Piirdeaedadega piiritled oma krundi ja hoovi ning aiaelemente saab mitmekülgselt kasutada ka muul otstarbel. Neid võib kasutada dekoratiivelementidena näiteks terrassi otsas. Aedadega saab  luua privaatsust saunaesisele alale või puhkenurga ümber.  Madala aiaga võib ääristada ka oma juurviljapeenrad või lillede ala. Võrkaedade ja kaitsevõrkudega kaitsed oma viljapuid ja taimi metsloomade eest. Tutvu ja saa inspiratsiooni BAUHAUSi laiast piirdeaedade valikust. ME AITAME SUL luua oma unistuste aia!

Aiaelemendid

Skandinaavia stiilis paneelid sobivad nii linnaaeda kui terrassile. Valmis aiaelementidest on kokkupanek lihtne ja vähese vaevaga saad suurepärase lõpptulemuse. Paneele saad kasutada erinevates kohtades oma aias. Need töötavad suurepäraselt ka terrassil või sellistel õuealadel, kus vajad kaitset tuule- või teiste pilkude eest või siis erinevate õuealade piiritlemiseks.

Väravad

Aiaga piiratud alale on ikka mugav minna läbi värava. Värav hoiab koduloomad ja lapsed hoovis ning sulgeb hoovi võõraste eest. Väravad on saadaval nii puidust kui metallist. SüvaiImmutatud puidust värav on tugev ja turvaline valik ning kestab välitingimustes 3-5 korda kauem kui immutamata puit.

Aiaelemendid ja väravad Vaata kõik »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect
  12. E-pood
    Click & Collect

Tuulekaitse ja privaatsus terrassil või hoovis

  • Kergesti paigaldatav HDPE kangast dekoratiivpiire, pakub privaatsust ja varju ning neid saab kasutada rõdul, terrassil ja tenniseväljakutel.
  • Lehvikimarkiis on ideaalne lahendus rõdule tuule ja uudistajate eest kaitsmiseks. Markiiside kangas on vett ja mustust tõrjuv.
  • Pillirooaed varjab vaadet ja seda on lihtne kinnitada ja vahetada.
  • Rõdumarkiis kaitseb ka päikese eest. Meie valikus on käsiajamiga, polüesterkangast ja alumiiniumkorpusega markiisid.
  • Varikatus on kergesti reguleeritav ja seda saab paigaldada kas lakke või seinale. Kangas on vett ja mustust tõrjuv.

Kasvutoed ja lillevõred

Võreelemendid on mitmekülgsed tugi- ja dekoratiivelemendid, mida kasutakse näiteks maja seinte kaunistamiseks. Need toimivad ka suurepärase tugialusena taimedele, muutes need dekoratiivseks ja pilkupüüdvaks. Kombineerides mitut elementi, saate luua imelise ja muljetavaldava terviku. Terrass ja õu muutuvad kohe atraktiivsemaks, kui lisada võreelementidesse õitsevaid taimi nagu näiteks elulõng jt. ronitaimed. Tutvu meie taimede valikuga või leia inspiratsiooni meie artiklistAed väikesel õuel või rõdul

Lille- ja kasvutoed Vaata kõiki »

Aiapostid, terasjalad ja aia paigaldustarvikud

Aiapostid ja vaiad on vajalikud aiapaneelide ülespanenkuks. Postid kaevatakse maasse enamasti kolmandiku pikkuses. Soovitatavalt võiks aiaposti vundament ulatuda maapinna külmumispiirini, siis püsib post tugevalt kinni. Sõltuvalt pinnasest võib postide augud täita kas kruusa või killustikuga.  See aiatb vihmavett paremini ära juhtida. Enne betoonitööd võiks kontrollida, kas postid on püstloodis. Aiaposti võib kinnitada maa külge metallist vaiaga. Kui on vaja tugevamat konstruktsiooni, siis tuleb vaia ümber teha betoonvalu. Aiapaneeli ääred võiksid olla postiotstega samal kõrgusel ning maapinnast umbes 5 sentimeetri kõrgusel.  Aiaelementide kinnitamiseks saab kasutada nt. terrassikruvisid ja mitmesugused nurga- või ühendusraudasid. Värava paigaldamiseks on vaja hingesid, lukustamiseks saab kasutada nt tabalukku.

Aialipid, -postid ja tarvikud Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect

Aiavõrgud ja kaitsevõrgud

Suurte territooriumite piiramiseks või hekile täiendava piirde lisamiseks kasutatakse tavaliselt võrkaedu. Võrkaiad on ilmastikukindlamad, minimaalse tuuletakistusega ja kõige lihtsamini paigaldatavad. Võrkaiaga hoiab eemal ka metsloomad koduaiast. BAUHAUSist leiad kvaliteetseid aiavõrke, krohvivõrke, koerapiirdeid ja näriliste võrke, aga ka väiksesilmalisi ja toekaid võrke marjapõõsaste kaitseks.

Võrkaedade aiapostidena kasutatakse ümaraid metallist poste. Sõltuvalt pinnasest võib postide augud täita kas kruusa või killustikuga, mis aitab vihmavett ära juhtida. Aiavõrk sobib nt. Suuremate aedade, suvilakruntide, koeraparkide jms tarastamiseks ning kaitsevõrk sobib puude kaitsmiseks näriliste ja metsloomade eest.

Võrkaiad Vaata kõiki »

Aia värvimine

Piirdeaia värvimine on vajalik aia kaitsmiseks ilmastikutingimuste eest ja suurepärane võimalus muuta aed kaunimaks. Isegi vana tara saab värske värvikihiga uue ilme. Vana aia värvimisel tuleks tara enne töötlemist korralikult pesta ja kuivada lasta. Kõige lihtsam ja kiirem viis aia pesemiseks on survepesur. See võtab maha vana värvi puidult ning eemaldab kogu sodi, mis sinna ajaga kogunenud on. Ühtlase pinna saavutamiseks varu piisav kogus värvi. Täiusliku katvuse tagab 2 värvikihti. Pea meeles, et õige värvi efekt tekib alles siis, kui see on kuivanud. Värvimiseks on kaks võimalust, kas pintsli või pritsiga. Tutvu enne värvimist kindlasti tootejuhisega ja veendu, et antud värv, peits  või lasuur sobib välitingimustesse. Korralik hooldus puitaiale on soovitav teha iga 4-6 aasta tagant.

Ehita oma aed ise

Aia ehitamisega saad kindlasti ka ise hakkama, kuid hea on arvestada järgmiste asjadega:

1. Planeeri

Enne piirdeaia rajamist tuleks ehitusloa asjus oma valla ehitusnõuetega tutvuda. Vallal võivad olla teatud eeskirjad piirdeaia kõrguse või värvi osas, mida tuleb järgida.

2. Kinnita aiapostid

Olenevalt otstarbest saab aiaposte paigaldada kas otse maapinda betoonvalu sisse või teraspostijalgade abil. Paigaldusstiili mõjutab suuresti pinnas, millele aed ehitatakse. Liivases pinnases oleks vaja betoonisegu ümber panna. Seevastu savises pinnases võib piisata ka postijalast.

3. Vali materjalid ja kinnitusvahendid

Puitaia lauad peaksid olema A-klassi säästvast puidust ja soovitavalt eelkrunditud. Kodumaine süvaimmutatud vastupidav puit on heaks materjaliks just oma suurepärase ilmastikukindluse tõttu.

Välistingimustes tuleks alati kasutada kuumtsingitud naelu ja roosteohtlikes piirkondades happekindlaid naelu. Koos kasutatavad naelad, kruvid ja kinnitusdetailid peaksid olema kõik samast materjalist.

4. Pinnatöötlus

Puitaia pinnatöötluseks sobivad puiduõli, puidukaitsevärv või välisvärv. Pinnatöötlus võib olla asjakohane näiteks siis, kui UV-kiirte mõjul on aiavärv halliks muutunud. Kontrolli, kas esineb ka puidu hallitamist või sammaldumist. Sellisel juhul tuleb aed teha samblatõrjevahendiga enne värvimist üle. Termotöödeldud aiamaterjal tuleks juba paigaldamise ajal üle värvida.

Kas terrass juba olemas?

Unistad lisaks aiale ka terrassist või plaanid terrassi renoveerida? Nõuannete ja inspiratsiooni saamiseks loe ka meie artiklit terrassi ehitamise ja hooldamise kohta!

Pea meeles, et meie kaubamajadest saad haagise 3-ks tunniks tasuta laenutada ja kogu oma aia- ja terrassimaterjali mugavalt koju viia.