehki kergesti, sest puidukaitsevahend on tunginud nende pinna alla.

Eesti ilmastik paneb õues olevad puitehitised üsna karmilt proovile. Kaitsetöötlemata puitu ähvardab tuhmumine, hallitus- ja kõduseened, majavamm ja bakterid. Peale pintseldatav puidukaitsevahend ei pruugi tagada puidule piisavat kaitset. Survemeetodil immutamine parandab märgatavalt puitmaterjali pehkimiskindlust. Süvaimmutatud puit peab välitingimustes 3–5 korda kauem vastu kui immutamata puit. Kui tahad olla kindel, et su ehitis oleks vastupidav ja pika kasutuseaga, siis on süvaimmutatud puit kindel valik.

A-klassi süvaimmutatud puitu kasutatakse maapinna või veega pidevalt kokkupuutes olevatel objektidel. See sobib ka näiteks terrassi karkassiks.

AB-klassi süvaimmutatud puit on mõeldud ainult maapinnast kõrgemal olevate struktuuride jaoks. See sobib näiteks terrassi või lehtla kattelaudiseks ehk põrandaks.

Süvaimmutatud puitu kasutatakse laialdaselt kõikjal, kus ehitis peab taluma ilmastiku kapriise. Tänu suurepärasele pehkimiskindlusele kannatab see kokkupuudet maapinna, vee ja betooniga. Seda võib kõhklemata soovitada, kui puittarind on pidevalt ilmastiku räsida või kui seda on keeruline parandada. Survemeetodil immutatud puidul on kaks kaitseklassi – A ja B. Süvaimmutatud puitu ei soovitata kasutada eluhoonete siseruumides, juhul kui koknkerrtse toote puhul pole kinnitatud selle sobivust siseruumidesse.

Tutvu ka Kestopuu ry terrassiarvutiga, mille abil saab modelleerida terrassi suurust ja kuju ning valida põrandalaudade eri laiusi ja laopikkusi. Arvuti arvestab kokku puitmaterjali ja kinnitustarvikute kulu. Kui sisestad programmi materjali ja tarvikute hinnad, rehkendab arvuti, kui palju sul see kõik kokku maksma läheb: kestopuu.fi/terassilaskuri

NB! Süvaimmutatud puitu ei tohiks kasutada eluhoonete siseruumides.

Terassilauad  Vaata kõiki »

Aluspind / vundament

Paigaldus- ja kinnitustarvikud

Kui aluspind on tihe ega külmu läbi, võib olla piisav, kui teha betoon-õueplaatidest, plokkidest ja/või valubetoonist kergvundament. Kui aga maapind on külmakerkeline või pehme, tuleks ehitusspetsialistilt abi paluda, kuidas ehitisele korralik vundament rajada. Terrassi võib teha ka soklita ehitisena maapinnale, nt liivapadjale/peenrale.

Terrassile tuleks valida roostevabad paigaldus- ja kinnitustarvikud – roostevabast terasest kruvid ning kuumtsingitud naelad. Paigaldamisel võib vaja minna ka näiteks ploki/posti tugikingi ja nurkraudu.

Et terrassi väljanägemine kruvide nähtavale jäämise tõttu ei kannataks, on võimalik need kinnitada ka peidetult. BAUHAUSist leiad kvaliteetsed ja lihtsalt kasutatavad terrassikruvide peitpaigalduseks mõeldud töövahendid.

Väikese terrassi ehitusjuhis

Kergvundament

1. Aseta betoon-õueplaadid (500 x 500) terrassi nurkadesse. Kontrolli pika laua ja vaaderpassiga, kas kõik plaadid on ühel kõrgusel. Tee vastav tugiposti-joonis ka tagakülje poolele kaugusele ja esiküljel 1,5 meetri kaugusele nurgast (trepitoed).

2. Paigalda selle joonise järgi tugiposti toed õueplaatide peale.

3. Täida tugiposti õõnes keskosa valmisbetoonimassiga. Uputa 6 mm harjaterasest (periood-profiiliga teras) lõigatud 360 mm pikkused jupid värskesse betoonimassi, 4 tk tugiposti kohta.

Karkass

4. Aseta karkassi välise raami plangud (esi- ja tagakülg ning otsad) kohade ja naeluta plangud üksteise külge 5” naeltega kinni, kolm naela ühenduskoha kohta.

5. Mõõda ja märgi vahetalade kohad (500 mm vahega) ja kruvi talade tugikingad kinni. Kasuta roostevabu 4 x 40 kruvisid, 8 kruvi talatoe kohta.

6. Paigalda vahetalad tugikingadesse ja kruvi kinni, 4+4 kruvi otsakinnituse kohta.

7. Pane paika käsipuude püstpostid ja kinnita karkassi külge 90 x 90 x 2,5 x 65 nurkraudadega, kruvid roostevabad 4 x 40, 4+4 tk nurkraua kohta.

NB! Trepi külgedel jätkuvad postid u 300–400 mm karkassi alumisest pinnast allapoole, et trepi saaks postide külge kinnitada. Sel moel on nii käsipuud kui ka trepp tugevamad.

 Laudis

Kontrolli enne laudise paigaldamist karkassi ristimõõtu (diagonaali). Mõõda kõigepealt kaugus karkassi vasakpoolsest esinurgast parempoolse taganurgani, seejärel parempoolsest esinurgast vasakpoolse taganurgani. Nihuta vajaduse korral karkassi esiservast sedajagu, et mõlemad mõõdud oleksid samad – siis on karkass õiges „ristimõõdus“.

8. Alusta laudise paigaldamist terrassi esiservast. Tee esimestesse laudadesse käsipuupostide kohale vajalikud lõiked.

  • Kasuta terrassikruvisid 5 x 60, kaks kruvi ühenduskoha kohta. Laua otstesse tasub kruviaugud valmis puurida, sest niimoodi hoiad ära laudade lõhenemise kruvimispunktides.
  • Sobiva laudade vahe saab näiteks nii, et asetad puusepapliiatsi kattelaudade vahele. Kui lauad on märjad, (= rasked), tasub teha väiksem vahe, sest lauad tõmbuvad kuivades kokku.
  • Pärast esimese laua kinnitamist võid edasi toimida ka sel viisil, et kinnitad viimase laua terrassi tagumisse serva ja paigaldad kõik nende vahele jäävad lauad ühtlaste vahedega. Nii võid kindel olla, et sa ei pea viimast lauda pooleks lõhestama

Trepp

9. Sae astmete alla külgedele pandavad tugilauad õigesse mõõtu ja kinnita need teineteise külge näiteks laudise tegemisest üle jäänud lauajuppidega. Tee kolm samasugust elementi ja kinnita üks trepi keskossa toestuseks. Lihtsama vaevaga saad siis, kui kasutad valmiskujul trepi alustalasid.

10. Paigalda betoonist 300 x 300 õueplaadid maha nii, et need jäävad trepi külgtugilaudade alla trepitarindit toetama vastavalt joonisele.

- Kruvi külgtugilauad käsipuupostide külge kinni.
- Kruvi laudiselauad ja otsalauad kinni roostevabade kruvidega 5 x 60, kaks kruvi ühenduskoha kohta.

Piirde kokkupanek ja püstpostidega ühendamine

1. Püstlipid ja põiklatid. Sae mõlema poole püstlipid ja põiklatid (1) õigesse pikkusse (postide vahekaugus –42 mm) ja aseta need terrassi laudise peale.

2. Püstlipid. Sae püstlipid (2)‚ (21 x 45 mm) 800 mm pikkuseks ja aseta need oma kohtadele põiklattide peale (vt pilti).

3. Säti paika teise poole põiklatid ja püstlipid ning kruvi kinni. Aseta teised püstlipid ja põiklatid (3) oma kohtadele ja kruvi 4 x 55 kruvidega kinni, 2+2 tk lati kohta.

4. Otsapostid. Sae otsapostid (2 tk 21 x 95 mm) 800 mm pikkuseks ja kinnita kruvidega nende (4) mõlemasse otsa käsipuuelemendid.

5. Kinnita käsipuuelement püstlippide külge. Kinnita käsipuuelement nurgapostide külge.

6. Käsipuu pealislaud. Sae käsipuu pealislaud (21 x 120 mm) õigesse pikkusse ja kinnita kruvidega oma kohale.

Nipp: Kui soovid kiiremat lahendust, siis võid terrassipiirdena kasutada ka valmiskujul puidst aiaelemente või isegi klaaspaneelidest piirdeid.

Töötlemine/viimistlemine ja kinnitamine

 Kasuta kuumtöödeldud ja süvaimmutatud puidu kinnitamiseks roostevabast või happekindlast terasest valmistatud kinnitustarvikuid. On oluline, et koos kasutatavad kinnitusvahendid, kruvid ja naelad oleksid kõik samast materjalist. Mida laiemat laudiselauda kasutad, seda vähem on tarvis kruvisid.

Lisaks kruvidele läheb vähem vaja karkassikraami, sest terrassi nn allavoolu-vahemaid võib pisut kasvatada. Tänu sellele ei kasva ehitamise kogukulu väga palju, kuigi valid laiemad laudiselauad.

Süvaimmutatud puitu võib viimistleda samamoodi nagu muud puitu. Lõikepinnad tuleb aga alati puidukaitsevahendiga üle pintseldada.

Värvimine ja pinna töötlemine

 Süvaimmutatud puit muutub välitingimustes päikesevalguse toimel halliks – nagu igasugune muu puitmaterjal. Pinnaviimistlus elavdab süvaimmutatud puidu pinda ja hõlbustab selle puhtana hoidmist, kuid pehkimiskindluse aspektist ei ole see vältimatult vajalik. 

Enne pinnaviimistlust tuleb veenduda, et puit on piisavalt kuiv. Niiskele puidule kantud pinnaviimistlusvahend hakkab ketendama ja koorub maha. Kevadel ehitatu on sageli alles hilissuveks küllalt kuiv, et see korralikult üle värvida. Kõige kindlam on siiski jätta pinnaviimistlus hoopis järgmiseks kevadeks. Enne viimistlemist peab puitpind olema puhas. Terrassi võib puhastada leebe pesuvahendiga.

Süvaimmutatud puidu pinna töötlemiseks sobivad toonitud ja toonimata puiduõlid, läbipaistvad ja katvad puidukaitsevahendid ning välitingimustes kasutamiseks ette nähtud lateks- ja õlivärvid. Pruuni süvaimmutatud puidu kaitseks tasub valida pruuniks toonitud toode. Et saavutada ühtlane lõpptulemus, on mõistlik teha kõik järgnevad töötlused sama tootega. 

Sageli tahetaksegi just seda, et puidu pind tõmbuks hallikaks – sest looduse meelevallas värvi muutnud puit sobib meie üldse põhjamaise maastikuga. Sel juhul võib puitpinnal kõigepealt rahumeeli lasta 1–3 aastat päikese käes hallikaks minna. Seejärel võib seda töödelda näiteks värvitu puiduõli või puidukaitsevahendiga.

Related Posts
  1. Teeme terrassi korda!

    Teeme terrassi korda!

    Enne kui hakkame terrassil päikest nautima, tuleb terrass suveks korda teha. Anname mõned juhised, et küürimine ja õlitamine käiks kiirelt ja väikese vaevaga. Mõistlik oleks teha terrass korda enne, kui kased õietolmu levitama hakkavad!

  2. Õiged töövõtted terrassi hooldamisel

    Õiged töövõtted terrassi hooldamisel

    Terrassihooldust tuleks teha vähemalt aastas korra. Suvine päike on üks suuremaid kurjajuuri, mis pleegitab terrassi ära, seetõttu vajab sagedasemat hooldust just lõunapoolne terrass. Millega terrassi pesta, milliseid abivahendeid kasutada ja kuidas õlitada? 

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo