Muruniiduki hooldamine on protseduur, mida tuleks teha regulaarselt vähemalt kord aastas, et tagada niiduki võimalikult pikk eluiga. Sobiv aeg niiduki hooldamiseks on kas suvehooaja alguses või lõpus. Kui tegemist on lükatava niiduki hooldusega, hõlmab selle põhihooldus pistikute puhastamist, õlivahetust, õhufiltri kontrollimist – võimalusel ka puhastamist ja vahetamist – ning tera kontrollimist ja teritamist. Lükatavaid niidukeid on saadaval akutoitel, elektri- ja bensiinimootoriga mudelitena.

Murutraktori hooldamine erineb veidi tavalise niiduki hooldamisest. Murutraktori kasutamisel on oluline enne suvehooaja algust kontrollida aku laetust ja seisukorda ning rehvide rõhku. Lisaks tuleks igal aastal kontrollida mootoriõli taset, küünla seisukorda ning käigukasti rihmade ja rooli seisukorda. Neid hooldusmeetmeid kasutades tagad, et sinu murutraktori kallid komponendid ei puruneks sõitu alustades.

Muruniiduki õlid ja bensiinid

Nii muruniiduki õli kui ka kütuse valimisel peaksid olema ettevaatlik. Järgmisena räägime sulle, millised kütused ja õlid on muruniidukite jaoks õiged.

Sage küsimus, mis uue niiduki omanikul pähe kerkib, on, millist bensiini muruniiduki jaoks valida. Üldiselt soovitatakse 98E5 bensiini. Enamik tootjaid ei soovita muruniidukites kasutada 95-oktaanarvuga bensiini selle viimastel aastatel muudetud koostise tõttu. Kuna muruniidukid on tavaliselt neljataktilised masinad, siis lisaks 98-oktaanilisele bensiinile saavad nad kasutada ka 4-taktilist bensiini.

Millist õli kasutada?

Kui ees seisab niiduki õlivahetus, siis tavaliselt on 4-taktiline õli õige valik, kuna enamikel niidukimudelitel on neljataktiline mootor. Aga kuna muruniidukeid müüakse tänapäeval väga paljusid erinevaid mudeleid, siis enne õli ostmist tasub hooldusjuhendist kontrollida nii oma niidukile sobiva õli kvaliteeti kui ka niiduki õlimahtu. Mugav viis neljataktilise mootori õlivahetusega alustamiseks on osta BAUHAUSist muruniiduki stardikomplekt, mis on mõeldud bensiinimootoriga muruniiduki kasutuselevõtuks.

Niiduki õli tuleks vahetada kord aastas ja seda on kõige mugavam teha iga-aastase hoolduse käigus. Kuna õlivahetus on must töö, tasub enne tööle asumist oma töökeskkonda võimalike õlireostuste eest kaitsta. Lihtne viis muruniiduki õlipaagi tühjendamiseks on sobiva pumbaga täiteava kaudu vana õli välja imeda. Teine võimalus, mida muruniiduki käsiraamatutes sageli soovitatakse, on vana õli tühjendamine läbi niiduki põhjas oleva õlitoru. Seda tehes on hea meeles pidada, et mõne muruniiduki mudeli puhul pääseb sinna ligi vaid tera eemaldades. Tee endale harjumuseks kontrollida õlitaset iga kord, kui kavatsed käivitada muruniiduki mootorit. Õli kontrollimine külma mootoriga tagab kõige täpsema näidu. 

Uuele niidukile tuleb esimene hooldus teha juba viie töötunni järel. Vastasel juhul langeb masina vastupidavus: uuel niidukil võivad olla sisse jäänud väikesed metallipuru osakesed, mis kogunevad seadme sissetöötamisel karteri põhja.

Muruniiduki pesemine ja tera kontrollimine

Muruniiduki hooldus hõlmab ka niiduki pesemist ja tera kontrollimist. Neid samme ei tohiks niiduki hooldamisel vahele jätta, kuna mõlemad mõjutavad oluliselt niiduki jõudlust ja seega ka selle kasutusiga. 

Muruniidukit saab ka survepesuriga pestaMuruniidukit saab ka survepesuriga pesta

Muruniiduki pesemine

Iga kord peale niitmist puhastada niiduk korralikult. Muruniidukit pestkse pigem harva, kui tihti. Lisaks iga-aastasele pesule on hea suvehooajal regulaarselt kontrollida, kas niiduki alusele on kuivanud niiduprahti jäänud. Tavaliselt tuleb suurem osa murujääkidest niiduki põhja küljest lahti harja või puidust spaatliga, kuid vajadusel võib põhja paar korda niisutada, et niidetud muru pehmendada ja eemaldada. Puhastada tuleb seetõttu, et niidetud rohi on happeline. Kui jätate niidetud muru korpusesse seisma, põhjustab see vaikselt, kuid järjekindlalt korrosioonikahjustusi niidukorpusele ja muudele detailidele. Teine asi, mis eelnimetatud probleemi kiirendab, on paks ja niiske niidetud rohi, mis kleepub niidumasina sisekülgedele. See hoiab seal väga hästi niiskust, mis omakorda kiirendab korrosiooni teket.

Pesemiseks on mitu võimalust.  Osal uuematel niidukitel on olemas pesunippel, kuhu kinnitatakse aiavooliku kiirliitmik ja vabastatakse töötava mootori korral vesi. See vesi valgub niiduterale ja pekstakse suurel kiirusel vastu lõikekorpuse seinu. Lastes masinal sellisel viisil minuti-kaks töötada, peaks suuremast rohust ja sodist kergesti vabanema.

Kui nippel puudub, siis tehakse see aiavooliku suurema survega puhtaks. Sellisel juhul on kõige olulisem meeles pidada, et masinat tuleb kallutada käepideme suunas. Peale pesu võiks niiduki minutiks-kaheks käima panna. Soojenev mootor laseb veel kiiremini ära aurustuda.

Paljud inimesed valivad muruniidukite pesemiseks survepesuri. Survepesuriga on muruniiduki puhastamine üsna lihtne, kuid selle kasutamisel on hea meeles pidada, et masinale tuleb piisavalt kaugelt vett pihustada, et selle värvipind ei kahjustuks. Ka mootori pesemisel tuleb olla ettevaatlik, et vesi ei satuks kütusepaaki.

Survepesurid  Vaata kõiki »

Muruniiduki tera kontrollimine

Niiduki tera kontrollimine on samuti oluline osa niiduki hooldamisel. Tera saab eemaldada, keerates poldi või mutri lahti sobiva mutrivõtmega, misjärel saab selle käsitsi lahti keerata. Vähem teritamist vajava teraga saab hakkama ka viili või terituskiviga. Terita vaid niidutera lõike osa. Pöidlaga lõikeserva katsudes tunneb ära, kas serv sai teravaks. Niiduki tera ei pea olema üliterv, sest see ei anna niitmisel midagi juurde. Kui tera on jõudnud oma kasutusea lõppu, on soovitatav see teritamise asemel uue vastu välja vahetada, kuna üle teritatud tera on tasakaalust väljas ja võib masinat kahjustada. BAUHAUSi valikus on ka robotniidukitele mõeldud lõiketerad.

Muruniidukite varuosad

Niiduki hooldustöödeks on soovitatav varuda sobivad tööriistad, nagu kruvikeerajad, otsikud ja mutrivõtmed. Lisaks tuleks osta valmis enamlevinud varuosad, nagu süüteküünal, õli ja õhufilter.

Laadimisjaama kate kaitseb robotniidukit ja laadimisjaama vihma ja päikese eest.Laadimisjaama kate kaitseb robotniidukit ja laadimisjaama vihma ja päikese eest.

Laadimisjaama kate kaitseb robotniidukit ja laadimisjaama vihma ja päikese eest. Pildil Gardena Sileno Life robotniiduk..

Milline on muruniiduki süüteküünal?

See, milline küünal sobib just sinu niidukile, tuleb järgi vaadata muruniiduki hooldusjuhendist. Üldiselt soovitatakse süüteküünalt vahetada iga 100 töötunni järel või kord aastas. See ei ole aga alati vajalik, kui mäletate iga-aastase hoolduse käigus küünalt puhastada ja selle otsade vahekaugust soovitatud 0,75 mm-ni reguleerida. Kui niiduki küünal on vaja vahetada, saad selle mugavalt ja soodsalt BAUHAUSist.

Muruniiduki õhufiltri kontrollimine ja vahetamine

Niiduki hooldamisel on lisaks süüteküünlale oluline kontrollida ka õhufiltri seisukorda. Õhufilter võib olla valmistatud kas vahtplastist või paberist. Määrdunud vahtplastist õhufiltrit võib pesta lahja pesuvahendiga, näiteks nõudepesuvahendiga, kuid paberfilter tuleb alati pärast määrdumist välja vahetada, kuna seda ei saa pesta. Oluline on lasta pestud vahtfiltril kuivada ja enne tagasipanekut on soovitatav lisada väike tilk mootoriõli, et vältida saasteainete sattumist mootorisse.

Õhufilter, mille kasutusiga on lõppenud, tuleb kohe välja vahetada. Kui muruniidukit kasutatakse sageli, siis on soovitatav paberist õhufiltrit vahetada suve jooksul kaks korda, kuna see kogub endasse arvestatava koguse tolmu ja prahti. Ühest vahtfiltrist peaks suveajaks piisama, kui seda aeg-ajalt pesta.

Muruniidukite tarvikud  Vaata kõiki »

Kuhu viia vana niiduk?

Vana, kasutuskõlbmatu muruniiduk utiliseeritakse. See tuleks viia lähimasse jäätmejaama. Uue niiduki ostmisel leiad BAUHAUSist kvaliteetse ja mitmekülgse muruniidukite valiku. Enne niiduki ostmist soovitame lugenda meie artiklit "Milline muruniiduk sobiks sinu aeda kõige paremini?".

Bensiinimootoriga niiduk ei käivitu

Kui bensiinimootoriga muruniiduk pärast talvist hoiustamist ei käivitu, tuleks esmalt veenduda, et niiduki paagis on värske kütus. Kui bensiin on üle talve jäänud niiduki sisse, tuleks see välja võtta ja uuesti täita värske bensiiniga. Mootori käivitamiseks hoidke käivitusfaasis ka turvakäepidet all. Üks peamisi põhjusi, miks muruniiduk ei käivitu, on liiga madal või liiga kõrge õlitase. Sellepärast on vajalik igal käivituskorral õlitaset kontrollida. Kasutusjuhend tuleb läbi lugeda enne, kui ilmenvad mured. Ka probleemi diagnoosimisel on käsiraamatust abi. Muruniiduki mittetöötamisel võib olla mitmeid põhjuseid, näiteks lahtine süüteküünal või pistiku juhe. Kui eelnevad  soovitused ei aita ja ka ise ei suuda välja nuputada, milles asi võiks olla, siis tasub pöörduda spetsialisti poole.

Elektriline muruniiduk ei käivitu

Elektrilise muruniiduki puhul on käivitamisel probleem tavaliselt niiduki alguses. Kontrollige, kas toiteallikas on ühendatud. Muruniiduki toite taastamiseks vahetage mõni teine ​​pistikupesa või pikenduskaabel. Veenduge, et muruniiduki ohutusmehhanism ei takista mootori käivitumist. Elektrilised muruniidukid lakkavad töötamast, kui labade liikumine on piiratud.

Murutraktor ei käivitu

Kui murutraktor ei käivitu, on tihti põhjuseksd aku tühjenemine, süüteküünla või solenoidi vahetamise vajadus või katki läinud käivitus. Murutraktori puhul on oluline jälgida, et juhtmed ja ühendused ei oleks lahti, sest nendest saab käivitus toite.