Sauna hing on loomulikult keris ja seetõttu tasub selle valikule pöörata erilist tähelepanu. Valikuid on mitmeid, alates linnakorterisse sobivatest elektrikeristest kuni korralikku leili andvate puukeristeni. Milline keris sinule sobib? Ja millega tuleks kerisekivide puhul arvestada? Kuidas tagada, et kerist oleks kindlasti ohutu kasutada?

Kerise valimine: puu- või elektrikeris?

Kui hakkad mõtlema kerise soetamisele, on tavaliselt kaks võimalust: elektri- või puukeris. Kui see esimene tähtis otsus on tehtud, saad sukelduda paljude erinevate võimaluste maailma. Selles artiklis käsitleme elektri- ja puukerise levinumaid erinevusi, et saaksid leida endale sobivaima variandi.

Milline on hea elektrikeris?

Elektrikeris on ainuke lahendus kortermaja sauna, sest loomulikult ei vaja see suitsulõõre. Kasutusvalmis keris soojendab sauna kiiresti, parimal juhul paarikümne minutiga. Viimastel mudelitel piisab, kui vajutada nuppu ja kütteseade käivitub.

Hea elektrikeris on loomulikult võimalikult energiasäästlik, et sauna kütmine kulutaks vähem elektrit. Tänapäeval nõutakse saunalt lisaks funktsionaalsusele ka kokkusobivust ülejäänud korteri stiiliga ning BAUHAUSis on lai valik erineva välimusega keriseid.

Levinuim mudel on nelinurkne metallkorpusega saunakeris, mis kinnitatakse sauna seina külge. Lisaks sellele on võimalik soetada keris, mis paigutatakse keset leiliruumi, nii et saunasolijad istuvad ringis kerise ümber. See võimalus võimaldab suure seltskonnaga leili võtta, kuid sellega tuleb loomulikult arvestada juba sauna planeerimisel.

TornkerisTornkeris

Teine moodne variant on nn tornkeris, mis, nagu nimigi ütleb, on kitsa torni kujuga. Tornkeris on suurepärane võimalus, eriti väikeste ja kitsaste leiliruumide jaoks, kus ruumi on vähe. Tornkerisega on leili intensiivsust lihtne reguleerida. Ahju külgedele vett visates saad pehme ja niiske leili, aga otse kividele visates tekitab vesi väga kuuma leili.

Kas eelistad niisket või kuiva leili? Vali oma eelistustele vastav mudel. Elektrikeriseid on saada erinevas hinnaklassis, alates paarisajast kuni üle tuhande euro maksvate brändikeristeni.

Harvia Cilindro Plus SpotHarvia Cilindro Plus Spot

BAUHAUSi valikust leiab ka nutifunktsioonidega ja puldiga varustatud keriseid. Pildil Harvia Cilindro Plus Spot elektrikeris.

Elektrikerised  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect

Milline on hea puukeris?

Seda ei saa eitada, et puuküttega keris annab omalaadse leili, mida elektrikerisega harva saavutab. Ja läbi kerise klaasukse põlevaid puid jälgida ja nende praksumist kuulata on lausa meditatiivne.

Puukeris on eriti hea valik suvilasauna, kuid sobib ka eramajja või ridaelamusse. Kui saunas puudub veevarustus ja on vähe ruumi, tuleks hankida veepaagiga puukeris. Sel juhul saad sooja pesuvee mugavalt ja kiiresti samaaegselt kerise kuumenemisega. 

PuukerisPuukeris

Puukerise ainsaks miinuseks võib-olla on sauna kütmiseks kuluv vaev ja aeg. Kuivad puud peavad alati käepärast olema ja nendega kulub sauna kütmiseks rohkem aega kui elektrikerisega. Kuid lõpptulemus on ka sel juhul nauditav. Kuna puidu põletamisel tekivad alati väikesed tahmaosakesed, siis tuleks puukerist ostes pöörata tähelepanu ka sellele, et keris oleks piisavalt võimas.

Puukerised  Vaata kõiki »
  1. E-pood
    Click & Collect
  2. E-pood
    Click & Collect
  3. E-pood
    Click & Collect
  4. E-pood
    Click & Collect
  5. E-pood
    Click & Collect
  6. E-pood
    Click & Collect
  7. E-pood
    Click & Collect
  8. E-pood
    Click & Collect
  9. E-pood
    Click & Collect
  10. E-pood
    Click & Collect
  11. E-pood
    Click & Collect
  12. E-pood
    Click & Collect

Kerisekivide valimise juhend

Ka õigete saunakivide valimine on oluline, sest kividest sõltub, kui hea leiliga saun on. Altpoolt leiate juhised kerisekivide valimiseks:

  • Kerisekive peab olema piisavalt, sest mida rohkem kive, seda rohkem on ka soojust. Suurem saun nõuab muidugi rohkem kive kui väiksem saun.
  • Vali tõhusad kerisekivid, st sellised, mis juhivad ja taluvad hästi ka kuumust. Nende hulka kuuluvad näiteks vulkaniit ja oliviindiabaas.
  • Vali võimalikult rasked kerisekivid.
  • Ümmargused saunakivid annavad erilise pehme leili.
  • Dekoratiivkivid tuleks panna päris saunakivide peale.
Valged kerisekivid

Ümmargused valged saunakivid annavad saunale stiilse välimuse.

Lisaks kivide valikule on oluline ka see, kuidas kerisekivid laotakse. Allpool on mõned reeglid, mida meeles pidada:

  • Kivide vahel peaks õhk vabalt liikuma, nii et aseta kõige lamedamad kivid vertikaalselt kerisele.
  • Aseta suurimad kivid põhja ja väiksemad peale.
  • Jälgi, et elektrikerise takistitel ei asetseks liiga palju kive. Vastasel juhul võivad need üle kuumeneda.
  • Kerisekivide seisukorda tuleks regulaarselt jälgida, sest need ei kesta igavesti. Katkised kivid tuleks kohe eemaldada ja asendada uutega.
  • Kerisekive tasuks aeg-ajalt keerata, sest see võib pikendada nende eluiga.