Tulekahjusid on enamasti võimalik vältida, sest üldjuhul soodustab inimeste endi väär tegutsemine kahjutule süttimist. Oma kodu saad kõige paremini kaitsta, kui käsitsed elektriseadmeid, koldeid ja küünlaid õigesti ja tuleohutult. Üks kõige sagedasematest tulekahju puhkemise põhjustest on vigane elektriseade või hooletus selle kasutamisel. Elektriseadmete tõttu tekkinud tulekahjusid puhkeb igal aastal ligi tuhat. Tuleohust teatav suitsuandur tuvastab põlemisel isegi väiksema tekkiva suitsu. Ving on isegi ohtlikum kui tuli. Tulekahju alguses täidab suits ruumi mõne minutiga, nii et pääsemiseks võib olla juba liiga hilja. Turvalisuse arvelt ei tasu kokku hoida! Tutvu meie suitsu- ja vinguandurite valikuga.

Suitsuandur on soodne elukindlustus

Suitsuandur on tulekahjuandur, mis reageerib põlemisel tekkivas suitsus sisalduvatele tahmaosakestele.

Suitsuandur on igas kodus ja suvilas seadusega ettenähtud varustus. See avastab vähimagi põlemisel tekkiva suitsu ja äratab sind kohe, nii et jõuad ennast päästa ja abi kutsuda.

Suitsuandur paigaldatakse elamu igale korrusele ruumi lakke (mitte seinale), soovitatavalt ruumi keskossa, esikus või koridoris magamistoa ukse lähedale, teisel korrusel trepikäigu lähedale. Elu- ja magamistoa andur hoiatab näiteks teleri süttimisest, küünlast või sigaretist tekkida võiva tulekahju eest. Paigutuskoha ümber peab olema vähemalt pool meetrit vaba ruumi.  Igal korrusel peaks olema vähemalt üks töökorras andur iga 60 ruutmeetri kohta. Ära paigalda suitsuandurit tuulutusventiilide ette, kööki ja pesuruumidesse, sest neis kohtades võib see kahjustada saada. 

Andurid on enamasti patarei- või akutoitel. Leelispatarei (alkaline) peab vastu 2–3 aastat, liitiumpatarei kuni 10 aastat. Suitsuanduri tööiga on 8–10 aastat.

BAUHAUSi valikus on ka nutikaid Yale Smart Home suitsuandurid, mida saab ühendada nutiseadmega ja sealtkaudu kodust tuleohutust kontrollida. Uudistootena pakume ka sarjastatavad suitsuandureid Housegard Origo - kui üks suitsuandur tuvastab suitsu, saadab see signaali teistele sama seeria anduritele. Sisseehitatud asukoha funktsioon näitab, milline andur käivitas häire.

Vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit

Vingugaasiandurid reageerivad vingugaasisisaldusele õhus ning on vajalikud ruumides, kus on ahjud või kaminad, mille siibri liiga varasel sulgemisel võib tuppa tungida mürgine vingugaas. 

Vingugaas on lõhna ja maitseta mürgine gaas, mida inimene oma aistingutega ei taju. Vingugaas tekib orgaanilise aine mittetäielikul põlemisel, näiteks liiga vara suletud ahjusiiber, halva tõmbega gaasiboiler, valesti reguleeritud gaasipliit, garaažis töötav automootor või ka näiteks grilllahi.

Alates 01.01.2018 on gaasiseadmetest põhjustatud õnnetuste vältimiseks   kohustuslik paigaldada vingugaasiandur eluruumidesse, kus on korstnaga ühendatud gaasiseade. Näiteks: vannitoad või köögid kuhu on paigaldatud gaasi-veesoojendid, gaasikatladAnduri valikul tuleb tähelepanu pöörata kasutuskeskkonnale – niiskes ruumis asuva gaasiseadme korral peab valima vastavasse keskkonda sobiva nt pritsmekindla anduri. Vingugaasiandur peab vastma standardile EN50291.

Enne iga konkreetse vingugaasianduri paigaldamist lugege hoolikalt läbi tootega kaasas olev kasutus- ja paigaldusjuhis!  Oluline on, et vähemalt üks vingugaasiandur paigaldatakse ruumis hingamisteede kõrgusele. 

Üks vingugaasiandur on mõeldud kasutamiseks ühes ruumis, kuna seade näitab vaid anduri juures levivat CO taset. Kui vingugaasi võib tekkida teisteski ruumides, tuleks ka sinna andurid paigaldada.

BAUHAUSi valikus on ka mõõtmetelt eriti väikeseid vingugaasiandureid nagu Housegard mini. Sellel on sisse ehitatud patarei, kehtivusega 10 aastat, mis tähendab, et  patareide vahetamise pärast ei pea muretsema. Antud andurit on lihtne kaasa võtta ka näiteks suvilasse või matkaautosse.

NB! Pea meeles, et vinguandur ei asenda suitsuandurit ega vastupidi. 

Gaasiandur on gaasipliidi või gaasiküttega kodus hädavajalik!

Gaasiandur on hädavajalik, kui teil on majapidamises kasutusel gaasipliit või gaasil töötav kütteseadeldis. Gaasiandur avastab majapidamisgaasi, vedelgaasi või maagaasi lekke.

Oluline on valida õige gaasiandur vastavalt majapidamises kasutatavale gaasile. On andureid, mis reageerivad vedelgaasile (balloonis olev gaas) ning andurid, mis reageerivad maagaasile:

Maagaasiandur - kuna maagaas on õhust kergem ja tõuseb sellest tulenevalt ruumi ülemisse ossa, siis tuleb ka vastav andur paigaldada seinale, laest ca 30 cm allapoole.

Vedelgaasile reageeriv andur paigaldatakse aga vastupidiselt madalamale, ca 30 cm põrandast ülespoole, sest on õhust raskem.

Andur läheb häiresse kui gaasi ohtlik tase ruumis jõuab 25%-ni LEL-ist (Lowest Explosive Level). NB! Andur ei tuvasta suitsu ega vingugaasi.

Vali tuleohutustooted  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect
  12. E-pood
    Click & Collect

Kontrolli andureid regulaarselt!

Suitsu-, vingu- ja gaasiandurite töökorras olekut võiks kontrollida kord kuus. Samuti siis, kui oled olnud pikemat aega kodust eemal, puhkusel või suvilas. Kui alarm piiksub harva, tuleb patarei otsekohe uue vastu vahetada. Piiksumine on märk, et patarei eluiga on otsakorral. Andur võib lakata toimimast ka siis, kui see on liiga kaua kasutusel olnud. Kui signaal ei kõla kontrollimisel laitmatult, tuleks andur kiiremas korras välja vahetada. Suitsuanduri hankimise ja töökorras oleku eest vastutab korteri valdaja ehk elanik. Seadus ja kindlustused on alati sinu poolel, kui hoolitsed, et su kohustused oleksid täidetud. 

Esmased kustutusvahendid

Kuidas reageerid, kui tuli on siiski lahti pääsenud? Tulekahjut on kõige lihtsam kustutada, kui see on alles algusjärgus. Seepärast peaks kodus leiduma piisavalt esmaseid kustutusvahendeid ja need peaksid olema hõlpsasti kättesaadavad. Käsikustutit kasutatakse esmaseks kustutamiseks olukorras, kus kahjutule levikut on võimalik takistada kiire tegutsemisega enne tuletõrjujate saabumist. Soovitatav on hankida koju vähemalt 6 kg kustuti. Õige käsikustuti õiges kohas võib ära hoida katastroofi. Leiad meie valikust kvaliteetseid ja usaldusväärseid , CE-märgisega pulber-, vaht- ja süsinikidioksiid-käsikustuteid.

Kustutustekk on igas kodus vajalik esmane tulekustutusvahend. See sobib hästi näiteks elektriseadmete ja süttinud toidu esmaseks kustutamiseks. Kustutustekke peaks igas majapidamises olema vähemalt üks, ja kui elad eramus, oleks hea, kui igal korrusel oleks tulekustutustekk.

Tunne turvaväljapääse ja kavanda pääsuteed hoolikalt

Kõikidel elanikel oleks hea teada väljapääsuteid, juhuks kui puhkeb tulekahju. Harilikke väljapääse saab kasutada siis, kui tuli neid ei takista. Kui aga põlevast majast pääsemine tavaväljapääsu kaudu on võimatu, peavad majaelanikud ja kõik pereliikmed teadma alternatiivseid pääsuteid. Pääsuteel ei tohi olla takistusi, sest aega pääsemiseks on väga vähe, kõigest paar-kolm minutit. Leppige kokku ka selles, kuhu kogunete. Sel moel toimides näete, kas kõik on ohutusse kohta jõudnud.
BAUHAUS pakub laias valikus mitmesuguseid spetsiaalseid juhendavaid silte näiteks pääsuteede kavandamiseks ja kodu esmaste kustutusvahendite kiireks ülesleidmiseks. Tutvu ka meie ohutussiltide ja -kleebiste valikuga ning osta kaubamajast või e-poest.