KMass

Kassimuru

Kindlasti on paljud tähele pannud, et kui kass käib õues, siis läheb ta meelsasti muru sisse istuma ja asub suure isuga sööma. Sama teevad ka paljud koerad.  Selline käitumine võib tunduda veidrana kuid selleks on oma põhjus. 

Kassidel on vaja midagi, et seedimist lihtsustada ja karvapalle väljutada.  Selleks sobivad nii õuekassidele, kui ka toakassidele kõrrelised, kuid mitte kõik. Sõltuvalt muru tüübist võib tegelikult muru seest leida ohtralt vitamiine ja mineraale (A-, C- ja E-vitamiini, kaltsiumi, foolhapet jne).  Peamine on see, et kui su kassile meeldib muru süüa, siis lase tal seda teha. Tuleks veenduda vaid selles, et muru poleks keemiliste vahenditega töödeldud ja et toakass ei sööks mõnda potilille, mis võib talle kahjulik olla. 

Toakasside jaoks on loomapoodides ja aianduskauplustes müügil nii spetsiaalsed muruseemed, kui ka valmiskujul kassimuru potis.

Seemnest kasvatamiseks tuleb istutuspott täita mullaga ja lisada peale seemed. Kõige peale läheb veel umbes poole sentimeetri paksune mullakiht. Kasta ja kata nõu kilega ning hoia hämaras kohas. Esimeste idude ilmudes vii pott valguse kätte. Kui muru on umbes 7,5-10 cm pikkuseks kasvanud, siis on see söömiseks valmis. Seemnest kasvama läinud muru kasvab aja jooksul kõrgemaks ka siis, kui kass seda aeg-ajalt näksib. Mõistlik oleks istutada osa murust eraldi pottidesse, sest see võimaldab potte vahetada ja vajadusel ära näksitud muruga potid mõneks ajaks taastuma panna. Kui muru kaotab oma värvi, siis on aeg see välja tõmmata ja kõike otsast peale alustada. Seetõttu eelistavad osad inimesed kasvatada muru mitmes anumas, nii on regulaarne varu olemas. BAUHAUSist leiab selle jaoks nii mulla, potid kui ka seemed.

Kui Sa aga ei taha ise külvata ja siis vali oma kassile valmismuru - vahelduvlehine lõikehein Zumula. See sobib söömiseks nii kassidele, kui ka koertele, on ohutu ning seedimisele kasulik. Murupott vajab palju niiskust, hoia muld ühtlaselt niiske ja piserda sageli. Hoia valges kasvukohas ja arvesta, et kui pikemad kõrreotsad on söödud ja rohi pealt pügatud, siis kassi huvi raugeb ja ta ootab uut taime. Kuna muru kutsub esile kassil oksendamist, siis ei tasu kohe ära ehmuda. Kassimuru ei ole tema tervisele ohtlik. Ka kaera-, rukki-, odra- ja nisuorast võib kass näksida palju tahab.

Jälgi kassi käitumist ja kui sulle tundub, et ta sööb muru liiga palju või käitub ebatavaliselt, võta ühendust loomaarstiga.

Oluline on teada aia väetiste ja pestitsiidide kasutamisest oma aias, kus liiguvad koduloomad. Kui kass või koer sööb kemikaalidega kokku puutunud muru regulaarselt, hakkab see tema tervist mõjutama. Loom võib saada mürgistuse pelgalt muru peal jalutades, sest ühel või teisel moel satuvad kahjulikud kemikaalid tema organismi. Seetõttu soovitavad spetsialistid loomaomanikel oma aias mürgiseid kemikaale mitte kasutada.

Kõikidel piltidel on BAUHAUSI töötajate kassid BAUHAUSi kassimuru nautimas.