Laeb

Taimede ettekasvatus: puhas, hea maitsega ja nii öko!

Taimede ettekasvatamine on kevadet ja suve oodates tore ja tänuväärne tegevus. Paljusid taimi soovitatakse ette kasvatada, sest sel moel suudavad aedviljad meie lühikese suve jooksul kindlasti saaki anda. Samuti võib ette kasvatamiseks valida huvitavaid sorte, mida aedadest või turgudelt ei leia. Ettekasvatamine ei ole üldse raske ja meie juhiste järgi toimides saab sellega edukalt hakkama ka algaja aednik. Taimi võib ette kasvatada isegi pisikesel pinnal, näiteks aknalaual või rõdul.

1. Seemnete külvamine

Kõigepealt tuleks uurida seemnepakil olevaid juhiseid. Pakilt saad selgust, millal ja kuhu selle sisuks olevaid seemneid tuleks külvata. Ettekasvatamise alustamisega ei tohiks kiirustada. Kui külvata seemned liiga vara, siis kasvavad taimekesed liiga napis valguses vaid kõrgusse ja jäävad nõrgaks. Kui kasutad taimelampi, siis seda muret ei teki.

Parima tulemuse saavutamiseks tuleks seemned külvata uude, puhtasse külvi- või pikeerimismulda. Erinevalt traditsioonilisest lillemullast kasutatakse külvimullas valget turvast. Lillemuld sisaldab rohkem väetisi ja selles kasutatakse tumedat turvast, milles võib olla taimele kahjulikke haigustekitajaid. Külvimuld on struktuurilt õhulisem ja selles on just idanemisjärgus taimedele tarvilikke toitaineid.

Kui sügavale seemned külvata? See sõltub nende suurusest. Pisikesed seemned asetatakse kas otse mulla pinnale või puistatakse neile peale õhuke mullakiht. Suuremad seemned külvatakse sügavamale mulda. Mulla all idanevad seemned ei vaja päris alguses päikesevalgust.

Veebruar

  • tšilli (jaanuar)
  • baklažaan
  • artišokk
  • juurseller
  • kuu- ja aedmaasikas
  • sibul
  • rosmariin

Märts

  • kasvuhoone tomat
  • füüsal
  • paprika (veebruar)
  • porrulauk
  • mugullauk
  • basiilik

Aprill

  • avamaa tomat
  • melon
  • kasvuhoone kurk
  • jääsalat
  • Uus-Meremaa spinat
  • kapsad
  • apteegitill
  • spargel (otsekülv)

Mai

  • avamaa kurk
  • kõrvitsad
  • porgand
  • spinat
  • lattuba
  • õisuba
  • herned (otsekülv)
  • kaalikas (otsekülv)
  • punapeet (otsekülv)

2. Seemnete idandamine

Seemned idanevad kõige paremini soojas kohas. Külvikasti või poti võib paigutada näiteks radiaatori lähedale või põrandaküttega ruumi põrandale. Idanemise abistamiseks võib kasutada ka soojendusmatti. Soojendusmatt tõstab juurte ümber oleva mulla temperatuuri ca 5–10 °C võrra kõrgemale kui on ümbritsev temperatuur. Sellest piisab taime kasvu aktiveerimiseks. 

Kasta on soovitatav pihustuspudelist, sest kastekannust tulev suur veehulk uhab seemned ja taimekesed kohalt ära.

Kui mullapinnal on juba märgata rohelist värvi ja taimed hakkavad mullast tõusma, tuleb külvikast panna natuke jahedamasse (umbes 20-kraadisesse) valgusküllasesse kohta. Enne märtsikuud külvatavad seemned vajavad lisavalgust. Kui elamises ei ole kevadel piisavalt valget paika, saab lisavalgust anda taimelambiga

Vali seemned  Vaata kõiki »

3. Taimede ümberistutamine, karastamine ja latvade pügamine

Taimede pikeerimine tähendab nende ümberistutamist oma potti või hulgakesi avaramasse kasti. Taimed istutatakse ümber, kui neil on lisaks idulehtedele (esimestele lehtedele) ka kaks pärislehte. Taim tuleb ühe käega ettevaatlikult kasvualuselt lahti võtta ning istutada kasvatuspotti ühtlasesse, niiskesse mulda, varasemaga ligikaudu samale sügavusele. Liiga pikaks veninud taime võib istutada pisut sügavamale. Pott peab olema piisavalt sügav, et juured sinna otsesuunas ära mahuksid. Kasti istutamisel tuleb taimede vahele jätta umbes 5–10 cm vaba ruumi.

Kui taimed on õrnad, oleks seemnete külvamisel targem kasutada turba- või kookostablette.

Kookostablett / brikett on tehtud kookospähkli koorest. Substraat on neutraalne ja parandab mulla omadusi. Kasutatakse seemnete külvamiseks, lillede, toataimede istutamiseks ja ümberistutamiseks ning sibullillede istutamiseks. Substraati võib segada võrdsete osadena aiamullaga ning kasutada taimede ning põõsaste multšimiseks. Brikett tuleb panna nõusse ja valada peale vett. Enne kasutamist segada.

Turbatabletid sobivad suurematele seemnetele ja sellistele kultuuridele, mis ei talu ümberistutamisel juurekava vigastamist. Sellised taimed on näiteks maguspaprika ja vürtspaprika. Turbatabletiga saab väikese taime õigel hetkel ja ilma juuri vigastamata koos mullapalliga suuremasse potti istutada.

Kookos- ja turbatableti edu võti seisneb nende leotamisel toasoojas vees enne külvi. Umbes veerandtunnise leotuse järel saad sobivas vormis „külvikuubiku“, mis on õige niiskuse ja hapnikuvaruga, külvide arenguks vajaliku pH ja toitainetega.

Biolagunevad ettekasvatuspotid on samuti hea ja ökoloogiline valik, sest need on biolagunevad, rikastatud taimetoiduga ja juured võivad vabalt läbi potiseina kasvada. 

Taimedel, mis peavad hargnema (laiusse kasvama), tasub latv ära näpistada võimalikult varakult. Taimel peab selleks ajaks olema umbes 2–3 pärislehte või lehepaari. Kui vaja, tuleb seda toimingut mitu korda korrata. Näiteks tšillipipar kasvab niimoodi tihedaks ja annab rohkem saaki.

Taimi tuleks karastama hakata umbes nädal või kaks enne avamaale istutamist. Karastamisajal viiakse taimed päevaks õue ja tuuakse ööseks siseruumi tagasi. Karastamist tuleb alustada vähehaaval, sest liiga kiire temperatuuri alandamine võib kasvu kinni panna. Siin tasub appi võtta katteloor. Taimed võib istutada avamaale alles siis, kui enam hallaohtu ei ole.

4. Uus trend - Vesiaiandus ehk hüdropoonika

Vesiaiandus ehk hüdropoonika on suurepärane taimekasvatusviis. Vesiaianduses ei kasutata taimede kasvatamiseks üldsegi mulda, vaid üksnes vett ja turvast või kergkruusa. Vesiaianduse pluss on, et kasvumaterjal ei muutu kõduks ega liiga tihkeks, vaid säilitab oma koostise. Kui alusmaterjal püsib ühtlasena, kindlustab see taimedele parima kasvukeskkonna. Vees kasvatamisel saab taim vajalikud toitained kätte vette lisatavatest taimeväetistest (toitelahustest). Vesiaiandus sobib suurepäraselt maitsetaimede ja lehtsalatite kasvatamiseks.

Vesiaiandus sobib kõikidele! Vesiaianduskastis võid vee sees kasvatada lehtköögivilju, ürte ja kas või lilli. Ilma mullata ja varasemate kogemusteta. Enam ei ole vaja tarida mullakotte kolmandale korrusele ega köögist mulda koristada. Isegi rõdu ei ole hädavajalik. Kasvatamiseks kulub vähem aega, kuid saad ikkagi põneva elamuse ja tublid tulemused. Külva ja naudi üha uuesti, läbi kogu aasta!

Täida kast veega, aseta seemnekapslid kaanes olevatesse avadesse ja oota. Juba paari nädala pärast võid korjata esimesi basiiliku- või salatilehti või mis tahes muud saaki, mida oled otsustanud kasvatada.

Istutuskastid ja minikasvuhooned  Vaata kõiki »

5. Taimelambid

Valgus on tähtis, eriti kui kasvatad midagi sisetingimustes. Taimelamp aitab taimedel nii pikkusse kasvada kui ka tugevust koguda. Kohe, kui võrsekesed nina mullast välja pistavad, janunevad nad valguse järele.

Aasta kõige pimedamatel kuudel (septembrist märtsini) ei piisa päevavalgusest. Siis tuleb taimedele vähemalt kaheksa tundi ööpäevas lisavalgust võimaldada.

Kui taim saab liiga vähe valgust, venib ta kergesti pikaks ja kiitsakaks. Üksteise järele paigutatavate valgusliistude või valgustorudega on võimalik valgustada suuremaidki pindu. Taimelampide kohta loe lähemalt meie varasemast artiklist "Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks".

Taimevalgustid  Vaata kõiki »
Related Posts
  1. Kasvuhoone - kuidas valida ja kuhu paigaldada?

    Kasvuhoone - kuidas valida ja kuhu paigaldada?

    Kevad kogub hoogu ja kellel pole veel kasvumaja, siis aeg oleks sellele mõelda. BAUHAUSis on müügil nii nelikanttorust kui alumiiniumraamiga, nii kile- kui kihtplastikkattega kasvuhooneid, nii suuri aiakasvuhooneid kui ka kompaktseid rõdukasvuhooneid. Aga milline on aiapidajale piisavalt hea ja vastupidav valik, et see oleks mugav ja sobituks ka aiaga?

  2. Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Aianduskalender ja aiandusnõuanded

    Avaldame iga kuu kohta asjalikke nõuandeid nii toataimede hooldamise, taimede eelkasvatamise, väetamise kui ka aiatööde teemal. Et toimetused ei jääks hilja peale ja et oskaksite õigel ajal vajalikud tooted varuda. Kasulikku lugemist ja põnevaid nippe saate siit kindlasti! 

  3. Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Taimelamp - valguskiir taimele pimedaks perioodiks

    Meie kliimavöötmes on sügisest kevade alguseni päevad lühikesed ja päikest väga vähe, mistõttu võiks oma toataimedele või taimede ettekasvatuseks soetada taimelambi. Aga kui spetsiaalset lampi paigaldada ei soovi, on võimalik ka ise kerge vaevaga üks taimelamp teha.

0 kommentaar(i)
Vali kaubamajad Jätka ostmist
Lasnamäe Vali Valitud
Tähesaju tee 8 13917 Tallinn +3726029200 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.lasnamae@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo
Rocca al Mare Vali Valitud
Kaeravälja tn 3 13516 Tallinn +3726029400 E - R 08:00 - 20:00
L 09:00 - 19:00
P 09:00 - 17:00
info.rocca@bauhaus.ee
Juhised Lisainfo