Laeb

Aed väikesel õuel või rõdul

Unistad oma aiast, aga sul ei ole selleks piisavalt maad… Pole hullu! Maitsetaimi, maasikaid, väiksemaid köögivilju ja suvelilli kasvatada on täiesti võimalik isegi siis, kui sul on vaid rõdu või pisike õu. Siin on mõned head soovitused, kuidas rõdule saab ilusa suveaia rajada ja õue aiaks muuta.

1. Plaani koostamine

Mida sa oma unistuste aiamaalt ootad? Tahaksid kasvatada mahetoitu või imetleda lilleilu? Või isegi mõlemat? Mõnus, kodune aed sünnib mitmesuguste taimede, ürtide ja puude kokkusobitamisel. Maitsetaimed on tänuväärne valik ja neid saad kasvatada ka siis kui ruumi on väga napilt. Saad maitsetaimede võlust päriselt aru siis, kui tood oma aiast värskeid ürte suvise joogi ehteks või roogade maitsestamiseks. Suvelilledega lood oma aias lummava värvimängu, mis annab Sulle tõelise suvetunde. Puud ja vääntaimed kujundavad aiast meeldiva suvise oaasi, kus veedad märkamatult tunnikese ja ehk teisegi.

NB! Muuda oma aed võimalikult hubaseks, kombineerides erisuguseid lilli, taimi, ürte ja köögivilju ning paigutades need rõdul või õues eri tasanditele, näiteks pottidesse, riiulitele ja amplitesse

2. Taimede valimine

Kui hakkad aeda rajama, koosta kõigepealt vettpidav plaan. Tee selgeks, millises suunas su rõdu või õu avaneb. Taimed ja ürdid vajavad õitsemiseks valgust umbes 6–8 tundi päevas. Kui su aed asub lõuna pool, vajavad taimed seal päikselistel päevadel varju; kui aga põhja pool, võib tarvis olla taimevalgusteid. Itta ja läände avanevad õued ja rõdud saavad päeval harilikult just sobival määral valgust. Taimede ja lillede valikul tuleb niisiis lähtuda võimalikust valgusest ja temperatuurist. Näiteks basiilik ja tomat naudivad soojust, seevastu kannikesed ja okastaimed kannatavad hästi jahedust. Münt ja petersell kasvavad kenasti poolvarjulisel rõdul või aias.

TEMPERATUUR

Klaasitud rõdu

Klaasitud rõdu võib võrrelda kasvuhoonega. Vali klaasitud rõdule sellised taimed, millele meeldib soojus. Näiteks:

  • tomat
  • basiilik
  • paprika
  • tšillipipar – neid tuleb sageli kasta ja tuulutada
  • maitsetaimed ja ürdid, sest need ei nõua kuigi suurt kasvupinda
  • viljapuud

NB! Pea meeles, et kuumadel suvepäevadel tuleb klaasitud rõdu paneelid kas täiesti või osaliselt avada, et temperatuur rõdul ei tõuseks taimede jaoks talumatult kõrgeks!

Avatud rõdu, terrass või hoov

Avatud rõdu või õu on ilma meelevallas. Vali avamaale sellised taimed, mis ilma heitlikus ilmas vastu peavad. Jahedust kannatavad hästi näiteks:

  • okastaimed
  • kannikesed ja elupuud
  • kartul
  • hernes
  • pukspuud
  • begooniad

NB! Ära unusta avatud rõdule või õue rajatud taimeaeda tublisti kasta, sest tuul kuivatab mulda kiiremini.

PÄIKESEVALGUS

Päikseline aed

Päikselisse ja valgusküllasesse aeda või rõdule sobivad hästi ürdid. Ka paksude lehtedega taimed taluvad kuumaks mineva rõdu tingimusi kenasti. Vali näiteks:

  • pelargoonid
  • peiulilled
  • palmid
  • lavendel
  • rosmariin
  • tüümian
  • tomatid

Varjuline aed

Varjulisse aeda sobivad suurepäraselt mitmeaastased ja suurte lehtedega taimed. Näiteks:

  • luuderohi
  • sõnajalad
  • salat
  • petersell ja münt.
  • suurelehelised taimed
  • kannikesed
  • elupuud
  • okaspuud ja -taimed
Istutamine ja kasvatamine  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect
  12. E-pood
    Click & Collect
  13. E-pood
    Saadaval kaubamajast
  14. E-pood
    Click & Collect
  15. E-pood
    Click & Collect
  16. E-pood
    Click & Collect
  17. E-pood
    Click & Collect
  18. E-pood
    Click & Collect

3. Taimede istutamine

Ära karda ühte potti kokku panna eri taimi ja ürte! Enamikule liikidele sobib hästi üks ja sama muld, sina aga hoiad ruumi kokku. Arvesta sellega, et koos kasvavate taimede kastmistarve peaks olema sarnane.

Ära unusta, et aiataimed tahavad ka väetamist. Suvelilled õitsevad rikkalikult, kui neile anda õige muld ja vajalikul määral väetist. Maitsetaimede ja köögiviljade väetamisel tasub seevastu olla mõõdukas, et väetis ei mõjutaks saagi maitset ega soodustaks taimehaiguste levikut. Nii et lilli väeta korralikult ja toidutaimi parajalt. Tutvu ka erinevate muldade valikuga BAUHAUSis.

4. Istutusaluse valimine

Maitsetaimedele, köögiviljadele ja suvelilledele sobib enamasti u 20 cm sügavusega kasvualus, põõsastele ja väikestele okastaimedele läheb aga vaja suuremat, u 60 cm sügavat kasvualust. Lillepotte kasutades saad vähese vaevaga rajada stiilse aia, aga kui tahad, et su aed oleks eriti hubane, proovi seada taimi ka amplitesse ja istutuskastidesse. Ronitaimed võid roomama sättida lilleraamidele, millega saad terrassil või aias ühtlasi luua privaatse nurgakese. Kõikvõimalike kasvualuste valimisel võib piire seada üksnes su fantaasialend!

Väga paljude taimede jaoks on tarvis, et potis oleks drenaaž, mis aeglustaks vee aurumist ja eemaldaks samas potist liigse vee. Drenaaži on lihtne teha – puista lihtsalt enne poti mullaga täitmist selle põhja kiht kruusa. Kruusa, teokarpe või kive võid panna ka mulla pinnale – niiviisi saad oma potitaimi ühtlasi kaunistada. BAUHAUSis on saadaval ka lai vali altkastmispotte.

5. Paigutamine rõdule või õue

Viimane samm teel täiusliku unelma-aiani on taimede ja ürtide paigutamine õue või rõdule. Isegi pisikesele rõdule võib mahtuda palju taimi ja potte, kui kasutad ära kogu pinna. Amplid, seinavaasid ja riiulid loovad rõdule uusi mõõtmeid. Eri tasanditega aiakastid, taimeriiulisüsteemid ja lillekastid aga lisavad kasvatusruumi ja stiili õuele või terrassile.

Kõike, mida vajad oma unelmate aia loomiseks, leiad käepäraselt sama katuse alt BAUHAUS-ist. Tutvu meie laia valikuga veebipoes bauhaus.ee või tule kohapeale ostma ja imetlema!

Lillepotid ja rõdukastid  Vaata kõiki »
Related Posts
  1. Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Avaldame iga kuu kohta asjalikke nõuandeid nii toataimede hooldamise, taimede eelkasvatamise, väetamise kui ka aiatööde teemal. Et toimetused ei jääks hilja peale ja et oskaksite õigel ajal vajalikud tooted varuda. Kasulikku lugemist ja põnevaid nippe saate siit kindlasti! 

kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo