Laeb

Loo valgustitega soe meeleolu oma kodus - 5 valgustusnippi

Koduste ruumide nutikalt kavandatud valgustus on oluline, et inimestel oleks mõnus olla, et nad tunneksid ennast hästi ja jaksaksid rohkem. Kui valid õige valgustuse, saad muuta kõik ruumid maksimaalselt kasutuskõlblikuks – tuleb ainult mõelda, kui mitut valgustit oleks kuhugi tarvis, mis värvi peaks olema valgus ja kuhu see peaks olema suunatud. Siin on viis punkti, mida tasuks järgida.

1. Kaardista kodune valgustusvajadus

Käi kodu läbi ja mõtle, kus oleks tarvis midagi muuta. Kas elutuba on ehk liiga hämar või hoopiski pimestab ere valgus sisseastujat? Leia oma koduse valgustuse ebakohad ja alusta neist, kui tahad asju paremaks muuta.

2. Vali valgustuse toon

Valguse värvitooni mõõdetakse kelvinites (K). Number näitab, kas valgus on kollane või pigem sinine. Valguse värvitoon mõjutab toa funktsionaalsust ning pereliikmete üldist enesetunnet. Vali oma koju sobivat tooni valgus!

3000 K – soe ja hubane kollakas valgus, mis sobib suurepäraselt elu- ja magamistuppa. Soe valgus harmoneerub kõige paremini sisustusega, milles on kasutatud looduslikke materjale (nt puit ja kivi).

4000 K – selge ja ergutav neutraalne valge valgus, mis sobib suurepäraselt töökabinetti, vannituppa ja kööki. Neutraalne valge valgus harmoneerub eriti hästi moodsa skandinaaviapärase sisustusega.

5000 K – eriti ere ja tugev sinakas valgus, mida kasutatakse näiteks tööstusobjektidel. Nii tugevat valgust läheb kodus vaja suhteliselt harva.

 

Praegusajal on võimalik paljude valgustite värvitemperatuuri muuta – nii et hommikul tasub eelistada erksamat-jahedamat, õhtul aga soojemat-hämaramat valgust. Niimoodi saab valgustusega toetada oma ööpäevarütmi ja üldist suutlikkust. Dimmerdatavate valgustitega saad sättida ka valgustuse tugevust vastavalt oma vajadustele ja nutivalgustuse abil saad isegi telefonist oma koduse valgustuse värgimamma ja selle muutumise rütmi paika panna. 

NÄPUNÄIDE: et ruumi üldilme oleks ühtlane ja rahulik, kasuta ühe toa kõikides valgustites sama tooni valgust.

Plafoonvalgustid  Vaata kõiki »

3. Arvesta kokku, kui palju valgust oleks vaja

NÄPUNÄIDE: kui vahetad hõõglambid LED-ide vastu, vaata siit valgustustugevuse suhet:

Hõõglamp LED-lamp Luumenid
25 W 3-5 W 250 lm
40 W 6-9 W 450 lm
60 W 8-15 W 800 lm
75 W 12-17 W 1100 lm
100 W 15-19 W 1600 lm
125 W 20 -25 W 1850 lm
150 W üle 30 W 2600 lm

Luksides (lx) mõõdetakse valgustustugevust, teisisõnu seda, kui palju valgust peab ruumis olema, et see oleks hästi valgustatud. Luumenites (lm) väljendatakse lampide valgustusvõimsust. See aitab sul valida oma koju õiged lambid. Oma koduse valgustusvajaduse saad välja arvutada nii.

250–400 luksi on näiteks elutuppa või esikusse sobiv valgustusvõimsus. Vali üldvalgustuseks 250–400 lm lambid.

500 luksi on juba võimsam valgustus, mis sobib näiteks töökabinetti, et töötades ei tuleks silmi pingutada. Vali lugemislampide ja köögitasapindade jaoks üle 500 lm valgustusvõimsusega pirnid.

4. Sea valguse langemisnurk

Valguse langemisnurka seades saad luua meeleolu või tuua esile sisustuselemente. Allpool on toodud mõned lihtsad tõed:

1. Üldvalgustuseks sobib hajus valgus, mis valgustab ruumi ühtlaselt ja mahedalt, ilma varjudeta.

2. Suunatud valgus (kohtvalgustus) valgustab teatud objekti või kohta heledalt, luues samas varjusid, kuma ja peegeldust.

3. Kaudne valgustus on selline, mille puhul valgusallikas on peidus ja valgus peegeldub ruumi seintelt, põrandalt või laest.

Koht- ja üldvalgustus, milles on ühendatud praktiline üldvalgustus ja tähelepanu keskendav kohtvalgustus, loovad õdusa, meeleoluka lõpptulemuse.

5. Valgustite valimine ja paigutamine

Viimane samm hästi läbi mõeldud valgustuse saamisel on valgustite valimine ja paigutamine. Eri valgustid suunavad valgust eri viisil ja sobivad eri kasutusotstarveteks. Allpool on toodud mõned nõuanded valgustite valimiseks.

  1. Virgutavaks üldvalgustuseks: LED-paneelid ja plafoonid
  2. Kenaks kohtvalgustuseks: kohtvalgustid, siinvalgustid või süvistatavad valgustid.
  3. Efektseks peidetud valgustuseks: LED-ribad ja LED-profiilid.
Sisevalgustid  Vaata kõiki »
Related Posts
  1. Päevavalguse lambiga päevad energilisemaks ja tuju paremaks!

    Päevavalguse lambiga päevad energilisemaks ja tuju paremaks!

    Miks me oleme talvel rohkem haiged, vähem energilised ja rohkem unised? Peamine põhjus on päikese puudumine ning sellest tekkiv õnnehormooni ehk serontoniini tootmise vähenemine ja D-vitamiini puudus. See kõik tekitab keha kaitsevõime langust ja tihti ka nö “talvedepressiooni”. Kuidas võidelda talvedepressiooni ja väsimuse vastu kui loomulikku päikesevalgust napib?

  2. Kodu- ja aiavalgustuse teejuht

    Kodu- ja aiavalgustuse teejuht

    Õhtute hämardudes süttivad Eesti kodudes tuled ja algab elu tehisvalguses. Iga ruum meie kodus vajab erinevat valgustust: köök head üldvalgust, elutuba hubast valgust ja magamistuba piisavalt lugemisvalgust. Valgustus on oluline osa ka õdusast ja praktilisest aiaplaneeringust.

    Et koduse valgustuse planeerimine sujuks lihtsamalt, oleme kokku pannud põhittõed erinevate ruumide valgustamiseks ja ülevaate erinevatest valgustitüüpidest.

  3. Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Meie kliimavöötmes on sügisest kevade alguseni päevad lühikesed ja päikest väga vähe, mistõttu võiks oma toataimedele või taimede ettekasvatuseks soetada taimelambi. Aga kui spetsiaalset lampi paigaldada ei soovi, on võimalik ka ise kerge vaevaga üks taimelamp teha.

  4. Too oma ellu mugavust kaugjuhtimisega EGLO Connect nutivalgustusega!

    Too oma ellu mugavust kaugjuhtimisega EGLO Connect nutivalgustusega!

    Valgus liigub uues suunas! Nutivalgustuse abil loote oma kodus mobiilseadme või kaugjuhtimispuldiga juhitava valgustussüsteemi. Saate oma kodu sise- ja välisvalgust valgustada just sellisel ajahetkel ja sellisel viisil, nagu soovite. Saate meeleolu spontaanselt oma maitse järgi muuta, näiteks reguleerides lampide heledust või valides trendika värvivalgustuse.

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo