Kuidas seina tapeetida? Kui palju tapeeti vaja läheb? Tapeediga värskendad hõlpsasti oma kodu väljanägemist või muudad kasvõi kogu korteri stiili! Võid proovida tapeetimist ka hoopistükkis uuel viisil, ühendades samal või külgneval seinal hulganisti eri vorme, mustreid ja värve või seades tapeedid ristipidi – sinu kodu, sinu stiil! Või pane mõnda seina fototapeet. Fototapeediga tood oma koju elu, linnu, loodust või kauneid maastikke. Meie valikust leiad ka sisustuskleebiseid ja dekoratiivkleebiseid ning muidugi ka tapeedieemaldusvahendeid vana tapeedi eemaldamiseks.

Tapeedikulu

Tapeedikulu arvestamisel arvutatakse, kui mitu paani tapeeti on tarvis seina panna ja kui mitu paani ühest tapeedirullist välja tuleb. Kõigepealt tuleb teada tapeeditava seina kõrgust ja laiust. Tapeedirullide suurus võib varieeruda, enamasti on nende mõõdud aga 0,53 x 10,05 m. Pea meeles, et need juhised on tapeetimise kavandamisel üksnes mingil määral abiks ja et tegelikkuses võib tapeedikulu sõltuvalt kohast ja objektist suuresti erineda.

Tapeedikulu näidisseinal mõõtudega 5 x 2,5 m

Seina laius on 5 m ja kõrgus 2,5 m ning tapeedirulli suurus on 0,53 x 10,05 m. Kui jagame tapeedirulli pikkuse seina kõrgusega, saame üldjoontes teada, kui mitu paani ühest tapeedirullist pikuti välja tuleb (10,05 m / 2,5 m = 4,02 paani).

Tapeedirulli pikkus Seina kõrgus Paane tapeedirulli kohta
 10,05 m 2,5 m 4,02

 

Tapeedirulli laius on 0,53 m, ja selle alusel saame seina laiuse põhjal välja arvutada, kui mitu paani laiuti vaja läheb (5 m / 0,53 m = 9,43 paani).

 Tapeedirulli pikkus Seina kõrgus Paane tapeedirulli kohta  
0,53 m 5 m 9,43

 

Näidisjuhtumil on ühte seina tarvis 9,43 ehk umbes 10 paani. Ühest tapeedirullist saame 4,02 paani, niisiis läheb ühe seina tapeetimiseks tarvis 10 / 4,02 = 2,48 rulli tapeeti.

Vajadus (paane) Tapeedirull (paane) Tapeedirulle
10 4,02 2,48

 

Nii oleme välja arvutanud, et 5 x 2,5 m seina tapeetimiseks läheb vaja 2,48 rulli tapeeti ehk siis ümardatult kolm tapeedirulli. Võta tapeeti alati siiski vähemalt üks rull lisaks, sest tapeetimisel võib ette tulla üllatusi!

Mustrilise tapeedi puhul ei tohi unustada, et muster tuleb kokku klapitada. See tähendab, et tapeeti peab olema üldiselt natuke rohkem. Kontrolli enne tapeetimist, kas kõik rullid on ikka samast partiist, sest eri partiide rullide puhul võib esineda värvitoonide erinevust.

Alljärgnevad tapeetimisjuhised on üksnes suunava iseloomuga:

  1. Jaga toa ümbermõõt 0,53 m. Nii saad teada vajamineva paanide arvu. Näiteks: 12 m: 0,53 m = 22,64 ehk 23 paani.
  2. Kui jutt käib harilikust, st mitte suuremustrilisest tapeedist, tuleb tapeeditava pinna ruutmeetritele lisada veel 3%.
  3. Tapeedipaanid lõigatakse kõrgust pidi paar sentimeetrit lühemaks. Kui põrandale toetuvaid seinaliiste ei eemaldata, peavad tapeedipaanid ulatuma nende peale. Kasuta alati teravat nuga, sest nüri terariist rikub tapeedi.
  4. Tapeedirulli algus tuleb seada laua serva järgi. Tapeet rullitakse lauale ja lõigatakse noaga sirgeks mõõdetud paan.
  5. Korraga on mõistlik lõigata mitu paani. Kõige mugavam on seda teha tapeetimislaual. Paanivirn asetatakse lauaservale, kõige pealmine paan teise äärde. Nii ei määri kliister lauda.
  6. Kliister või liim määritakse paanile laia pintsliga või tapeediliimi rulliga. Kliister peab katma kogu pinda ühtlaselt, seda ei tohi alla liiga palju ega liiga vähe. Veendu, et servad saavad kleepainega korralikult kaetud.
  7. Pööra paani mõlemad otsad paani keskele. Pabertapeedi puhul tuleb vahel kleepainel lasta mõni minut sisse imbuda. Sobiva immutusaja leiab tapeedi tootekirjeldusest.
  8. Kokku lapitud tapeedipaani kantakse selle keskkohast. Ülemine ots tuleb kinnitada seinale ja seada jooksma vastavalt servamärkidele või kõrvaloleva paani järgi. Seejärel tuleb alumine voltimiskoht lahti võtta. Kui ülemine ots on täpselt paika seatud, asetub ka alumine ots õigesti.
  9. Paani seina surumiseks läheb tarvis silumisharja või tapeedisilumislabidat. Sellega tõmmatakse ühtlaselt ülalt alla ja keskelt väljapoole. Vaata ka teisi tapeetimisvahendeid
  10. Paanide liitekohast väljuv kliister tuleb kohe puhta niiske lapiga eemaldada. Liitekoha viimistlemiseks võib kasutada vuugirulli.