Laeb

Bokashi - uue põlvkonna köögikomposter

Eesti inimene tekitab aastas keskmiselt 54 kg toidujäätmeid, millest raisatud ehk tarbimata ja seetõttu äravisatud toit moodustab 36% ehk 20 kg. Loomulikult tuleks meil kodudes toidu raiskamist oluliselt vähendada, kuid mõningad ülejäägid tekivad alati ja siis on kasulik need targalt ära kasutada.

Neile, kes üha rohkem soovivad elada keskkonda säästvamalt ehk ökoloogilisemalt ja huvituvad endale ise toidu kasvatamisest, on uueks moesõnaks BOKASHI – biojäätmete taaskasutamine, mis sobib suurepäraselt ka kortermajadesse. Bokashi-meetod on palju tõhusam alternatiiv seni kasutatud kompostimisele – sellise menetlusega muutuvad biojäätmed toitaineterikkaks mullaks vaid mõne nädalaga. See meetod on ka kergem, kiirem, soodsama hinnaga ja ökoloogilisem kui senine kompostimine.

Aitame sul võluda jäätmetest mulda

Bokashi meetodil töötlemine on biojäätmete hõlbus, puhas ja keskkonnasõbralik eelkompostitud materjaliks muundamine. Bokashi on suurepärane lahendus, kui su majapidamises ei ole biojäätmete ringlusse võtmise ehk taaskasutamise võimalust, kuid tahad ometi, et su biojäätmetest kasvaks mingitki kasu.

Bokashi kompostrit võib hoida isegi elutoa nurgas.  Tänu oma stiilsele disainile ja kompaktsele suurusele sobib see isegi töötasapinnale. Konteineri kaanel on aktiivsöefilter, nii on selle kasutamine täiesti lõhnatu. Kompaktne struktuur hoiab äädikakärbsed eemal.

Tavaliselt toidujäätmed mädanevad, kuid bokashis need oksüdeeritakse ehk sisuliselt marineeritakse õhukindlas anumas bokashi-kliidega (sisaldavad tõhusaid mikroobe). Kahe nädala pikkuse fermenteerumisprotsessi lõpptulemus on esmaklassiline eelkompostitud materjal, milles biojäätmed säilitavad oma olulised toitained. 

NB! Bokashi konteinereid peaks olema kaks, et saaksid neid vaheldumisi täita.

Bokashi-kompostrid  Vaata kõiki »

Mida võib bokashisse panna?

 V

  • taimsed saadused (nt puu- ja köögiviljad, närtsinud lilled
  • teraviljatooted
  • väikeses koguses liha, piimatooted ja pärm
  • kohvipuru ja teepakid
  • valmistoidud
  • kala
  • kanamunad
  • väikesed kondid

 X

  • vedelad biojäätmed
  • suured kondid
  • tuhk
  • loomsed jäätmed
  • ajalehe- ja muu vanapaber

BAUHAUS juhised - Bokashi köögikompostri kasutamine

1. Kogu jäätmed kogumisnõusse. Tükelda suuremad toidupalad väiksemaks. Ära lase oma Bokashi kompostrisse asjatult õhku, vaid pane sobivaid orgaanilisi jäätmeid sinna kord päevas või harvem.

2. Lisa kompostrisse jäätmeid pannes alati kliisid (nende tootja juhiste kohaselt), et aktiveerida fermenteerumisprotsessi.

3. Tihenda jäätmeid. Kasuta tihenduslabidat või muud taolist abivahendit, et jäätmeid kompostris tihendada.

4. Lase fermenteerumisvedelik välja ehk nõruta bokashit korrapäraselt kraanist purki või kanalisatsiooni, et toidujäätmed mädanema ei läheks ja halba lõhna ei levitaks. 

NB! Lahjendatud vedelik (lahjendamisvahekorras 1:200–1:1000) sobib taimede toitmiseks, lahjendamata kujul aga kanalisatsioonitorustiku puhastamiseks. See vedelik on ka suurepärane kompostikiirendi.

5. Kui Bokashi on täis, sule see õhutihedalt ja hoia avamata vähemalt kaks nädalat. Lase aeg-ajalt vedelikku välja. Bokashi kaas võib olla tihedalt suletud isegi kuude kaupa, enne kui sisu edasi töötlema hakkad. Valmis fermenteerunud jäätmemassi võib viia oma aiakompostrisse, mullavabrikusse või biojäätmete kogumispunkti.

NB! Jäätmeseaduse kohaselt on selles etapis tegemist veel biojäätmega, seetõttu peab mullavabrik olema kaitstud näriliste eest – nt aiakomposter.

NBI! Kui su bokashi töötab õigesti, on sealt tulev lõhn veidi hapukas või meenutab õunu.

BAUHAUS-i mullavabrikuõpetus

Sul on vaja neid asju: 

- valmis bokashi-jäätmed
- vana muld või turbamuld 
- alusturvas
- mullakastiks sobiv aiakomposter, suur kaanega toober või ämber

Tee nii:

1. Laota mullakasti põhjale midagi, mis niiskust imab (näiteks ajalehti või aktiivsütt) või tee toobrisse augud, et ülemäärane niiskus ära juhtida.

2. Kalla põhja peale vana mulda. Sobib näiteks pottide vahetamisel kasutamata jäänud muld.

 3. Lisa bokashi-mass. Sega seda juurde üks ühele suhtes vana mullaga.

 4. Lisa pinnale mulda haisulukuks.

 5. Pane kaas õhutihedalt peale.

 6. Umbes kahe nädala pärast on sul toitainerikas muld, millega oma taimi rõõmustada.

Related Posts
  1. Bokashi – moodne ja kasulik kompostimismeetod

    Bokashi – moodne ja kasulik kompostimismeetod

    Maailmas laineid lööma hakanud bokashi-meetod on palju tõhusam alternatiiv seni kasutatud kompostimisele – sellise menetlusega muutuvad biojäätmed fermenteerumise käigus toitaineterikkaks mullaks vaid mõne nädalaga.

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo