Remonditöödel värvimisest ei pääse

Suvi on paras aeg remondiga tegelemiseks. Ükskõik, kas võtad ette suvila, majafassaadi või tubade värskenduse, ikka tuleb Sul kokku puutuda värvimisega. Aga värve on poeriiulitel tohutult. Uusi ja tervisesõbralikumaid tehnoloogiaid tuleb aina juurde ja tihti ei pruugi me teadagi, milliseid eriomadustega värve võiksime valida.

Pinnakaitsevahendeid kasutatakse ehitusdetailide ja -materjalide kaitsemiseks ja kujundamiseks. Sõltuvalt komponentidest (pigmendid, sideained, lahustid ja võimalikud lisandid) on neil erinevad omadused ja kasutusviisid. Välistingimustes asetsevat puitu tuleb kaitsta putukatest ja seentest tingitud kahjustuste eest; metalli aga rooste eest. Majafassaad peab vastu pidama ilmastikumõjudele ja keskkonnareostusele. Puitaknad vajavad niiskuse eest kaitsvat kihti. Mööbli tundlikke puitpindu tuleb kaitsta puhastusvahendite, kriimude, sõrmejälgede ja plekkide eest. Siseseinte puhul on aga oluline eelkõige dekoratiivsus. Pinnakaitsevahendi valik sõltub ennekõike kasutuskohast ja keskkonnamõjuritest.

Kaitse oma tervist

NB! Kui eirad lakkide ja lasuuride käsitlemisel kehtivaid ohutusnõudeid (nt vajadust ruumi hästi õhutada või töötada vabas õhus), riskeerid tõsise tervisekahjustuse saamisega. Iga pakendi tagaküljelt leiad viited koostisosade, ohtude ja kaitsemeetmete kohta.

Värvimistöid tehes kaitse hingamisteid respiraatoriga. Need kaitsevad Sind ebapiisava hapnikusisalduse, kahjuliku tolmu, suitsu, gaaside, aurude ja muude ohtlike ainete eest. Need läbi hingamisteede organismi sattuvad kemikaalid võivad põhjustada vähki, kopsukahjustusi ning koguni surma. Respiraatorid filtreerivad õhus esinevaid osakesei ning eraldavad sellest välja kemikaalid ja gaasid. Kanna kindlasti ka kummist kaitsekindaid ning riiete määrdumise vältimiseks kaitseülikonda!

Valik töökaitsevahendeid  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect

Sisevärvid ja välisvärvid

Laevärvideks ja seinavärvideks sobivad hästi valged või toonitud värvid. Nende hulka kuuluvad näiteks dispersioonvärvid ja lateksvärvid. Nad hingavad, katavad hästi, kuivavad kiiresti, on vastupidavad vananemisele ja pragunemisele ja neid võib toonida milliseks tahes. Need veest, värvipigmentidest, sünteetilistest vaikudest (sideained nagu PVC, akrülaat), täiteainetest (silikaadid või karbonaadid) ja lisaainetest (paremaks segunemiseks, kuivamiseks vms) koosnevad värvid sobivad nii fassaadide kui ka siseruumide värvimiseks – sõltuvalt siis sideaine osakaalust ja kvaliteedist.

NB! Ära kanna dispersioonvärvi otse silikaat- või lubivärvile, vaid pese eelnevalt vana värv maha ja krundi krohvitud pind.

Dispersioonvärve on erineva kvaliteediga. Veepõhiste värvide puhul pööra tähelepanu eurostandardile EN 13300. See annab muuhulgas ka teavet värvi kvaliteedi kohta. Mida parem on värvi kattevõime (1.–4. klass) ja märghõõrdeklass (1.–5. klass), seda väiksem on klassinumber. Vaid nii säästad ennast mitmekordsest värvi pealekandmisest ja peatsest ülevärvimisest. Ära muretse, BAUHAUSi professionaalsed teenindajad oskavad Sulle kvaliteedi osas kindlasti head nõu anda.
Värve on ka erineva läikeastmega – matist kõrgläikivani. Matid pinnad näivad sageli elegantsematena, aga samas on nende märghõõrdekindlus enamasti läikivate pindade omast halvem. Kes ei taha täiesti valgeid seinu, valib tootjafirma poolt toonitud värvi või laseb valget värvi soovidekohaselt toonida.

NB! BAUHAUSi toonimissüsteem võimaldab toonida väga erinevaid värve – nii hingavaid dispersioon-, lateks- ja silikaatvärve kui ka vedeltapeete. Toonitava värvi puhul jälgi tootja märgistust, kas värv on toonitav heledatesse või tumedatesse toonidesse. Lisaks on eksklusiivselt vaid BAUHAUSis müügil Swing Color värvid ja suur valik kvaliteetseid maalritarbeid. 

Erinevalt vaiku sisaldavatest värvidest, mis moodustavad vee aurustumise järel pinnale kile, reageerivad mineraalvärvides anorgaanilised sideained (nt kaaliumsilikaat) aluspinnaga keemiliselt. Seetõttu tekib aluspinnaga (krohv, looduslik kivi, betoon jne) tugev ühendus. Mineraalvärvid sobivad sise- ja välistingimustesse, on pesukindlad ja hingavad, tagavad terve ruumiõhu ja desinfitseerivad tänu oma leeliselisusele õhku looduslikul teel. Valged silikaatvärvid on lisaks veel vabad keskkonna- ja tervisekahjulikest ainetest või emissioonidest. Kuna silikaatvärvidega värvimine eeldab põhjalikumaid teadmisi ja õiget kaitseriietust, siis sobivad need pigem proffidele.

Kui tahad elada tervelt ja keskkonnasõbralikult, siis kasuta looduslikke värve nagu näiteks looduslikul vaigul põhinevaid dispersioonvärve, lubivärve, savivärve või liimvärve. Need värvid on lahusti- ja plastifikaatorivabad, keskkonnasäästlikud ja tagavad ruumides terve sisekliima.
Lisaks on saadaval ka erinõuetele vastavaid spetsiaalvärve. Nt allergikutele sobivaid värve (ei sisalda plastifikaatoreid, konserveerimisaineid ja lahusteid), plekikindlaid värve (sisaldavad spetsiaalseid sideaineid, mis tagavad eriti tiheda ja sileda pealispinna) ja niisketesse ruumidesse sobivaid värve (tundlike inimeste ja laste puhul tuleks nende kasutamist siiski põhjalikult kaaluda, sest need värvid võivad eraldavad biotsiide).

Puitfassaadide värvimiseks sobivad dispersioonvärvid, mis on väga universaalsed: nad on niiskuskindlad ja hingavad ning neid on võimalik toonida laias värvigammas. Dispersioon-silikaatvärvidel on mikropoorne struktuur, mis laseb müüritisel hingata. Kivi- ja krohvitud seinade värvimiseks vali silikaat-krohvfassaad- või soklivärv. Kuid pane tähele, et slikaatvärve, ei tohi kanda vanadele dispersioonvärvidele või kunstvaikkrohvidele.

Sise- ja välisvärvid  Vaata kõiki »

Puidu-, metall- ja plastpindade lakid

On olemas kolm peamist lakitüüpi: akrüülil, looduslikel vaikudel ja sünteetilistel vaikudel põhinevad lakid. 
Akrüüllakid sisaldavad lahusteid vaid vähesel määral ja on veega lahjendatavad. Nad on vähese lõhnaga ja sobivad nii puit-, metall- kui ka plastpindade lakkimiseks.
Looduslikel vaikudel põhinevad lakid
sisaldavad sideainetena taimseid ja loomseid tooraineid. Selliseid lakke kasutatakse nii sise- kui ka välistingimustes metall-, puit-, kips- ja kivipindade lakkimiseks.
Sünteetilistel vaikudel põhinevad lakid sobivad ideaalselt pideva koormuse all olevate pindade, nt toolide ja laudade lakkimiseks. Nad sobivad hästi ka parketi, laudpõranda ja muude puitpõrandate katmiseks, tekitades mustusele ja kriimudele vastupidava pealiskihi.
Vanamoodsatele keraamilistele plaatidele ja valamutele saab anda moodsa, erksavärvilise ilme kahekomponentsete, spetsiaalselt keraamiliste plaatidele ja vannitoakeraamikale mõeldud värvide abil. Mõõtuhoidvate puitdetailide, nt akende ja uste puhul tulevad kõne alla vaid lakid, mis reguleerivad niiskust ja kaitsevad seenkahjustuste eest. Radiaatorite lakkimiseks sobivad vaid kuumuskindlad radiaatorivärvid.

Valik lakke  Vaata kõiki »

Lasuurid ja vahad

Kes tahab välimööbli puitpindu töödelda ning neid mustuse, kriimustuste, ilmastikumõjude ja kahjurite eest kaitsta, võtab kasutusele lasuuri. Lasuuri all jääb puusüü läbi kumama ja sõltuvalt lasuuriliigist moodustub kas poorne või kilejas pinnakiht.
Lisaks võid sisetöödeks valida vaha, mis sobib ideaalselt puidust sisepindadele, mis peavad taluma vaid kerget koormust ning seina- ja laepaneelidele. Enamus vahasid on valmistatud mesilasvahast või mõnest muust looduslikust vahast, need on lõhnatud ja väga tervisesõbralikud.

Aerosoolvärvid

Lisaks on BAUHAUSi tootevalikus ka suur valik aerosoolvärve. Neid on lihtne kasutada - pihustamine annab kiire ja ühtlase lõpptulemuse. Saad kerge vaevaga uue värske ilme anda pildiraamile, lambile või mõnele muule detailile. Valikus on nii läikivaid kui matte, hõbedasi, kuldseid ja vasetoonis. Aerosoolvärve on samuti palju erineva otstarbega: nii sise- kui välistöödeks, puidule, metallile, klaasile. NB! Leiad meilt ka metallivärvi mida võib pihustada otse roostele.

Lennukaid remonditöid ja head värvimist!

Valik aerosoolvärve  Vaata kõiki »