Põranda valik võib kõne alla tulla nii uue kodu ehitamisel kui ka olemasoleva renoveerimisel. Põrandat valides tuleks arvestada nii selle kasutusmugavuse, hooldatavuse, kui ka sobivusega kodu üldilmega. Kui panustad veidi oma aega põranda valimise detailidesse, siis on suurem tõenäosus saada selline tulemus, mis kasutusmugavuse, funktsionaalsuse ja välimuse poolest pikaks ajaks rõõmu pakub.

Põrandamaterjalide võrdlus

Kui oled käsile võtnud põranda uuendamise, siis näed, et erinevate põrandamaterjalide valik on suur ja sobiva materjali leidmine võib esialgu keeruline tunduda. Kas sinu kodu jaoks oleks sobivaim valik parkett, laminaat, vinüülpõrandakate või nende kolme variandi asemel hoopis keraamilised plaadid? Põrandamaterjalide võrdlemisel on tavaliselt esmane valikukriteerium materjalide välimus, kuid teised tähelepanu väärivad punktid on ka materjali omadus ja vastupidavus.

Üldiselt võib öelda, et laminaat on materjalina vastupidavam kui parkett, kuigi parkettide hulgas on ka vastupidavamaid alternatiive. Parketi eelisteks on seevastu pikk kasutusiga, sest parketpõrandat on võimalik lihvida ja pinda töödelda uue välimuse saavutamiseks. Vinüülparketid ja keraamilised plaadid on samuti tuntud oma vastupidavate omaduste poolest ning lisaks on nad ka väga veekindlad.

Põrandamaterjalide võrdlemisel on üheks valikut mõjutavaks kriteeriumiks loomulikult ka hind. Eelpool mainitud materjalidest on kõige soodsama ruutmeetri hinnaga laminaadid, seevastu kallimad on parkett, vinüül ja keraamilised plaadid. 

Plaatide all on soovitatav kasutada põrandakütet

Põrand vastavalt ruumi otstarbele

Lisaks põrandamaterjali välimusele ja kokkusobivusele ülejäänud kodu interjööriga tuleks tähelepanu pöörata ka ruumi otstarbele, mille jaoks põrand on valitud. Vannituppa ja wc-sse tuleks valida põrandaplaadid, magamistoa põrandamaterjalidest on aga kõige mugavamad parkett, laminaat  ja vinüül. Kööki sobivad ideaalselt näiteks keraamilised plaadid, mida on saadaval ka parketi imitatsiooniga või muu materjal, täiesti vastavalt oma eelistustele.

Keraamilised põrandaplaadid

Põrandaplaadid on tuntud oma vastupidavuse poolest ning neid on ka lihtne ja mugav puhastada. Tänapäeval valitakse põrandaplaate juba ka teistesse eluruumidesse, mitte ainult niisketesse ruumidesse. Üha enam kasutatakse põrandaplaate köökides ja isegi elutoa põrandatel ning soovi korral võivad plaadid moodustada nende ruumide vahel ühtse terviku. Mõni valib kööki keraamilised plaadid, mida elavdab erinevat tooni plaadimuster või mosaiikmustriga tehtud piirdejoon, teised aga eelistavad ühte värvitooni üle kogu põrandapinna.

 Põrandaplaat Palazzo Harmonie 15 x 90 cm kirss

Plaaditud põranda puhul on hea meeles pidada, et kuigi see on vastupidav ja üsna kauakestev, ei pea need ka igavesti vastu. Kui mõni plaat saab mingil põhjusel kahjustada (nt väga raske ese lõhub maha kukkudes plaadi), võib selle asendamine olla keeruline – eriti kui te ei ole soetanud täiendavaid varuplaate. Plaaditud põranda puhul on hea kasutada ka põrandakütet, mis pakub jalgadele rohkem mugavust, kui eelistad kodus sokkides või paljajalu käia. Lisaks jaotab plaaditud põranda all olev põrandaküte soojust ühtlaselt ka teistesse eluruumidesse.

Plaaditud põranda eeliseks on ka see, et põrandakütet kasutamata tundub põrand suvekuumuses jalge all mõnusalt jahe. Lisaks on põrandaplaadid mittepleekivad ja keskkonnasõbralikud. Plaaditud põranda absoluutseks plussiks on ka selle tuleohutus - võrreldes puitmaterjalist põrandatega ei sütti plaaditud põrand põlema. Lisaks on tänapäeval plaadid saadaval väga erineva stiili ja värvitooniga, mis tähendab, et nende hulgast leiab rohkem disainilahendusi igale maitsele.

Põrandaplaatide valik

Põrandaplaatide valimisele tasub veidi aega kulutada, sest see on püsiv ja kauakestev lahendus. Lisaks sellele, et põrandaplaadid muudavad kodu interjööri, mõjutavad need ruumi funktsionaalsust, puhastatavust ja turvalisust. Sel põhjusel peaksid plaatide valimisel pöörama tähelepanu nendele aspektidele:

  • Vali põrandaplaadid vastavalt ruumi interjöörile, mööbli värvitoonile ja stiilile. Kui on plaanis lähiajal remonti teha ja näiteks köögikapp uue vastu välja vahetada, tuleks plaate valima hakata köögi tulevast ilmet silmas pidades. Paljud eelistavad ühevärvilisi, heledates toonides või halle põrandaplaate, vannituppa valitakse aga üha enam musti või tumehalli plaate.
  • Põrandaplaatide üks valikukriteerium on plaatide suurus. Ruumi suurus ise ei pruugi plaatide suurust määrata, sest suuremõõtmelised plaadid sobivad ühtviisi nii väiksemasse vannituppa kui ka avaramasse ruumi. Kuid pane tähele, et väikese ruumi muudavad suuremad plaadid just visuaalselt suuremaks. Suurem plaadimõõt vähendab ka vuukide koguarvu, mis tähendab, et vähem tuleb vuugivahesid puhastada.

Loe ka meie artiklit "5 nõuannet keraamiliste plaatide valimiseks", kust leiad rohkem juhiseid kuidas valida põrandaplaate.

Vali keraamilised plaadid  Vaata kõiki »

Parkett- ja laminaatpõranda paigaldus

Kui valid põrandamaterjaliks parketi või laminaadi, võid need paigaldada ise või lasta töö teha professionaalil. Ise tehes saad loomulikult säästa märkimisväärse summa raha. Parketi või laminaadi paigaldamine ei ole oskajale inimesele raske töö ning isegi algaja võib parketi või laminaatpõranda paigaldamisega algust teha, järgides selgeid ja täpseid juhiseid.

Parketi alusmaterjal XPS Easy 2,2 mm

Parkettpõranda paigaldus

Parkettpõrand on sobiv valik igaühele, kes hindab ajatut puidu välimust ja naturaalseid materjale oma kodus. Lisaks tõstab parkett materjalina eluaseme väärtust. Tegemist on ökoloogilise materjaliga, mida saab aja jooksul korduvalt töödelda, kuigi näiteks harjatud ja matiks lakitud parkettpind mõjub visuaalselt hästi ka tugeva kulumise korral. Kuidas on aga lood parkettpõranda paigaldamisega?

Parkettpõranda paigaldamisel tuleb järgida mõnda olulist nõuannet. Enne paigaldamist on oluline eelkõige jälgida, et parketi ja seina ning muude takistuste vahele jääks 10–15 millimeetrit vaba ruumi. Paigaldamist on soovitav alustada ruumi vasakust nurgast paralleelselt ruumi pikima seinaga. Parketid paigaldatakse üksteise järel nii, et koputatakse haamriga tugevalt vastu parketti hoitud haamrit. Kui ruum on kaetud parketiga, tuleb viimane parketilaud õigesse mõõtu lõigata. Järgmist parketirida alustatakse eelmise rea viimasest parketist.

Parketid  Vaata kõiki »

Laminaatpõrandate paigaldus

Nagu parkett, on ka laminaat sobiv materjalivalik kodu kõikidesse kuivadesse ruumidesse. BAUHAUSi valikus on ka niiskuskindlad Logoclic Aquaprotect laminaadid, mis taluvad tänu niiskuskaitsetehnoloogiale oma pinnale sattuvat vedelikku kauem kui traditsioonilised laminaatpõrandad.

Laminaadi paigaldamine on suhteliselt paindlik, kuna laminaatpõrandat saab paigaldada aluspinnale või juba olemasoleva põranda peale. Paigaldusfaasis võib laminaatide vaheliste soonte kaitseks paigaldada niiskustõkke, kui soovitakse tagada laminaadi piisav niiskuskindlus. 

Nagu parketi puhul, alustatakse ka laminaadi paigaldamist toa vasakust nurgast, suunaga seina poole, jättes põranda ja fikseeritud takistuste vahele piisavalt liikumisruumi. Samuti suletakse laminaatide paigaldamisel laudadevahelised sooned haamriga koputades ning järgmise rea paigaldamine kulgeb samamoodi nagu parketil. 

Laminaadid  Vaata kõiki »

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut hendrerit nisi sit amet libero tempus, at pulvinar justo vehicula. Donec pellentesque augue at mi luctus, vitae facilisis leo dignissim. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. 

CTA