Laeb

Kaardista oma suvekodu seisukord

Ilmad lähevad aina soojemaks ja peagi algab taas suvekoduaeg. Kevadel tuleb suvemaja hoolikalt üle vaadata, et lahendada võimalikud probleemid juba eos. Mitmed talvel tekkinud kahjustused avastad palja silma ja muude meeltega, kui tead, kust neid otsida. Tegime kevadise kontrollnimekirja, mis aitab Sul aegsasti leida suvekodus talvega tekkinud murekohad. Kontrollnimekirja abil saad kavandada tulevasi remonditöid ning suveks uusi plaane teha võimalike uuenduste ja laienduste jaoks. Lahedat saabuvat suveaega suvekodus!

 Õues ja aias

Puidukaitse Teknos Woodex Aqua Classic. Vesialuseline, läbipaistev puidukaitse, mis imendub puitpinda ning kaitseb niiskuse, mustuse ja päikese UV-kiirgusest tingitud pleekimise eest.

  • Kas talvetormid on teinud kahju puudele või abihoonetele? Haara mootorsaag ja oksalõikur, et eemaldada murdunud puud ning oksad. Võta appi võsatrimmer, et metsaalust võsast puhastada.
  • Vaata üle majaseinad. Pragunenud värvipind tähendab, et sein tuleb üle värvida. Tumedamaks muutunud laud- või palkpindu võib pesta hallitustõrjevahendiga. Enne värvimist õigete vahenditega tehtud eeltöötlus ja kruntimine pikendavad suvekodu kasutusiga. Pehkinud laudis tuleb täielikult välja vahetada, et niiskus konstruktsiooni kahjustama ei pääseks.
  • Võiksid ühtlasi kavandada aia korrastustöid ja enne suve plaani võtta ka aiamööbli uuendamise. Loe ka meie näpunäiteid, kuidas aiamööblit ise korda teha.
Terassilauad  Vaata kõiki »

Kütte-, vee- ja kanalisatsiooni, ventilatsiooni- ja elektrisüsteemid

  • Tühjenda õues olev kaev täielikult veest ja puhasta kaevupõhi kogunenud settest. Kaevuvee kvaliteeti tasub aeg-ajalt laboris kontrollida lasta. Kui torustiku tehniline kasutusiga (30–50 aastat) on otsakorral, on viimane aeg mõelda selle väljavahetamisele.
  • Kontrolli äravoolude toimimist, puhasta valamute haisulukud ja kõrvalda torude võimalikud ummistused. Kui torud on talvel jäätunud, kutsu appi spetsialist.
  • Kindlusta, et pinna- ja sademevesi juhitakse suvekodu seina äärest ära õigesti. Puhasta sademeveemahuteid, kui vaja.
  • Vaata üle elektrisüsteemid ja veendu, et närilised või külm ei ole neid talvel kahjustanud.
  • Kontrolli kas ahi, kamin või puupliit on kenasti töökorras ja lõõrid "tõmbavad". Aastas korra oleks vaja kutsuda ka korstnapühkija, kuid kui saad selle tööga ise hakkama, siis BAUHAUSist saad osta korstnapuhastuskomplekti.
    Kui Sinu majas on soojamüüriga puupliit, mis näitab juba väsimuse märke, siis tea, et oma vana puupliidi täielikult uuendada. BAUHAUSist suure valiku ahju-, kamina- ja pliiditarvikuid vana küttekolde taastamiseks või uue ehitamiseks. Näiteks võid pottsepa abil ehitada retrovälimusega puupliidi, millele on paigaldatud moodne keraamiline pliidiplaat ja klaasuksega ahi. 
Kütte-, vee- ja ventilatsiooniseadmed  Vaata kõiki »

Katus

Katusepuhastusvahend Teknos Rensa Roof. Väga efektiivne puhastusvahend katusekivide ja määrdunud varemvärvitud plekkkatuste puhastamiseks.

Katuse seisukord mõjutab kogu suvekodu. Hoia silmad lahti, et märgata hapraks muutunud tihendeid, pragunenud korstna läbiviiku või sammaldunud kohti. Tihendeid on lihtne vahetada, samblast vabaned harja ja samblatõrjevahendiga ning pisemad katuseparandustöödki võid sageli ise ära teha. Kui katus vajab parandamist, siis BAUHAUSist leiad erinevaid katusekattematerjale

Kontrolli üle räästad. Kui räästad on lehtedest ja okstest puhtad, ei saa sademevesi katusele koguneda. Hea abivahend on selleks on räästapuhastaja. Ära unusta tööohutust! Pane enne katusele ronimist ümber turvarakmed, sest nendega hoiad oma elu ja tervist. Kui lumi ja jää on rennidele liiga teinud, siis asenda need uute vihmaveesüsteemiga.

Vajad täiendavat varikatust terrassi või välisukse kohale? Kui terass on pidevalt päikese ja vihma käes, tuleb seda tihedamini hooldada. Lisaks ei ole just väga mugav õues viibimist või söömist planeerida ilma järgi. Ära karda, et katus Su terrassi pimedaks muudab, sest katusematerjaliks võid kasutada läbipaistvat laineplaati või kihtplastplaati. Kui soovid kiiret ja kvaliteetset valmislahendust, siis BAUHAUSist leiad suure valiku ka terrassikatuseid koos konstruktsiooniga, mida on lihtne paigaldada.
Üheks võimaluseks õues istumise ala kaitsta, on ka markiisid, mida saad suvekodust linna sõites mugavalt kokku rullida, et tuul neid ei kahjustaks.

Suvekodu sisustus

Puitpõrandavärv Vivacolor Floor suurepärase kattevõimega ja väga hästi tasanduv. 

Üsna palju ütleb suvekodu seisukorra kohta su nina. Läppunud lehk võib rääkida niiskusekahjustustest või puudulikust õhuvahetusest. Kui suvekodus temperatuur talvel natukenegi plussis hoida, toimib seal õhuvahetus ja kopituslõhna ei teki.

Kasuta ruumidest liigse niiskuse eemaldamiseks niiskuseimaja abi. See aitab vältida hallitust, niiskust, ebameeldivat lõhna ja allergeenide teket. Üks niiskuseimajaja sobib kuni 20 m² siseruumidesse ja kestab kuni 3 kuud.  See töötab ilma voolu ja patareideta, minimaalne töötemperatuur on tal +10 °C. Saadaval on ka väiksemaid niiskuseimajad, mis on ideaalsed sahtlitesse, kappides ja jalatsiriiulites kasutamiseks.

Kevade saabudes tuleks suvekodu tarindid kütmise ja tuulutamisega kuivatada. Varikatus suitsulõõri kohal tagab kuiva lõõri ja korraliku õhuvoolu.

Seinad

Tumedad laigud suvemaja siseseintel ja laes aitavad tuvastada võimalikke lekkekohti, kust katus läbi laseb. Pööra erilist tähelepanu korstna ja suitsulõõri ümbrusele ning aknaraamidele ja -laudadele. Kui avastad lekkekohad aegsasti, saab neid harilikult tihendmassi ja vahupüstoliga korda teha.

Isoleeriv kruntvärv Tikkurila Multistop hoiab ära ka puidu oksakohtade põhjustatud värvitooni muutumise.

Tuleohutus

Pulberkustuti  ReinoldMax 2 kg on ABC-klassi kustuti.

Korstnapühkija peab lõõre puhastama iga kolme aasta tagant, kuid ka kamina või lõõri kahjustused annavad põhjust asjatundja appi kutsuda. Kolde saad ise tuhakühvli ja –ämbri abil tuhast puhtaks teha. Kas ahju- või kaminaukse ees põrandal kasutad kaitseklaasi? See on esimene koht, kust sädemetest võib saada leek.

 

Kontrolli, kas suitsu- ja vinguandurid toimivad. Kui vaja, vaheta patareid või paigalda uus andur. Aga vaata, kas suvekodus on käepärast ka tarvilikud kustutusvahendid? Pulberkustutit ilmselt paljud pelkgavad kasutada, kuid lihtne ja tõhus tulekustutustekk võiks küll igas majapidamises olemas olla!

Tuleohutus  Vaata kõiki »

Plaanid juurdeehitust?

Trepikomplekt Dolle Kiel on ideaalne avatud teise korruse lahendusele.

Kas suvekodu tundub siiski veidi kitsas ja unistad sellest, et saaksid suvel palju sõpru külla kutsuda? Kui suvekodul on välja ehitamata pööningu ala, siis on see ideaalne koht magamislavatsi jaoks. BAUHAUSist leiad suure valiku erinevaid trepikomplekte, keerdtreppe ja pööningutreppe, mille hulgast kindlast oma oludesse sobiva lahenduse leiad. Näiteks trepikoplektid Dolle Kiel ja Dolle Graz on menukad just oma soodsa hinna poolest! Lihtsamatesse tingimustesse sobivad pööningutrepid, mis on saadaval koos luugiga.

Et ülemis korruse külalised pererahvast häirima ei hakkaks, soovitame kahe korruse vahelise lae sammude summutamiseka katta akustilise villaga. 

Kardad, et pööning jääb liiga pime? Mure lahendavad siin katuseaknad! Kui kasutad suvekodu vaid suvisel ajal, siis piisab soodsamast ja väiksema isolatsiooniga katuseaknast, kui soovid, et katusealune korrus oleks soe, siis vali kahekordse klaasiga katuseaken, mida on saadaval nii puit- kui PVC-raamiga. 
Kui kardad, et päike hakkab hommikul und segama, siis vali juurde ka väljapoole kinnitatav katuseakna päikesevari või sissepoole kinnitatav katuseakna ruloo

Loomulikult leiad BAUHAUSist ka puitmaterjali ja kõik muud materjalid, mida ehitustööde juures vajad. Soovime Sulle jõudu ja inspiratsiooni!

Related Posts
  1. Suvekodu korda - suur ülevaade asjadest, mis suvekodus elu mugavamaks teevad

    Suvekodu korda - suur ülevaade asjadest, mis suvekodus elu mugavamaks teevad

    Suvilas tahame end tunda sama mõnusalt kui kodus. Millega muuta elu suvekodus mugavamaks, lihtsamaks ja mõnusamaks. Loe lähemalt meie põhjalikku ülevaadet.  

  2. Õiged töövõtted terrassi hooldamisel

    Õiged töövõtted terrassi hooldamisel

    Terrassihooldust tuleks teha vähemalt aastas korra. Suvine päike on üks suuremaid kurjajuuri, mis pleegitab terrassi ära, seetõttu vajab sagedasemat hooldust just lõunapoolne terrass. Millega terrassi pesta, milliseid abivahendeid kasutada ja kuidas õlitada? 

  3. Õueteede vuugid puhtaks ja samblavabaks

    Õueteede vuugid puhtaks ja samblavabaks

    Sillutiskivid nõuavad küll vähe hoolt, kuid vuugivahed vajavad siiski korrapärast puhastamist, et sammal seal mugavalt võimust võtta ei saaks. Vaata, milliste tööriistadega see töö lihtsaks teha

  4. Teeme terrassi korda!

    Teeme terrassi korda!

    Enne kui hakkame terrassil päikest nautima, tuleb terrass suveks korda teha. Anname mõned juhised, et küürimine ja õlitamine käiks kiirelt ja väikese vaevaga. Mõistlik oleks teha terrass korda enne, kui kased õietolmu levitama hakkavad!

  5. Sillutuskividega aiateed kauniks ja porivabaks

    Sillutuskividega aiateed kauniks ja porivabaks

    Sillutuskivid ja õueplaadid annavad Su hoovile korraliku ilme, nad on vastupidavad ja kergesti hooldatavad. Õuekividest võid rajada kauneid aiateid või jaotada õue eri osadeks. Kuidas kive paigaldada ja kuidas sillutuskividest teid hooldada, loe lähemalt meie blogist.

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo